Jó hír a kisgyerekes családoknak: közvitán a daduspótlék
Vissza

Jó hír a kisgyerekes családoknak: közvitán a daduspótlék

Nemsokára daduspótlékot igényelhetnek azok a kolozsvári szülők vagy törvényes gyámok, akik nem jutnak bölcsődei vagy óvodai helyhez. Kolozsvár önkormányzata közvitára bocsátotta azt az Oláh Emese alpolgármester által kezdeményezett határozattervezetet, amely szerint a családtagonként legfeljebb 3500 lejes havi bevétellel rendelkezők pénzbeli támogatást kaphatnak kisgyerekük felügyeletének megoldására.

A tervezet a következő juttatásokat állapítja meg a havi jövedelem függvényében: legtöbb 2100 lejes havi jövedelmem esetén 710 lej, 2101 és 2500 lej közötti havi jövedelem esetén 550 lej, 2501 és 3000 lej közötti havi jövedelem esetén 390 lej, 3001 és 3500 lej közötti havi jövedelem esetén 250 lej.  

A támogatást gyermekenként, havi juttatás formájában kapják meg az igénylők. A támogatás összegének megállapításakor az igénylés benyújtását megelőző 6 hónap átlagjövedelmét veszi figyelembe az önkormányzat. A támogatást azok a személyek igényelhetik, akik kolozsvári lakosok és törvényes keretek között kapott jövedelemmel rendelkeznek, vagy nyilvántartott munkanélküliek, akik nem utasítottak vissza két munkaajánlatot.

Nem kapnak támogatást azok, akik bölcsődei, óvodai helyet utasítottak vissza, kiíratták a gyereküket a bölcsődéből, óvodából vagy adóhátralékkal rendelkeznek. Ugyanakkor nem kaphatják meg a támogatást a hivatásos szülők, a gyermeknevelési szabadságon lévők vagy a fogyatékos gyereket gondozók. A támogatási igényléseket a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság keretében felállított bizottság fogja elbírálni.

„Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megfelelő ellátást biztosítsunk a kisgyerekes családok számára. Az utóbbi évtizedben több mint duplájára nőtt a bölcsődei helyek száma Kolozsváron, így mára összesen 1232 hely áll rendelkezésre. Ezzel párhuzamosan az összes bölcsődét felújítottuk, hogy a kisgyerekek megfelelő körülmények között tölthessék azt az napszakot, amíg szüleik dolgoznak. A bölcsődei helyek számának növelését folytatjuk: jelenleg több bölcsődeépítési vagy -kiterjesztési projektünk is fut, további 430 hely kialakítását tervezzük. A daduspótlékra azért volt szükség, mert noha az óvodai helyek egyelőre elégségesek, a bölcsődék esetében a fejlesztések ellenére sem tudunk lépést tartani a megnövekedett helyigénnyel: tavaly például 674 helyre 1641 igénylés érkezett, tehát közel ezer gyerek nem jutott bölcsődei helyhez. Azt is figyelembe kellett vennünk, hogy évről-évre több gyerek születik, ami az önkormányzat szempontjából örvendetes, azonban feladattal jár. Amíg hosszútávon nem tudjuk megoldani a gyerekek bölcsődei gondozását, a daduspótlékkal segítünk a családoknak” – nyilatkozta a tervezet kapcsán Oláh Emese.

A daduspótlékra vonatkozó tervezet május 7-ig marad közvitán. Az érdeklődők megjegyzéseiket, észrevételeiket és véleményüket a consultarepublica@primariaclujnapoca.ro email címen írhatják meg, illetve írásban is eljuttathatják a Lakossági Információs Központhoz (Mócok útja/Calea Moților 7), vagy az önkormányzat negyedbeli kirendeltségeihez.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: a változás hullámának a ...
„Mi döntjük el, katasztrófa- vagy ...
Októbertől kötelező az egészségügyi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ