Az építőipari és kiskereskedelmi árak erőteljes emelkedésére számítanak

Az építőipari és kiskereskedelmi árak erőteljes emelkedésére számítanak
A romániai vállalatvezetők az építőipari és kiskereskedelmi árak erőteljes emelkedésére számítanak a következő három hónapban - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adataiból, amelyeket az Agerpres hírügynökség idéz.

Az INS 2022. augusztusi üzleti ankétja szerint a feldolgozóipari menedzserek viszonylag stabil termelési volument prognosztizálnak a következő három hónapra. A foglalkoztatottak száma várakozásaik szerint stabil marad, az ipari termékek árai pedig emelkedni fognak.

Az építőipari vállalatvezetők szintén viszonylag stabil termelési volumenre számítanak a következő három hónapban, és nem módosul szerintük jelentősebben a foglalkoztatottak száma sem az ágazatban. A menedzserek ugyanakkor jelentős áremelkedést jósolnak az építőiparban.

A kiskereskedelmi ágazatban a vállalatvezetők a következő három hónapban a gazdasági tevékenység mérsékelt növekedésére számítanak, az áruszállítóknak adott megrendelések volumene várakozásaik szerint emelkedni fog. Ugyanakkor az árak erőteljes növekedését és az ágazatban foglalkoztatottak számának mérsékelt bővülését jósolják.