Több ezer romániai gyermek szülője dolgozik külföldön

- hívták fel a figyelmet a gyermekek jogainak világnapján

Több ezer romániai gyermek szülője  dolgozik külföldön
A gyermekek jogainak világnapja alkalmából kék színben világították meg hétfőn este a Victoria-palotát – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség. Közleményében a kormány emlékeztetett arra, hogy az UNICEF kezdeményezésére világszerte minden évben november 20-án ünneplik a gyermekek jogainak világnapját, mert ezen a napon fogadta el az ENSZ közgyűlése 1989-ben a gyermekek jogairól szóló egyezményt, amelynek egyik első aláírója Románia volt.

„A román kormány elkötelezett védelmezője a gyermekek jogainak, azaz a biztonságos élethez, az oktatáshoz, az egészséghez és az egyenlő fejlődési lehetőségekhez való joguknak. Mindent megteszünk azért, hogy jobb jövőt biztosítsunk gyermekeink és az egész társadalom számára” – idézte a közlemény Marcel Ciolacut.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a kormány nemrégiben elfogadta a 2023–2027-es országos gyermekjogvédelmi stratégiát és a gyermekgarancia végrehajtásáról szóló cselekvési tervet, amelyek révén biztosítani kívánja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását, és támogatást nyújtana a kiszolgáltatott közösségekben élő gyermekeknek.

Marcel Ciolacu kitért arra is, hogy nagyra értékeli a civil társadalom szerepvállalását, valamint a kormány és az UNICEF Románia együttműködését a gyermekek jogainak előmozdításában.

Marcel Ciolacu hétfőn a családjukból való kiemelés kockázatának kitett gyermekeknek szánt nappali központok hálózatának létrehozásáról szóló első szerződések aláírásán vett részt. Az 50 millió euró értékű beruházást az Európai Unió helyreállítási alapjából finanszírozzák.

Beszédében a kormányfő örömét fejezte ki, hogy a szerződéseket éppen a gyermekek jogainak világnapján írják alá. Közlése szerint országszerte 150 nappali központ épül a családjukból való kiemelés kockázatának kitett gyermekek számára.

“A gyermek helye a családban van, és a mi feladatunk (...) mindent megtenni annak érdekében, hogy Romániában minden gyermek a családjában növekedjen és fejlődjön. És pontosan ezt tesszük ma, a központi és a helyi hatóságok közösen, amikor aláírjuk az első 22 finanszírozási szerződést a 150-ből” – jelentette ki.

Ciolacu elmondta: a beruházások révén a kiszolgáltatott családokból származó gyermekek esélyt kapnak ara, hogy az iskola vagy az óvoda után egy nappali központba mehessenek, ahol nemcsak meleg ételt, hanem tanácsadást, iskolai és pályaorientációt is kapnak szakemberektől.

Az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság (ANPDCA) vasárnap közzétett adataiból egyébként kiderül: idén június végén 11 149 olyan gyermeket tartottak nyilván Romániában, akinek mindkét szülője külföldön dolgozott. Számuk 820-szal csökkent a múlt év végéhez képest. Ugyanakkor a múlt év végi 72 627-ről június végére 71 152-re csökkent azoknak a gyermekeknek a száma, akinek egyik szülője külföldön dolgozott.

A mindkét szülőjét nélkülöző 11 149 gyermek közül 10 381-et rokonok gondoztak, a többieket vagy hivatásos nevelőszülőknél, nevelőotthonokban vagy más családoknál, személyeknél helyezték el a hatóságok.

Az ANPDCA adatai szerint az egyik szülőt nélkülöző 71 152 gyermek közül 49 406-en éltek rokonoknál, a többiről a gyermekvédelmi rendszer gondoskodott, azaz hivatásos nevelőszülőknél, nevelőotthonokban vagy más családoknál/személyeknél helyezték el őket.

Ugyanakkor június végén 8698 olyan egyszülős gyermek szerepelt a nyilvántartásban, akinek a szülője munkát vállalt külföldön. Közülük 7840-et rokonok gondozásában hagytak.

Az állami gyermekvédelmi rendszerben összesen 2427 olyan kiskorút gondoztak szeptember végén, akiknek külföldön dolgoztak a szülei, közülük 396-ot hivatásos nevelőszülőnél, 466-ot otthonokban, 1459-ot rokonoknál, 106-ot pedig más családoknál vagy személyeknél helyeztek el a hatóságok.

Képünk illusztráció