Kellemetlen döntések
Vissza

Kellemetlen döntések

Csaknem egy hónap telt el azóta, hogy elkezdte mandátumát a kisebbségi Orban-kormány, amely rendkívül hálátlan feladat előtt áll. Kiderült, hogy az államháztartás hiánya elszabadult, az idén eléri a bruttó hazai termék 4,4 százalékát, s jövő évben kész csoda lesz, ha sikerül 3,5 százalékra visszaszorítani.

Elemzők szerint inkább a 4 százalékos hiány tűnik valószínűnek 2020-ban. A gazdaság is közben lassult, a szociáldemokrata kormány által tavalyra és idénre vizionált 5,5 százalékos növekedés álom maradt, és úgy néz ki, hogy az idén is 4 százalékos lesz a GDP-bővülés, amely a jövő évre 3,5 százalékra fog mérséklődni. Négy százalékos gazdasági növekedés mellett 4,5 százalékos hiányt produkálni sajnos azt mutatja, hogy az ország gazdasági jövőjéről továbbra sincs határozott és helyes elképzelése a kormányoknak.

A szociáldemokraták felpumpálták az állami fizetéseket, a nyugdíjakat is szépen megemelték, de elhanyagolták a közberuházásokat, a gazdaság a fogyasztásnak köszönhetően nőtt, ami megnövelte az importot, s emiatt ismét rohamosan nőni kezdett a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg hiánya. A kormánynak bevételekre van szüksége, a költségvetés újraosztása lenne indokolt, de a liberálisok olyan vállalásokat tettek a választási kampányban, amelyek alól most nem tudnak kibújni.

A liberálisok máris meghozták a két első adómódosítási intézkedést, eltörölték január 1-től az üzemanyagra kivetett hét eurocentes többletadót, valamint a részmunkaidős alkalmazottak után fizetendő többlet társadalombiztosítási járulékot. Két intézkedés, amely nem stabilizálja, hanem csökkenti a bevételeket. Másrészt a liberálisoknak nincs nagyon mit újraosztaniuk, hiszen a költségvetés jelentős része az állami alkalmazottak bérére és a nyugdíjakra megy el. A liberálisok politikai versenyben vannak, hiszen a jövő évi önkormányzati és parlamenti választást is meg kell nyerniük ahhoz, hogy sikerüljön kizárniuk a hatalomból a Szociáldemokrata Pártot (PSD). Ezért eszük ágában sincs lemondaniuk azokról az ellenzékben általuk populistának kikiáltott intézkedésekről, amelyeket a PSD kezdeményezett. Így a kormány a jövő évi 40 százalékos nyugdíjemeléstől nem akar elállni, a tervezett béremeléseket is végrehajtaná, különben attól tartanak, hogy elveszítik a választásokat.

A gazdasági érvek ebben az esetben nem hatnak, hiába mondta a minap a jegybank egyik elemzője, hogy a nyugdíjak szokatlan mértékű emelése kész öngyilkosság lenne, a liberálisok a jelek szerint nem merik kikaparni a tűzből a forró gesztenyét. Arra játszanak, hogy teljen az idő, nyerjék meg a választást, aztán majd valamit kezdenek a költségvetésben tátongó lyukakkal. Tény, hogy ilyen körülmények között az ország eladósodása gyors ütemben fog nőni, s mindez addig marad észrevétlen, amíg a világgazdaság is viszonylag jó állapotban marad. Addig az adósság finanszírozása nem fog gondot jelenteni, viszont az ország sérülékenysége nőni fog, és egy esetleges nemzetközi válság esetén hazánk ismét drasztikusan megszenvedi a makrogazdasági egyensúlyok felborulását. Klaus Iohannis a tegnap este kizárta annak a lehetőségét, hogy csökkentsék az állami alkalmazottak béreit. Szerinte nem fog előállni ilyen válsághelyzet. Jövő évben nagy valószínűség szerint valóban nem, de az után már csak idő kérdése lesz, hogy mikor és kinek kell meghoznia megint ezt a roppant kellemetlen döntést. Tíz év alatt semmit nem tanultunk…


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Május 16-tól folytatódik az oktatás?
Biztos nem vált online kiadásra a ...
Elnapolják a Transilvania Nemzetközi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ