Játékos román tábort szerveztek a Téka Alapítványnál
Vissza

Játékos román tábort szerveztek a Téka Alapítványnál

Negyedik alkalommal szervezte meg a szamosújvári Téka Alapítvány román nyelvű kommunikációs táborát. Szamosújvár szórványtelepülés, magyarsága a település összlakosságának 15%-a, sokasodnak a vegyesházasságok, mégis egyre több gyereknek válik a román nyelv csupán iskolai tantárggyá. Kevesebbet kommunikálnak a szomszédokkal, a bolti eladókkal, nem játszanak egyedül a tömbházak körül, a digitális játékok teret hódítanak, már nem kell román rajzfilmet nézni-sok okot lehetne felsorolni, miért válik nehézzé gyerekeink számára a román nyelv elsajátítása.

A román tábor olyan lehetőségként született meg, amely során román anyanyelvű pedagógusok vezette foglalkozásokon a részt vevő gyerekek meg merjenek szólalni, kedvet kapjanak a román nyelvű kommunikációhoz és elhiggyék, hogy képesek megértetni magukat e nyelven. Eleinte bejárósra tervezett táborunk résztvevőinek fele idén már bent alvós volt, 44 gyerek aludt a Téka Szórványkollégiumban. Ők 5 megyéből érkeztek: Hargita, Maros, Szilágy, Beszterce-Naszód és Kolozs megye több településéről. Összesen 83 gyerek vett részt a táborban, a helyi illetve a Székről, Kolozsvárról naponta érkező gyerekekkel együtt.

A legkisebb résztvevő 5, a legnagyobb 13 éves volt, a gyerekek zöme azonban 8-10 éves korosztályból került ki. A gyerekeket korcsoport szerint öt csoportba osztottuk, a kézműves táborban is bevált színes karkötők jelezték a csoporthoz való tartozást, bár a tábor vége felé az oktatók neve szerinti csoportosítás került előtérbe.

A legkisebbekkel, az óvodás és előkészítősökkel Iocob Karola, kolozsborsai óvónő játszott, román népi játékokkal, kézművességgel fűszerezve a kommunikációs helyzeteket. Bár először vett részt a táborzáráskor egyik kislány őt jelölte meg, mint legjobban tetsző dolgot a táborban. A következő korosztállyal Oros Nica és Deac Aurora szamosújvári óvónők foglalkoztak. Érdekes témákkal, szép szemléltetőeszközökkel sikerült megnyerniük a gyerekeket. A negyedikesekkel Cornea Claudia óvónő foglalkozott, aki a délutáni szórakoztató tevékenységeket színes csengős zenéléssel, euritmiával egészítette ki. A legnagyobbakkal Oancea Maria tanítónő foglalkozott, aki már irodalommal, nyelvtannal is kiegészítette a foglalkozást, de fociztak is, meg ruhákat is terveztek a kamaszok.

A bejáró gyerekek számára 10-17 óra között zajlottak a foglalkozások. A bentalvók számára a délutáni pihenőidő után különféle tevékenységeket szerveztünk: hétfőn román énektanulást, kedden és szerdán kézművességet, csütörtökön piaclátogatást. A piacon minden gyerek két gyümölcsöt vásárolt, az eladó néni pedig beszállt a játékba és különféle kérdéseket tett fel nekik. A vásárolt gyümölcsökből gyümölcssaláta készült, amit az esti pizsamabulin jóízűen megettek.

Pénteken délután záróműsort szerveztünk, ahol minden csoport egy kis részletet mutatott be abból, amit a héten tanult. A szülők nagyon büszkék voltak gyerekeikre, főleg az első táborozókra, akik hősiesen kibírták sírás nélkül. Nagyon sokan jelezték, hogy jövőre visszajönnek, sőt a korhatár emelése is felmerült javaslatként.

Fodor Emőke és Rariga Imola táborszervezők ezúton is köszönik a Téka Alapítványnak, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumnak, az összes együttműködő kollégának, hogy sikeres, gondmentes tábort sikerült idén is szervezni.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Visszacsalogatja 30 millió eurós új ...
Sporthírek röviden
VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ