Jövő héttől La Stravaganza fesztivál
Vissza

Jövő héttől La Stravaganza fesztivál

Május 9-e és 15-e között szervezi meg a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia az V. La Stravaganza barokk zenei fesztivált, amelynek célja a korhű előadásmód továbbéltetése, a barokk hangszereken való játék.

Az elmúlt években  Kelet- és Közép-Európában is egyre népszerűbbek a historikus hangszerek és előadásmód, amelyek Nyugat-Európában már évtizedek óta nagyon divatosak – derül ki a fesztiváligazgató, Erich Türk zeneakadémiai oktató, orgona- és csembalóművész által jegyzett közleményből. Hat esti koncertre kerül sor; ezek közül négyet a Néprajzi Múzeum nagytermében tartanak meg, ahol jelképes belépti díjat kell fizetni, a május 11-i és 12-i, piarista templom-beli  koncertekre azonban ingyenes a belépés. 

A fiatal előadóművészek mindig is érdeklődtek a fesztivál iránt, sokan jelentkeztek a rendezvény által szervezett versenyekre, ezért most létrejön a Transilvania Galante névre hallgató barokk zenekar, amely a május 11-i koncerten lép fel a fesztivál egyik 2009-es díjazottja, a jelenleg Hágában (Hollandia) élő Király Dóra dirigálásával. A zenekar G. Ph. Telemann-műveket fog játszani, így emlékezve a 250 évvel ezelőtt elhunyt német zeneszerzőre.

Az esti koncertek során a művészek több, a barokk korra jellemző hangszert szólaltatnak meg, amelyek a mai zenei életben kevésbé használatosak, úgy mint: barokk harántfurulya (május 13-án), a chalumeau (május 11-én), a viola da gamba (május 9-én), a viola d'amore és egy 1752-es hordozható orgona, amely jelenleg a kolozsvári Történeti Múzeum tulajdonában van (május 15-én).  Zenei ritkaságnak számít a május 12-i csembalóest, amelynek során a hangszert a kora barokkra jellemző módon hangolják fel. A barokk zene kolozsvári elkötelezettjei mellett   idén hágai, bécsi, budapesti, isztambuli és bázeli vendégművészek lépnek fel. 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új világokat teremteni a mese erejével ...
Munka a koronavírus-járvány idején: ...
Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ