Indul magyar kilencedik osztály a Ghibu-líceumban
Hol maradtak betöltetlen helyek Kolozs megyében?
Hol maradtak betöltetlen helyek Kolozs megyében?
Vissza

Indul magyar kilencedik osztály a Ghibu-líceumban

Az egyik legnagyobb sikereként könyvelhetjük el, hogy néhány éves kihagyás után a Donát negyedi O. Ghibu Elméleti Líceumban a következő tanévtől ismét indul magyar kilencedik osztály, méghozzá a kötelező 15 helyett 21 fős létszámmal. Tegnap kora délután tették közzé a nyolcadikat végzett tanulók számítógépes elosztásának eredményeit. A tanügyminisztérium által működtetett admitere.edu.ro honlapon nyilvánosságra hozott eredményekből kiderül: a Báthory-líceum matematika–informatika osztályába az utolsó bejutó átlaga 9,02 volt. Ez nagyon jó eredmény, ám még mindig lemarad a román tagozatos iskolákétól. Például az E. Racoviţă Főgimnázium matematika–informatika osztályába az utolsó bejutó tanuló átlaga 9,77 volt. Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelőtől megtudhattuk: a megyében 314 tanulónak nem sikerült bejutnia kilencedik osztályba, őket a július végi újraosztáskor helyezik el a megmaradt helyek függvényében.

Huszonegy magyar diák iratkozott be a Donát negyedi O. Ghibu Elméleti Líceum magyar kilencedik osztályába, ez a szám pedig bőven elegendő önálló magyar tannyelvű osztály indításához. Pár éve ugyanis gyereklétszámhiány akadályozta a lakónegyedi iskola magyar osztályának beindítását, hiszen még a minimális, 15 fős létszámot sem sikerült „összeszedni”. Kolozs megyében 314 tanulónak nem sikerült bejutnia egyik kilencedik osztályba sem, és 42 betöltetlen hely maradt a megyében. Betöltetlen magyar helyek maradtak a dési A. Mureşanu Főgimnázium természettudományi osztályában (3), a Brassai-líceum turisztikai osztályában (1), a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum humán osztályában (1), a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban (a humán tagozaton 7, a természettudományi tagozaton 9), a bánffyhunyadi O. Goga Elméleti Líceum természettudományi osztályában (6) és a kolozsvári Ghibu-líceum természettudományi osztályában (7). 

Szilágy megyében a legmagasabb utolsó bejutási eredmény 9,30 a román tagozaton (a zilahi Silvania főgimnázium matematika–informatika osztálya), míg a magyar tagozaton 8,19 (ugyanazon tanintézet ugyanazon profilján). Betöltetlen magyar helyek maradtak a zilahi Wesselényi Református Kollégium matematika–informatika osztályában (5), a szilágykrasznai Cserey–Goga Technológiai Líceum természettudományi osztályában (10), a szilágycsehi Gh. Pop de Băseşti Technológiai Líceum humán osztályában (4), a szilágysomlyói I. Ossian Technológiai Líceum mezőgazdasági osztályában (6). Beszterce-Naszód megyében a legmagasabb utolsó bejutási jegy 9,44 a besztercei L. Rebreanu Főgimnázium természettudományi osztályában, román tagozaton. Fehér megyében a legmagasabb utolsó bejutási eredmény 9,51 a gyulafehérvári Horea, Cloşca és Crişan Főgimnázium matematika–informatika szakán. A Bethlen Gábor Kollégium tanítóképzőjében még maradt néhány betöltetlen hely. 

A tanügyminisztérium közleménye szerint a tegnapi elosztás után 113 480 gyerek jutott be az állami közoktatási intézményekbe, közülük 68 564 elméleti líceumba, 44 916 pedig technológiai líceumba. Július 13-a és 20-a között a tanulók elküldik, illetve továbbítják iratcsomóikat azon tanintézetek titkárságára, ahova a diákok bejutottak. Országszerte 8570 tanulót a második szakaszban, július 24-e és augusztus 3-a között osztanak el a megmaradt helyek függvényében. Országszerte 37 ezer betöltetlen hely várja a nyolcadikat végzett fiatalokat az elméleti líceumokban, a szakoktatásban és a technológiai líceumokban. 

Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta: a megyében 314 tanulót nem sikerült elhelyezni – 148-an kolozsváriak – mivel nem jelöltek be elég opciót. A megyében 42 hely maradt betöltetlen, 16 Kolozsváron. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusra halasztották a cannes-i ...
Ingyenes online Rossini Gála a Müpából
Meghalt Börcsök Enikő színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ