Kétszázezer személygépkocsit kell „legyőznie” a közszállításnak
Újabb húsz elektromos autóbusz közlekedik Kolozsváron
Újabb húsz elektromos autóbusz közlekedik Kolozsváron
Vissza

Kétszázezer személygépkocsit kell „legyőznie” a közszállításnak

Erdély fővárosában korszerű tömegközlekedésről beszélhetünk – jelentette ki csütörtökön Emil Boc polgármester, aki Liviu Neag, a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) vezérigazgatójával együtt újabb húsz elektromos járművet állított forgalomba. Elhangzott: az önkormányzat rendkívüli erőfeszítéseket tett az utóbbi években annak érdekében, hogy az infrastrukturális fejlesztések mellett (például a villamossínek kicserélése, a jegyautomaták és az érkezési időt mutató digitális kijelzők felszerelése) az utasok kényelemérzetét is növeljék a korszerű és környezetkímélő elektromos autóbuszok beszerzésével. Emil Boc elmondta: Kolozsváron 200 ezer személygépkocsi van bejegyezve, ehhez pedig hozzáadódik, tegyük hozzá, a városon kívülről érkező egyetemi hallgatók által használt 20–25 ezer jármű. A városvezető és a vezérigazgató a speciális buszsávokról és más tervekről is beszélt az újságíróknak.

Évekkel ezelőtt az Emil Boc vezette kolozsvári önkormányzat valósággal hadat üzent a személygépkocsik túlzott használatának, s ezzel párhuzamosan erőteljes fejlesztést eszközölt a közszállítási vállalatnál: új villamosokat, autóbuszokat és trolibuszokat vásárolt a tömegközlekedési vállalat és a polgármesteri hivatal. 
A svájci kormány és az európai unió segítségével az elmúlt években – az országban elsőként – Kolozsvár elektromos autóbuszokat szerzett be. Kezdetben az újdonságszámba menő járműveken mindenki csodálkozott, ma már a városkép természetes részét képezik. – Ma húsz elektromos autóbuszt állítunk forgalomba, ezzel összesen negyvenegy ilyen jármű közlekedik a város utcáin. Ezekből harmincat uniós, tizenegyet pedig svájci forrásokból szereztünk be, a városháza hozzájárulása csupán az érték tizenöt százaléka. Jelen pillanatban Kolozsváron közlekedik a legtöbb elektromos autóbusz az országban. Ilyen vonatkozásban, természetesen figyelembe véve a lakosság arányát, európai szinten az első tíz város közé sorolják Kolozsvárt. A városháza eltökélt szándéka a környezetszennyezés csökkentése, a tömegközlekedés minőségének növelése – fejtette ki a polgármester. Bejelentette: az elkövetkező időszakban a városháza és a közszállítási vállalat ötven trolibuszt és huszonnégy villamost vásárol. 

– Az új járművek megfelelnek az európai követelményeknek: a mozgássérültek le- és felszállását akadálymentesítő mobil rámpákkal, wifivel, légkondicionáló berendezéssel és videókamerával felszereltek. Köszönjük a kolozsváriak anyagi támogatását, hiszen a vételár 15 százalékát közpénzből fedeztük – tette hozzá a városvezető.

Emil Boc és Liviu Neag, valamint a városi rendőrség vezetője, Marcel Bonţidean felszállt az egyik elektromos buszra, és az újságírók társaságában tette meg az utat a belvárosig. A polgármestertől azt is megkérdeztük, észre-vette-e, hogy a speciális buszsávot elhatároló oszlopocskák eltávolítása óta egyre több gépkocsivezető hajt rá a tömegközlekedési eszközök számára elkülönített részre. – Meg fogják szokni, hogy nem lehet a külön sávokon közlekedni. Szükség esetén a városi rendőrség megbünteti őket. Az oszlopocskák sajnos nagyon hamar összekoszolódtak, látvány szempontjából előnytelennek bizonyultak. Ráadásul télen képtelenség volt megoldani a hó eltakarítását – reagált a városvezető.

Ugyanakkor a CTP vezérigazgatójától megtudtuk: a lakosok panaszai következtében megszüntették a csendőrséggel közösen szervezett rajtaütésszerű jegyellenőrzéseket, ugyanis ezzel feltartották az utasokat. Ezen kívül felhívta a figyelmet arra is, hogy az általa vezetett vállalat továbbra is várja a hölgyeket a jegyellenőri állások betöltésére. – Eddig egyetlen nő jelentkezett, de egy hónap után más állást talált magának – ecsetelte a vállalatvezető.

Az egyenként áfamentesen 2,37 millió lejt érő e-buszok feltöltésére 20 lassú és 4 gyors töltőállomást is beüzemeltek.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...
Bejrúti robbanás - Donald Trump részt ...
1350 új koronavírusos megbetegedést ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ