Izgalmas filmek a TIFF sorozatában
Vissza

Izgalmas filmek a TIFF sorozatában

A filmtörténet egyik legnépszerűbb animációjával, „bolond belgák” esttel és Trainspotting-maratonnal várja a kolozsváriakat a Győzelem moziba februárban a Cinemateca TIFF elnevezésű rendezvénysorozat. Ma, február 2-án este 8 órától az Oscar-díjas japán rajzfilmkészítő, Miyazaki Hayao Totoro – A varázserdő titka (My Neighbor Totoro) című munkáját vetítik. Az 1988-ban készült alkotás beharangozójában arra hívják fel a figyelmet a szervezők, hogy színes világra számíthatunk, ahol csak a gyermeki lelkület révén sikerül találkozni az erdő szellemével. A film egy professzor két fiatal lányáról szól, akik kapcsolatba kerülnek az erdő egyik szellemével a háború utáni Japánban.

Jövő csütörtökön, február 9-én két produkciót tűznek műsorra, elsőként, 8 órától Felix van Groeningen Szex, mámor, rock’n’rollját (Belgica). Két fivér igaz története tárul elénk, akik szórakozóhelyet nyitnak a belga éjszakai életben. A bár sikere nagyon hamar magával sodorja őket: életükben egyre fontosabb szerepet kezdenek játszani a drogok, az üres kalandok, ugyanakkor egyre gyakoribbak a Belgica vezetésével kapcsolatos nézeteltéréseik is. Este fél 11-től Xavier Seron Je me tue à le dire című fekete komédiáját tűzik műsorra, amely tavaly a fiatal frankofón zsűri díját nyerte el a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF).

Február 16-án este 8-tól Louis Malle Felvonó a vérpadra (Ascenseur pour l’échafaud) című filmje látható, majd egy héttel később – ugyancsak 8 órától – startol a Danny Boyle-féle Trainspotting-maraton: az érdeklődők előbb az 1996-ban bemutatott filmet tekinthetik meg, amely Irvine Welsh regénye nyomán készült. A folytatás, amelynek világpremierjét az edinburghi fesztiválon tartották, a szerző Pornó című írásán alapul. A T2 Tainspotting azzal foglalkozik, hogy mi lett a ma már középkorú főhősökkel.

Az eredeti film szereplői, Ewan McGregor, Robert Carlyle, Jonny Lee Miller és Ewen Bremner mind visszatértek a mostani produkcióban, amely 21 év elteltével veszi fel az egykori heroinista társaság történetének fonalát. A premieren Ewan McGregor elárulta: amíg nem olvasták el John Hodge forgatókönyvét, kicsit „fáztak” a film folytatásától, de aztán teljesen megnyugodtak. – Nagyszerű volt újra visszalépni Renton, Spud és Begbie cipőjébe, és különleges élmény újra hallani a hangjukat – mondta. Danny Boyle kifejtette: mindenképpen Edinburgh-ben akartak forgatni, hiszen „ezek a történetek innen származnak”, és ezért döntöttek az edinburgh-i bemutató mellett is. 

(Borítókép: Jelenet a T2 Tainspotting című filmből)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cannes – Jövő héten közzéteszik ...
Valovits László hetvenöt éves ...
Ami megengedett, és ami továbbra sem ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ