Kormányalakítás – Egymásnak ellentmondó feltételek
Vissza

Kormányalakítás – Egymásnak ellentmondó feltételek

Egymásnak ellentmondó feltételekkel támogatnák egy új, várhatóan a Nemzeti Liberális Párt (PNL) körül szerveződő kormány beiktatását a parlamenti pártok. A pártvezetők hétfői nyilatkozataiból kiderült: az ellenzék többsége azt szeretné, hogy Románia visszatérjen a kétfordulós polgármester-választáshoz a jövő évi önkormányzati választások előtt, ezt azonban az RMDSZ határozottan ellenzi.

A kétfordulós rendszer érzékeny veszteséget jelenthet a magyar érdekképviseletnek: az RMDSZ szerint 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehetővé teszi, hogy a második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

Az RMDSZ egyebek mellett éppen azzal a feltétellel támogatná az új kormány beiktatását, ha az vállalná, hogy semmilyen témában nem avatkozik sürgősségi rendeletekkel a törvényhozás munkájába. Ezzel szemben több román párt - a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) - is a leendő PNL-kormány támogatásának feltételei közé emelte a kétfordulós polgármester-választás mielőbbi bevezetését.

Dan Barna, az USR elnöke közösségi oldalán hétfőn leszögezte: pártja csak a - lehetőleg előrehozott - parlamenti választások után akar kormányra lépni. Az USR a kétfordulós polgármester-választás mellett azt szabta a PNL-kormány támogatásának feltételéül, hogy tiltsák ki a közéletből a büntetett előéletűeket, vonják vissza az elítéltek korábbi szabadulását eredményező törvényt, a román európai biztost pedig a parlamenttel konzultálva jelöljék ki.

Az ALDE sem akar részt venni a kormányban, és bizonyos feltételekkel kész támogatni egy PNL-kormányt, de elfogadhatatlannak tartaná, hogy eltöröljék azt a "reformot", amelyet a PSD-ALDE kormány az igazságszolgáltatás terén véghezvitt.

Szombaton még úgy tűnt: a távozó szociáldemokraták is hajlanak arra, hogy segédkezet nyújtsanak a PNL-kormány beiktatásához, hogy legyen mit bírálniuk, és ellenzéki pártként mielőbb megkezdhessék elvesztett támogatóik visszaszerzését. A PSD vezető tisztségviselőinek hétfői nyilatkozatai azonban már azt jelezték, hogy azért mégsem sürgős átadni a hatalmat. Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök szerint a PSD nem járul hozzá az új kormány beiktatásához, így az ahhoz szükséges szavazatok csak úgy gyűlhetnek össze, ha az összes többi párt képes lesz lemondani az egymásnak ellentmondó feltételeiről és ugyanúgy összefog, ahogyan múlt héten tette a PSD-kormány leváltása érdekében.

Klaus Iohannis államfő a parlamenti frakciókkal folytatott első, pénteki egyeztetése után azt mondta: Romániában várhatóan a PNL alakítja meg a következő kormányt. Az elnök azt ígérte, hogy ezen a héten "szűkebb körben" folytatja a konzultációt, és legkésőbb kedden megnevezi miniszterelnök-jelöltjét.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trianon 100 – Tőkés László a ...
Újraindul a Wizz Air-járat Kolozsvárról ...
Ciolacu megfedte Iohannist a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...