Izlandi filmekkel indít a Cinemateca TIFF őszi szezonja

Izlandi filmekkel indít a Cinemateca TIFF őszi szezonja
Benedikt Erlingsson izlandi rendező két filmjét vetítik a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Cinemateca TIFF programsorozatában ma, október 11-én a kolozsvári Győzelem moziban. Az őszi tékaszezont a rendező Lovak és emberek című 2013-as alkotása, valamint az Izlandi amazon című produkciójának bemutató előtti vetítése indítja.

Benedikt Erlingsson rendező debütfilmjében, a Lovak és emberek című vígjátékban az emberi sorsokat lovak szemszögéből mutatja be, a két faj közti kapcsolat pedig egyedülálló, nehezen lefordítható és lenyűgöző. Ugyanakkor a forgatási helyszín is szemkápráztató, az izlandi táj tökéletes szépségével lenyűgözi a nézőt. Ám amennyire jó az állatok élete ebben a tájban, annyira szomorú és problémás az embereké. A filmet számos nemzetközi fesztiválon díjazták – elismerést kapott San Franciscóban, San Sebastianban, Tokióban stb. –, a kolozsvári közönség csütörtökön este 8 órától és vasárnap 17:30-tól nézheti meg a filmet.

A debütfilm tökéletességét Benedikt Erlingsson az Izlandi amazonban továbbviszi, „intelligens film, amely nemcsak jó érzést kelt benned, hanem azt is tudja, hogyan közelítse meg a hangsúlyos globális problémákat humorral és érzékkel, és a végén igazságot tud szolgáltatni.”, olvasható a Variety című lapban. Halla, szerény körülmények között élő izlandi, háborút indít a helyi alumínium üzletet működtetők ellen, akik a környezetet szennyezik. A nő képes mindent feláldozni azért, hogy megmentse az izlandi vadhelyeket, amelyeket annyira szeret.

A filmet nemrég díjazták a Filmfest Hamburgon, és ezt az alkotást nevezi Izland a legjobb idegen nyelvű Oscar-díjra. A filmet csütörtökön este 10 órától vetítik a Győzelem moziban.

(Borítókép: Jelenet a Lovak és emberek című filmből)