Ismét van szamosújvári zenekar a Fölszállott a pávában
Vissza

Ismét van szamosújvári zenekar a Fölszállott a pávában

Idén, az MTVA és a Duna Televízió Zrt., valamint a Hagyományok Háza – szakmai partnerével, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel közösen – harmadszor is meghirdette a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt a gyermek korosztály részére.

A versenyre az egész Kárpát medencéből jelentkezhettek népzene, néptánc kedvelő gyerekek, négy kategóriában: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek. A zenekarok és hangszeregyüttesek esetében legfeljebb héttagú formációk indulhatnak; a versenyző csoportok fordulónként egy-egy produkciót adhatnak elő, legfeljebb 3 és fél perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zenefolklorisztikai, zeneesztétikai értéke, a csoporton belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott népzenei dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása.  

Az előző évekhez hasonlóan 48 produkció áll majd a Fölszállott a páva színpadára, karácsony előtt pedig kiderül, kik lesznek a kategóriák legjobbjai és ki lesz 2019-ben a nézők kedvence.

A zsűri tagjai: Sebestyén Márta, Kossuth-díjas népdalénekes; Salamon Bea előadóművész, népi hegedű tanár, a népművészet ifjú mestere, a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa; Kocsis Enikő Harangozó-díjas koreográfus, táncművész, a Szentendre Táncegyüttes, a Győri Lippentő és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője; Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, akadémikus, a Vujicsics Együttes vezetője, a Zeneakadémia tanára; Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Honvéd Együttes igazgatója.

Szamosújváron lassan tíz éve működik a népzeneoktatás az idén 25 éves Téka Alapítvány keretében. Idén a Codobanda nevű zenekar szállt versenybe a selejtezőben, és sikeresen továbbjutott az élő adásba.

A Codobandát prímásukról, Codoba Florinról nevezték el; brácsás Molnár Ádám, bőgős Balla Péter. A zenészek felkészítői a Téka és a Kallós alapítványok keretében oktató népzenészek. Florinel a híres Codoba zenészcsalád tagja, az apahidai iskolában tanul, Ádám és Péter pedig a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákja. Rendszeresen részt vesznek a legnépszerűbb erdélyi tánctáborokban, ahol a tapasztaltabb zenészektől eltanulták-eltanulják a muzsikálás igazi fortélyait. Példaképük a korábbi adásokból ismert Ördöngös és Harmadik zenekarok, valamint a magyarpalatkai banda.

Rajtuk kívül két erdélyi versenyző jutott be az élő adásba: Szász Csanád László Körtvélyfájáról és a Nyitnyikék énekegyüttes Székelyudvarhelyről. A november 22-én 20.30-kor a Duna Tv-ben sugárzott adásban követhetjük őket és szurkolhatunk nekik.

Hajrá, Codobanda, hajrá, erdélyiek!

EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tokió 2020: áprilistól Tokióban őrzik a ...
Hány nyugdíjas van Romániában? Mennyi ...
Ne aggódjatok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ