Képekben a 200 éves kolozsvári konzervatórium
Vissza

Képekben a 200 éves kolozsvári konzervatórium

Rendhagyó könyvbemutatóra került sor a Kolozsvári Magyar Opera emeleti előcsarnokában vasárnap délután: A kolozsvári konzervatórium képeskönyve címet viselő kiadványból csak mutatóba hoztak néhányat, mivel a könyv nyomtatása még folyamatban van, ezért a szép számú közönségből csak kevesen és kis időre vehették kézbe a tetszetős külsejű, számtalan képet és Sófalvi Emese zenetudós által jegyzett tanulmányt tartalmazó kötetet. A könyv iránt érdeklődők az opera titkárságán iratkozhatnak fel, ha szükségük van egy-egy példányra, Szép Gyula operaigazgató szerint egy hónap alatt minden igénylőhöz eljut a kiadvány.

– Sajátos ez a könyvbemutató, hiszen csak néhány  példány készült el egyelőre, de  nem szeghettük meg az ígéretünket, hogy a kolozsvári hivatalos magyar nyelvű zeneoktatás 200. születésnapjára kötettel is emlékezünk. A könyv a Kolozsvári Magyar Opera és a zenei főgimnázium bátor összefogásának eredményeként született meg. Intézményünk felvállalta, hogy megjelenteti az operajátszással és az erdélyi zenei élettel kapcsolatos köteteket, idén a kolozsvári magyar konzervatórium történetét adjuk ki, amely az 1819-es alapítástól egészen 1950-ig mutatja be az intézmény létét, ekkor hozták létre a G. Dima Zeneakadémiát.  Remélem, hogy a tanulmányt jegyző szerző, Sófalvi Emese muzikológus a továbbiakban is foglalkozni fog az erdélyi zenei élettel – magyarázta Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója.

Az eseményen felszólalt Kállay-Miklós Tünde, a S. Toduta Zenei Főginázium igazgatóhelyettese is, aki szerint büszkék lehetünk arra, hogy Kolozsváron már kétszáz évvel ezelőtt létezett olyan értelmiségi réteg, amely igényelte a zenei oktatási intézmény létrehozását. – A kolozsvári zeneoktatás olyan nagyságokat hozott létre, akik aztán megállták a helyüket a világ bármelyik színpadán. Én azonban a zenetanárokra is büszke vagyok, mert a kétszázéves zeneoktatásnak akkor lesz jövője, ha lesznek pedagógusok, akik énekelni tanítják a gyerekeket – hangsúlyozta Kállay-Miklós Tünde.

– Tizenhat éve foglalkoztat az első kolozsvári zenekonzervatórium története. Az idők során sok érdekes adatra bukkantam, ebből állt össze ennek a könyvnek a koncepciója. A kronológikus bemutatás után dokumentumok, plakátok, kiadványok  másolatát tekintheti meg az olvasó. Az 1950 előtt történt zenei események mind visszavezethetők az 1819-ben létesített konzervatóriumig. Remélem, hogy olvasás közben ugyanúgy felfedezik azokat az értékeket, amelyekre kutatásaim közben bukkantam – mondta Sófalvi Emese zenetudós.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Működésbe lép az EU első ...
Jövőt akar teremteni a BBTE a ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ