Jean Claude Juncker: Romániának a Schengen-övezetben a helye
Vissza

Jean Claude Juncker: Romániának a Schengen-övezetben a helye

Továbbra is tartja magát ahhoz a hitéhez, miszerint Romániának a schengeni övezetben a helye - nyomatékosította az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean Claude Juncker a román EU-elnökség hivatalos nyitórendezvényén mondott beszédében.

„2014-ben azt mondtam, hogy Romániának a schengeni övezetben van a helye. Hű maradok ehhez az ígéretemhez” - fogalmazott az EB-elnök a Román Athenaeum épületében tartott rendezvényen.

Juncker hangsúlyozta, Románia „nehéz utat járt be”, és méltányolta, hogy a kommunizmus időszakában is sikerült megőriznie kultúráját.

Az európai politikus „büszkén emlékezik arra”, hogy 2005-ben, az Európai Tanács elnökeként ő írta alá az EU nevében Románia csatlakozási szerződését.

„Románia teljesítménye európai iránytűt adott az állampolgárok kezébe” - mondta Juncker, aki arra biztatott, hogy ”kétkedés nélkül” védeni kell közös értékeinket.

Az EB elnöke beszélt a jogállamisággal kapcsolatos kihívásokról is. „Az Európai Unió kompromisszumok sokaságából áll, amikor azonban jogállamiságról és a korrupció elleni küzdelemről van szó, nem ismerünk kompromisszumot” - mutatott rá.

Juncker ugyanakkor hozzátette, az EU-elnökség tekintetében bízik „a román nemzet egységében”.

„Románia most átveszi az Európai Unió Tanácsának elnökségét. Ez közös történelmünk kulcsfontosságú pillanata. Az önök elnöksége idején kerül sor a nagyszebeni csúcsértekezletre, amely új fejezetet nyit közös történelmünkben, és amelyen új távlatokat nyitunk állampolgáraink előtt”- hangsúlyozta Juncker, aki említést tett arról is, hogy a román mandátum alatt tartják az európai parlamenti választásokat is.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?
Hétfőtől folytatják a fertőtlenítést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ