Kallós Zoltánra emlékeztek a Mezőségi Fesztiválon
Vissza

Kallós Zoltánra emlékeztek a Mezőségi Fesztiválon

Utolsó percben, objektív okok miatt helyszínmódosításra kényszerültek a szamosújvári Téka Alapítvány munkatársai, a XXII. Mezőségi Fesztivál szervezői, de ennek ellenére idén is sikerült Szamosújvárra vonzaniuk a térség táncoslábú lakosságát. Első alkalommal adott otthont a fesztiválnak a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tornaterme. Bár az elején sok fejtörést okozott a tér tagolása, úgy tűnt, hogy az 500 résztvevő hamar feltalálta magát és „belakta” azt. A fesztivál indulásakor sokan jósolták a megszámláltatott napjait a rendezvénynek, de Kallós Zoltán néprajzkutató szakmai segítséget nyújtott és bátorított, hogy ne a múzeumé, az archívumoké legyen a néprajzi anyag, hanem táncoljuk a táncot, énekeljük a népdalokat, hiszen „addig maradunk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk”. Kallós Zoltán emlékének szentelték az idei Mezőségi Fesztivált.

Pénteken, Csatári Erika vezette a Prücskök játszóházat, az Ördöngös zenekar kíséretével. A tornateremben az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni Kallós Zoli bácsi kedves dalaiból énekelt, széki táncosok mutatták be falujuk táncrendjét, majd a kolozsvári Zurboló néptáncegyüttes valamint a dési Rezeda Belső-Mezőség táncban és énekben című műsorát láthattuk. Végül hajnalig tartó táncház következett, ahol a résztvevők az elsajátított táncokat sajátjukként járták.

Szombaton Both József és Both Zsuzsa válaszúti táncokat oktatott, majd a Téka Alapítvány konferenciatermében Kamerával a kézben címmel Kallós Zoltán saját fotóiból, illetve róla készült felvételekből nyílt kiállítás. Balázs-Bécsi Gyöngyi a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány elnöke nyitotta meg a tárlatot, rámutatva arra a Kallós Zoltáni örökségre, amely az értékeink felmutatására, továbbadására ösztönöz. A globalizálódó világban a régi fotókról az emberi élet és naptári év minden jelentős eseménye rögzítve van. A hagyományos értékek továbbadásában segítséget jelent még Both Zsuzsa Ünnepnaptár című könyve is. Székely Melinda, helyi magyartanár méltatta a könyvet, néprajzosként illetve kollégaként és barátként egyaránt. A kötet és DVD melléklete pedagógusoknak és érdeklődőknek is fogódzót nyújt a jeles napok és a hozzájuk kapcsolódó rítusok rendjét illetően.

Molnár Szabolcs, a Hagyományok Háza erdélyi képviselője bemutatta a hálózat eddigi tevékenységeit, megvalósításait, programjait. A beszélgetésen Magyarszovát, Ördöngösfüzes, Mezőkeszű, Szépkenyerűszentmárton, Szék, Pusztakamarás képviseltette magát. Közösen kerestek a helyi kezdeményezéseknek szakmai és anyagi támogatási esélyeket, illetve megoldást a még fellelhető néprajzi értékek gyűjtésének lehetőségére. A beszélgetés újabb megerősítés volt a mezőségi találkozók szervezésének fontosságára vonatkozóan. 

Jó hangulat a Prücskök játszóházban

A mezőségi települések táncosainak bemutatkozása előtt Kallós Zoltán kedvenc dalát, a Fordulj kedves lovam kezdetűt énekelte a számos hazai és magyarországi érdeklődő. 16 falu táncosa, énekese és zenésze mutatkozott be, román és magyar táncokkal egyaránt. Némely faluból egyre kevesebb táncos jön, míg máshonnan fiatalok is érkeznek, együtt táncolva az idősebbekkel. Keszü, Palatka, Kamarás táncosainak a palatkai zenészek húzták, a kötkeieknek az erdőszombattelki és vasassszentiványi zenekar. Együtt lépett fel Melegföldvár, Feketelak, Melegvölgyi Tanya és Katona. Csabaújfaluból és Mezőszilvásról román táncosok érkeztek, míg Füzesről csupán egy pár táncolt. Buzai énekesek után a széki fiatalok léptek fel. Bálványoscsaba román táncosait a szováti csoport követte, ahol a fiatalok is nagyon szép viseletben voltak és jól járták falujuk táncát.

Ezután a szabad tánc következett, ahol a 6 zenekar egymást váltotta, a táncosok pedig hajnalig rophatták. Azt még nem tudni 2019-ben hol lesz a találkozó helyszíne, de hogy sokan visszajönnek, arról biztosítottak.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Román nacionalisták közel százfős ...
Boc: továbbra is támogatjuk a város ...
Miből lett az élet?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ