Januárban 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom
Vissza

Januárban 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Januárban 6,4 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi első hónaphoz mérten - közölte ma az országos statisztikai intézet.

A naptári hatással kiigazított érték 6,2 százalékos növekedést jelez. A bővülés főként az üzemanyag értékesítés 15,5 százalékos emelkedésének köszönhető, a nem élelmiszerek eladása 5,8 százalékkal nőtt, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése pedig 2,6 százalékkal emelkedett.

Decemberhez képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 24,9 százalékkal esett vissza. Hazai elemzők szerint a visszaesését a kemény téli időjárás is befolyásolta.

Tavaly 13,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző évhez viszonyítva, miután a nem élelmiszerek eladása 15,2 százalékkal bővült, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése 13,7 százalékkal nőtt, az üzemanyag-eladás volumene 10,2 százalékkal volt nagyobb.

A hazai elemzők arra számítanak, hogy az idén jelentősen lassulni fog a belföldi fogyasztás, miután a hatóságok áfacsökkentési intézkedéseinek hatása lassan elmúlik, de még így is a kiskereskedelmi forgalom lesz a gazdasági növekedés fő hajtóereje.

A kormány az idén 5,2 százalékos GDP-bővülésre számít, az Európai Bizottság 4,4 százalékos gazdasági növekedést vár.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ