Dalba írt kudarcfeldolgozás és jövőtervezés a „taxis” fiúktól

Két hete debütált a Szintaxis zenekar legújabb dala és videóklipje

Dalba írt kudarcfeldolgozás és jövőtervezés a „taxis” fiúktól
Az elmúlt több mint egy évet az állandó változás, bizonytalanság és az új helyzetekhez való alkalmazkodás jellemezte. Sokan vagyunk sokfélék, de abban talán a legtöbben egyetérthetünk, hogy a zene gyakran jelentett menedéket ebben a tavaly március óta feje tetejére fordult világban is. A 2018 őszén megalakult Szintaxis zenekar fiatal tagjai számára is különösen alakult ez az időszak, most viszont – valaminek a lezárásaként és egyben valaminek a kezdeteként – új dallal és videóklippel jelentkeztek. Az Ahogy neked a legjobb című szerzeményükről és az elmúlt év tanulságairól az együttes két tagja, Biró Hunor (ének, gitár) és Marton Zoltán (gitár) mesélt lapunknak.

(Figyelem! Az optimális élmény elérése érdekében a cikknek ezen a pontján ajánlott egy 3 perc 38 másodperces kitérőt tenni, meghallgatni valamelyik zenés felületen a Szintaxis Ahogy neked a legjobb című dalát, majd visszatérni és folytatni az olvasást.)

A dal beharangozójában így írtak a fiúk az előzményekről: „Egy kudarcélményből indult, majd elengedésbe ment át. Nem lázadunk, azt tanuljuk, hogyan lehetünk leginkább önmagunk. A dal 2020 januárjában már elkészült és fel is lett véve, majd velünk együtt a dalt is megpihentettük. Ez a dal számunkra egy számvetés, a saját magunkkal folytatott párbeszéd része: legyen jó, kicsit tudjunk fellélegezni, első sorban saját magunkba nézzünk. Nem önzően, mégis azt keresni, hogy nekünk hogyan jobb.”

Bár a konkrét kudarcélményt beszélgetésünk során nem akarták részletezni, a fiúk azt azért elmondták: nem személyes tapasztalatról van szó, hanem a zenekar által, közösen átélt csalódásról egy olyan megmérettetésen, ahol nem tudtak elvárásaiknak megfelelően teljesíteni. A dal végül abból az elgondolásból inspirálódott: nem is biztos, hogy mindig, mindenkinek meg kell felelni. „Ez nem azt jelenti, hogy lázadni akarunk, hanem inkább valamilyen szempontból elfogadni azt, hogy nem lehetünk mindig a legjobbak. Ettől függetlenül próbáljuk kihozni magunkból a maximumot, csináljuk azt, amit igazán szeretünk, és majd eldönti az élet, hogy ez helyénvaló vagy sem” – fogalmazott Zoli.

A zenekar tagjai szerint a legfontosabb az, hogy amikor valaki meghallgatja ezt a dalt, saját életére vonatkozóan tudja értelmezni és megtalálni a személyes kapcsolódási pontjait a dalszöveg soraival vagy a videó képkockáival.

Egy év és több start

A dal egyébként már korábban megszületett, majd 2020 januárjában készült el a stúdiófelvétele Bagossy László jóvoltából a Mountain Air Studióban. A klip ötlete a tavaly márciusi kijárási tilalom előtt pattant ki, a munkálatoknak viszont a szigorítások miatt nem tudtak nekifogni, így végül nagyjából egy éve kezdtek el forgatni, amikor megismerkedtek a jøz művésznévre hallgató rendezővel. Zoli és Huni elmondása szerint maga a projekt végül több starttal, számos Marosvásárhely-környéki helyszínnel és kisebb-nagyobb megszakításokkal egy hónapja zárult le, akkor készült el ugyanis az utolsó felvétel.

Biró Hunor az Ahogy neked a legjobb című dal klipjének forgatásán. Fotó: jøz 

A forgatással kapcsolatban elmondták: nagyrészt a rendező (aki egyszemélyben volt operatőr és vágó is) általi elgondolás érvényesült, minden képkocka előre el volt tervezve – hol, kivel, milyen ruhában és milyen kellékekkel –, ehhez pedig hozzátársult néha a helyszíni ötletelés, a spontaneitás és az improvizáció.

A dal online közzététele előtti napokban baki-összeállítás, barátok bevonásával készült videók, kedvcsinálók és forgatási fotók, felvételek által kapott a közönség ízelítőt, felvezetőt a zenekar közösségi média felületein az új projekthez. A fiúk szerint erre elsősorban azért volt szükség, mert az elmúlt időszakban nem voltak túl aktívak online – és a járványnak köszönhetően offline sem –, egy év kihagyás után pedig azonnal új dallal és klippel visszatérni az online világ körforgásába túl hirtelen lett volna. „Amikor véglegesült a dal és a klip, arra gondoltunk, hogy most már megpróbálunk kicsit újra szólni a közönségünk tagjaihoz, a régiekhez és az újakhoz egyaránt” – tette hozzá Huni, a zenekar frontembere.

Újra le kellett rakni az alapokat

A tavaly márciusi lezárások előtt a zenekar aktívan tevékenykedett, számos koncertjük volt korábban, a karantén miatt viszont jutott idő arra, hogy elgondolkodjanak, merre tovább. A fiúk elmesélték: felszínre kerültek és kiéleződtek a zenekar belső konfliktusai és nézeteltérései, amelyeknek a megoldására korábban nem került alkalom. „Valahogy emberileg is újra össze kellett szokjunk és újból meg kellett találjuk a kiindulópontot. (…) Most ideje és helye volt annak, hogy az alapokat még jobban lerakjuk” – fogalmazott az elmúlt évre vonatkozóan Zoli.

Marton Zoltán az Ahogy neked a legjobb című dal klipjének forgatásán. Fotó: jøz 

A zenekar tagjai elmondták: hasznos volt számukra ez az év, hiszen megvitatták, mit szeretnének elérni a jövőben, mi a céljuk a zenéjükkel és mire is épül valójában a zenekar működése. Ezek mind olyan kérdések, amelyek időről időre minden bandában felbukkannak, náluk is több alkalommal szóba kerültek, de a dalírás és koncertezés folyamatos körforgásában nehezebb eltávolodva vizsgálni és átlátni ezeket a dolgokat.

A Szintaxis tagjainak karantén-helyzete talán épp ettől volt kicsit más: míg az együttesek többségének az elmúlt időszak az alkotásról szólt, addig ők ötleteket gyűjtögettek és arról próbáltak meg közösen kommunikálni, hogy milyen dalokat akarnak írni és mit szeretnének csinálni együtt, zenekarként a jövőben.

Huni azt is elárulta: egyelőre örülnek annak, hogy sikerült ezeket a bizonyos alapokat újra átbeszélni, ezt megkoronázva nagylemezt terveznek, amelynek munkálatai miatt koncerteket idén csak nyár végére, őszre ígérnek közönségüknek. Zoli szerint ez abból a szempontból is tudatos döntés volt, hogy legyen idejük visszarázódni a színpadi jelenlétbe és felkészülni új terveik megvalósítására. A távolabbi jövőjük zenekarként attól függ, hogy most, a jelenben mit csinálnak, hogyan dolgoznak, éppen ezért szeretnék ezt a jelent hatékonyan és jól kihasználni – zárták beszélgetésünket a fiatal zenészek.

A zenekar további tagjai a klipforgatáson (fotók: jøz): 

Horvát Attila

Székely Norbert

Fábián Lehel

Az erdélyi Szintaxis együttes 2018 őszén alakult, tagjai marosvásárhelyi és környékbeli fiatal zenészek. Tavaly jelentették meg első kislemezüket Percek. Fák. Erdő címmel, amelynek dalai a Petőfi Rádióban is felcsendültek, valamint élőben is elhangzottak a Petőfi TV Én vagyok itt című műsorában. A Közeleg feléd című daluk 2019-ben elnyerte a Legszebb Erdélyi Magyar Dal címet. A zenekar tagjai: Biró Hunor (ének, gitár), Marton Zoltán (gitár), Székely Norbert (billentyűk), Fábián Lehel (basszusgitár) és Horvát Attila (dobok). Legújabb, Ahogy neked a legjobb című dalukat Marton Zoltán szerezte, a dalszöveget pedig Biró Hunor írta.

(Borítóképen a zenekar tagjai, balról jobbra: Horvát Attila, Székely Norbert, Biró Hunor, Marton Zoltán, Fábián Lehel. Fotó: Mariș Cristian Daniel)