Mától kezdődik az iratkozás az előkészítő osztályba
Vissza

Mától kezdődik az iratkozás az előkészítő osztályba

Mától kezdődik és március 23-ig tart az előkészítő osztályokba való beiratkozás. Iratkozni online is lehet, de az iratcsomó érvényesítése céljából a szülők kötelesek megjelenni az iskolában. Az iratkozáshoz többféle irat szükséges, ám ezek listája nem változott az előző évekhez képest. Ha a gyerek 2020. augusztus 31-ig nem tölti be hatodik életévét, ám a szülők ennek ellenére be akarják íratni őt az iskolába, akkor a gyereket alávetik az iskola-érettséget mérő vizsgálatnak. Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk: tavalyhoz képest csupán annyi a változás, hogy idén jóváhagyták a Donát negyedi Onisifor Ghibu Elméleti Líceumban a magyar előkészítő osztályt, ám ahhoz, hogy az osztály ténylegesen létrejöjjön, megfelelő létszámú gyerekre van szükség. Ha egy iskolában több osztály indul, tanügyminisztériumi javaslatra sorshúzással döntenek, melyik gyerek melyik tanítóhoz kerüljön.

Március 4-től március 23-ig tart az iratkozás az előkészítő osztályokba. Amennyiben március 23-ig nem sikerül minden gyereket beíratni az előkészítő osztályba, a minisztérium második iratkozási időszakot rendel el. Az iratkozáshoz szükséges iratok a következők: a szülő/gyám személyazonossági igazolványa (eredeti és másolat), a gyerek születési bizonyítványa (eredeti és másolat), a kitöltött beiratkozási nyomtatvány.

Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk: a 2019/2020-as tanévhez képest a 2020/2021-es tanévre magyar előkészítő osztályt hagytak jóvá a Donát negyedi Ghibu-líceumban, ahol ebben a tanévben létszámhiány miatt nem indult előkészítő osztály. Ám ahhoz, hogy az osztály ténylegesen létrejöjjön, 12 gyerekre van szükség. Állítólag 20 gyerek szülője jelezte, hogy gyerekét az iskola előkészítő osztályába íratná. 

Tanügyminisztériumi javaslatra azokban az iskolákban, ahol több előkészítő osztály indul, és egy-egy tanító osztályába a megengedett létszámhoz képest jóval többen iratkoznak, sorshúzással dönthetnek arról, ki kerüljön az illető tanító osztályába. Török Zoltán szerint ilyen helyzetek régebben is adódtak, és az iskoláknak mindig sikerült megoldaniuk ezt a problémát. 

Újabb mérföldkő a gyermekek életében az előkészítő osztályba való felvétel  / Képünk illusztráció

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség honlapján szereplő adatok szerint egy-egy osztály indul az Apáczai-, a Brassai-, a Donáth negyedi O. Ghibu-, a Waldorf-líceumban, a Györgyfalvi engyedi N. Titulescu Általános Iskolában, a Monostor negyedi O. Goga Általános Iskolában. A Báthory-líceumban három (ebből egy step by step) osztályba, a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban két előkészítő osztályba iratkozhatnak a gyerekek. 
A dési 1. számú Általános Iskolában, továbbá a tordai Jósika-líceumban egy osztályba (egyenként 15 gyerekkel), a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban egy (step by step) osztályba, míg a bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceumban egy-egy osztályba (25-25 gyerekkel) lehet beíratni a kicsiket. Az aranyosgyéresi Avram Iancu Általános Iskolában 0,33 osztály indul négy gyerekkel. A Sigismund Toduţă Zenei Főgimnáziumban és a Református Kollégiumban egy-egy osztály indul, de ebbe a két osztályba nem a lakóhely szerint iratkozhatnak be a gyerekek. Ez azt jelenti, hogy Kolozs megye városaiban 17,33 magyar tannyelvű előkészítő osztályt hirdettek meg, ahova 409 gyerek fog járni. 

Ami a vidéki iskolákat illeti, lesz magyar előkészítő osztály a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskolában (10 gyerekkel), a tordaszentlászlói Borbély József Általános Iskolában (12 gyerekkel), a körösfői Kós Károly Általános Iskolában (10 gyerekkel), a sárvásári elemi iskolában (2 gyerekkel, összevont osztály), a tordaszentmihályi Mihai Vodă Általános Iskolában (3 gyerekkel, összevont osztály),  az alsódetrehemi elemi iskolában (3 gyerekkel), a györgyfalvi általános iskolában (16 gyerekkel), a mérai Tamás Gyula Általános Iskolában (9 gyerekkel), a bogárfalvi elemi iskolában (3 gyerekkel, összevont osztály), a mákói elemi iskolában (4 gyerekkel, összevont osztály), a buzai általános iskolában (4 gyerekkel, összevont osztályban), a vajdakamarási általános iskolában (3 gyerekkel, összevont osztály), a magyarvalkói elemi iskolában (5 gyerekkel, összevont osztály), a nagykapusi általános iskolában (5 gyerekkel, összevont osztály), a kolozsi általános iskolában (3 gyerekkel, összevont osztály), a magyarvistai elemi iskolában (3 gyerekkel, összevont osztály), a lónai általános iskolában (10 gyerekkel), a várfalvai általános iskolában (13 gyerekkel), a bágyoni elemi iskolában (1 gyerekkel, összevont osztály), a szásznyíresi általános iskolában (2 gyerekkel, összevont osztály), a széki általános iskolában (15 gyerek), a magyarszováti általános iskolában (3 gyerek, összevont osztály), a bálványosváraljai általános iskolában (4 gyerekkel, összevont osztály), az aranyosegerbegyi általános iskolában (5 gyerekkel összevont osztály) és a válaszúti iskolában (12 gyerekkel). 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Andrzej Duda nyerte a választást ...
Kína szankciókkal válaszol az ujgurok ...
Épségben olvadtak ki a francia Alpokban ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ