Ismét lesz La Stravaganza barokk zenei fesztivál
Újra megszólal a 250 éves orgona
Újra megszólal a 250 éves orgona
Vissza

Ismét lesz La Stravaganza barokk zenei fesztivál

Újra megszólal a VI. La Stravaganza barokk zenei fesztiválon az Erdélyi Történeti Múzeumban őrzött több mint 250 éves hordozható orgona. A hangszert két évvel ezelőtt is megcsodálhattuk a piarista templomban tartott koncerten. A kolozsvári zeneakadémia oktatói, Maria Abrudan és Erich Türk által kétévente szervezett régizenei fesztiválon május 8-a és 14-e között valóságos zenei csemegéket hallgathatunk meg. Az eseményt beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón ízelítőt kaptunk a barokk zenéből, a zeneakadémia csembalóját Erich Türk szólaltatta meg (Fotó: Rohonyi D. Iván).

Az előadóverseny során idén a fiatal csembalóművészek mérik össze tudásukat. A 16 versenyző közül haton Romániából, tízen pedig más európai országokból érkeztek. Erich Türk szerint a tíz évvel ezelőtt alapított fesztivál elérte célját, mivel egyre több zeneakadémiai hallgató érdeklődik a hiteles régizene-előadásmód és a korabeli hangszerek iránti.

– A régizene hiteles előadásmódjáról és a barokk korban elterjedt hangszerekről a korabeli forrásokat tanulmányozva tudhatunk meg többet. Maria Abrudan és jómagam nemcsak a hiteles előadásmód népszerűsítését tűztük ki célul, hanem bevezettük az oktatási folyamatba is. A csembaló nagyon fontos szerepet töltött be a zenetörténetben. Az orgona csak közel két évszázada terjedt el Európában, a csembalón való játszás pedig több mint háromszáz évet ölel fel – mondta Erich Türk zeneakadémiai oktató, orgona- és csembalóművész a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón.

A két oktató sajnálattal jegyezte meg, hogy a kolozsvári zeneakadémián nincs csembaló főszak. A hangszert csakis a főszakos zongoristák sajátíthatják el mellékhangszerként. Népszerűsítése érdekében döntöttek a szervezők, hogy a hatodik fesztiválon nem kamarazene-együtteseknek szerveznek előadóversenyt, hanem a csembalóművészeknek. Az idei mesterkurzusok oktatói a budapesti Ratkó Ágnes (május 8–10. között), illetve a lipcsei Martin Sturm, aki az orgonán megszólaltatható improvizációs technikákat mutatja be a hallgatóknak.

A fesztivál második érdekessége, hogy a Fonte di Gioia kolozsvári kamaraegyüttes – Dénes Anna és Dénes Csongor (hegedű), Csata István (viola da gamba) és Amalia Goje (csembaló) – idén ünnepli fennállásának tízéves évfordulóját. Erich Türk elmondta: ez a kamaraegyüttes azért alakult meg 2009-ben, mivel a fiatal előadóművészek részt vettek az első La Stravaganza Fesztivál előadóversenyén, és azóta is együtt muzsikálnak. Az évfordulós koncertre május 9-én este 7 órától kerül sor a piarista templomban.

Érdekesnek bizonyul a május 8-án este 7 órától kezdődő koncert is a zeneakadémia stúdiótermében, amelynek címe Szerelem és halál – madrigálok és katonadalok.  A kolozsvári Icoane együttes madrigálokat és  népi ihletésű műveket ad elő.

Május 10-én, pénteken, május 11-én és május 13-án szólal meg a történeti múzeumban őrzött orgona. Vasárnap, május 12-én este 7 órától az előadóverseny győzteseinek gálaműsorára kerül sor a zeneakadémia stúdiótermében.

A koncertek ingyenesek, és este hét órától kezdődnek. A fesztivált május 14-én a piarista templomban megtartott Transylvania Galante zenekar fellépése zárja. Az együttes tagjai az előadóverseny eddigi győztesei közül kerültek ki.

Egy későbbi dátumon, június 20-án este 7 órától a zeneakadémia stúdiótermében a franciaországi Stradivaria és a kolozsvári Transylvania barokk zenei együttes lép fel Kelet és Nyugat arcképei című produkciójával, tudtuk meg a sajtótájékoztatón.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Harag György „a kíváncsiság, a ...
VIDEÓ - Színpad épül a Főtéren. Mire ...
Cannes – A Kritikusok hete is ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ