Itt a fenyő, hol a fenyő – a piacokon nem lehet árusítani
Lemondtak a piacok a faárusításról a bonyolult feltételek miatt
Lemondtak a piacok a faárusításról a bonyolult feltételek miatt
Vissza

Itt a fenyő, hol a fenyő – a piacokon nem lehet árusítani

A mérhetetlen méreteket öltött erdőirtás ilyenkor, karácsony közeledtével ismét előtérbe kerül, és szigorúbban ellenőrzik a fakivágási és -árusítási engedélyeket. A Kolozs Megyei Erdőőrség idén egyetlen piac számára sem bocsátott ki engedélyt fenyők forgalmazására – tájékoztatta a sajtót az intézmény vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy tilos megvásárolni a kapualjakban, utcasarkokon, dugig tömött járművekből a városba belopott és törvénytelenül árusított fenyőt. Akit illegális áruval kapnak el, legyen az eladó vagy vásárló, komoly büntetésre számíthat, de megbírságolják az árusításnak teret adó piacokat is, ha nincs engedélyük.

Az örökzöld árunak hivatalos okmányokkal kell rendelkeznie, a vásárlónak pedig pénztári nyugtával kell igazolnia, hogy nem feketepiaci árut szállít. Emellett – vagy éppenséggel a szigorúbb feltételek miatt – egyre több üzlet forgalmaz a világhálón fenyőt, vágva vagy cserépben, és vissza is „veszik”.A Kolozs Megyei Erdőőrség (Garda Forestieră Cluj) főfelügyelője, Istrate Şteţco a sajtónak elmondta: a polgármesteri hivatal ebben az évben is próbált fenyőforgalmazó pontokat kijelölni a város különböző lakónegyedeiben, de végül az igényelt iratok hiánya miatt feladta. A fenyőt ugyanis csak akkor szabad árusítani, ha van hozzá olyan kereskedelmi vállalat, amely rendelkezik megfelelő méretű és felszereltségű raktárral, amelybe csak eredetet igazoló dokumentumokkal mehet be az áru, és ahonnan szintén csak igazoló irattal távozhat a vevő. Az áruátvételhez szükséges felhatalmazást egy bizottság állítja ki, amelyben az erdőőrség és a prefektúra képviselője kap helyet. Tavaly csak egyetlen piac fordult ilyen kéréssel az őrséghez, mondta a főfelügyelő, az idén egy sem. A piacnak a kereskedő raktáraként kell működnie. Ha az eladó tíznél több fenyővel jelentkezik, az internetről egyéni kódot kell beszereznie, amivel ellenőrizhetővé válik. A szigorúbb szabályozást a felügyelő azért tartja jónak, mert remélhetőleg kevesebb fát vágnak ki engedély nélkül, és inkább a külföldről, illetve ültetvényekről származó fenyőket forgalmazzák majd.

Házhoz is szállítják a változatos árban kapható fákat

 Az intézkedés nyomán a nagykereskedelmi vállalatok is főleg külföldről importált vagy ültetvényekről származó, de semmiképpen nem hazai közterületről levágott fenyőt árusítanak. Az illegalitáson rajtakapott piac működtetőjét 5 ezer lejre büntetik, de a vásárlók sem ússzák meg szárazon.

Sok kereskedő kezdett el díszfenyőt forgalmazni világhálós megrendelésekre, és az árut házhoz is szállítja. Például egy160-200 centi magas nordmann fenyő 70 lejért ér célba, egy 225 centiméterig megnőtt 80 lejbe kerül, az annál magasabb pedig 130 lej. A 225-250 centiméteres cserepes élő fenyő ára 400 lej, és a házhoz szállítás ingyenes.

A Romsilva Országos Erdőgazdálkodási Vállalat országos szinten több mint 61 ezer, zömében lucfenyőt ígért forgalomba hozni a küszöbön álló karácsonyra. Ezeket erdőritkításból, illetve 25 ezret saját ültetvényekből biztosítja, amelyeket gyökérrel edényben árusítanak, és amelyek öt-hat év múlva érik el egy átlagos karácsonyfa méreteit. A vágott fenyőt 10-30 lejért adják, de a nagyobbak árát méterenként 20 lejjel pótolják meg. Az élő fenyőt 30-150 lejért kínálják.

Van áruház, ahol a két méter körüli fenyő alig 38 lej, és aki visszaviszi január 1. és 15. között, egy 25 lejes értékjegyet kap érte, tehát gyakorlatilag 13 lejért vásárolható adott esetben a fa.

Import áru, „importált” árakon

Az egyik kolozsvári bevásárlóközpont mellett berendezett árusítóhelyen meseszép nordmannok sorakoznak, vágott vagy gyökeres állapotban, szintén „mesés” árakkal. Hazai árunak hűlt helye.  A kereskedőnő felvilágosít, hogy ők csak osztrák importból dolgoznak. Ha kell nekem, jó, ha nem, úgy is jó. Egy fürge fiatalember hálóba csomagolt embermagasságút rak fel az autójára, kétszáznegyven lejért.

 

{Tovább olvasható még 453 szó.}
De akad három-négy méteres is, többszáz lejért. Az egyik sarokban néhány szúrós lucot (Picea pungens) fedezek fel, amelyek métere, a rá akasztott cédula értelmében, ötven lej. Viszont egyikük sem méter alatti. Egy másik érdeklődő csóválja a fejét: – Én Beszterce környékéről származom, és tudom, hogy nagy a baj a fenyővel. Ilyen árak mellett marad a
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csíksomlyói búcsú: zarándokok nélkül, a ...
Trump: nem szabad megengedni, hogy a ...
IMAS - Erősödnek a kis pártok, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ