Kelemen Hunor: az RMDSZ nem ad biankó csekket senkinek
Vissza

Kelemen Hunor: az RMDSZ nem ad biankó csekket senkinek

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) "nem ad biankó csekket" egyetlen kormánynak sem, csak az új kabinet összetételének és programjának ismeretében dönti el, megszavazza-e beiktatását.

Erről tájékoztatta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Klaus Iohannist ma, amikor az államfő újabb egyeztetésre hívta őt az elnöki hivatalba.

"Nem utasítunk el senkit, és nem is ígérünk támogatást senkinek mindaddig, amíg nem ismerjük meg a kormányprogramot, a miniszterek nevét, és nem tudjuk, milyen intézkedésekkel készülnek. Semmiképp sem akarunk egy olyan kormányt, amely sürgősségi rendeleteket hoz az igazságszolgáltatás, a választási törvények és a közigazgatás területein" - számolt be Kelemen Hunor a szövetség internetes hírcsatornáján az államfővel folytatott egyeztetésről.

A média értesülései szerint Klaus Iohannis ma a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ vezetőivel konzultált arról, milyen körülmények között nyújtanának támogatást a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által alakítandó kormánynak.

A pénteken kezdődött egyeztetések során kiderült, Romániában egymásnak ellentmondó feltételekkel támogatnák egy új, várhatóan az európai néppárti tagsággal rendelkező PNL - Iohannis volt pártja - körül szerveződő kormány beiktatását azok a politikai alakulatok, amelyek múlt héten összefogtak és leváltották a parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányát.

Az egyik vitatott pont a jövő évi önkormányzati választások kérdése: a román pártok többsége szeretne visszatérni a kétfordulós polgármester-választáshoz, amit az RMDSZ határozottan ellenez. Román médiaértesülések szerint az RMDSZ azt is támogatása feltételéül szabta, hogy az új kormányban ne kapjanak miniszteri tisztséget magyarellenes kirohanásokról elhíresült politikusok, de Kelemen Hunor cáfolta, hogy konkrét neveket mondott volna az államfőnek.

Iohannis múlt héten azt ígérte: legkésőbb kedden megnevezi miniszterelnök-jelöltjét. A kormányalakítással megbízott jelöltnek tíz napja lesz, hogy a parlament elé járuljon, és bizalmat kérjen kormánya névsora és programja számára.

(A borítókép a Cotroceni-palotában tartott korábbi egyeztetés során készült)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trianon 100 – Tőkés László a ...
Újraindul a Wizz Air-járat Kolozsvárról ...
Ciolacu megfedte Iohannist a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...