Keleten a helyzet változóban?
Vissza

Keleten a helyzet változóban?

A demokrácia nem fagy meg mínusz 53 fokon – ezt utólag akár brit tudósok valamennyi csoportja is igazolhatja majd, de a bizonyításkor kénytelenek 2021. január 23-ig visszalapozni: a kelet-szibériai Jakutszkban ugyanis ilyen „hőfokon” vonultak ki a Putyin-ellenes tüntetők. És további 89 oroszországi városban.

Jekatyerinburgban csak mínusz 30 fok honolt, így hócsatára is sor kerülhetett a karhatalom és a tiltakozók között; mármint a tüntetők hógolyóbisokkal támadtak, míg az egyenruhások könnygázzal és gumibotokkal. Eközben Moszkvában 40 ezren vonultak utcára.

Alekszej Navalnij, aki eddig is a leghangosabb és legtöbb médiafigyelmet vonzó ellenzéki figura Rosszijában, mostanra ikonikus proteszt alakká izmosodott: a hatalom egyértelműen üzent a Németországban lábadozó Navalnijnak, hogy nem örvend a visszatérésének. A 44 éves politikust (miután kiderült, hogy a titkosszolgálatok fércmunkát végeztek, és nem sikerült halálosan megmérgezni) nem tántorította el az újabb kendőzetlen fenyegetés.

Kenyér és só helyett bilincs fogadta a seremetyevói reptéren, ráadásként a szombati tiltakozásban résztvevő feleségét, Juliát is letartóztatták további több mint 2500 tüntetővel együtt.

A rendszerellenes megmozdulás utórezgései Tallinnig, Krakkóig, Varsóig és Prágáig éreztették hatásukat, de csütörtökön Brüsszel is üzent: az Európai Parlament állásfoglalásában nem pusztán elítéli az orosz rezsim lépéseit, hanem a Tanácsot is arra sürgeti, hogy szankciókat vezessen be Putyin és korrupcióval alaposan gyanúsítható oligarchaköre ellen. A Fehér Ház egyelőre nem reagált, hacsak az nem tekinthető annak, hogy a Kreml külügyi illetékesei számon kérték a moszkvai diplomáciai kirendeltségen, hogy a nagykövetség honlapján megjelentek a tiltakozó menetek útvonalára vonatkozó információk. Mindezek a reakciók várhatóan nem okoznak gondot a 21 éve regnáló Vlagyimir Vlagyimirovicsnak, bár a talapzaton látszó hajszálrepedések megerősödéséhez mindenképp hozzásegítenek.

 

Ezt gondolta fékezni Putyin azzal a törvénytervezettel, amely eltörölné a köztisztviselők nyugdíjazási korhatárát, így a hozzá hű felső beosztottak továbbra is megmaradnak posztjaikban. Navalnij – ha a törvények nem változnak, márpedig ez a Kreml árnyékában gyakran előfordul – 2027-ben indulhatna az elnökválasztáson. Addig Putyin bőven abszolválja negyedik, és miért ne, elkezdi ötödik mandátumát is. Navalnij csak letartóztatásokban versenyezhet vele; eddig legalább fél tucatszor került zárkába makacs rezsimellenes magatartása miatt.

A rendszer pedig, az autoriter berendezkedésekhez illően fokozatosan, de megállás nélkül erodálódik, miközben eminenciásai azon tanakodnak, mitévők legyenek, ha a szombati tiltakozáshullám egyik visszatérő skandálása az „egy mindenkiért, mindenki egyért” átlépi a verbalitás küszöbét…


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A Környezetvédelmi Őrség megbírságolta ...
Kedvezményes repülőjegyek európai, ...
Hidrogénbuszt tesztelnek Kolozsváron is

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ