Minden Kolozs megyei magyar gyerek bekerült a 9. osztályba

A Kemény-líceumban humán és természettudományi tagozaton is maradt betöltetlen hely

Minden Kolozs megyei magyar gyerek bekerült a 9. osztályba
A nyolcadikat végzett és sikeresen vizsgázott tanulók számítógépes elosztása nyomán Kolozs megyében minden magyar gyerek bejutott a kilencedik osztályba. Úgy tűnik, létszámhiány miatt egyetlen Kolozs megyei magyar kilencedik osztály sem került veszélybe – nyilatkozta a Szabadságnak Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes. Kolozs megye most is élen jár a sikeresen elosztott tanulók helyzetét illetően: a 3622 nyolcadikat végzett tanuló közül 3585 bejutott a kilencedik osztályba; mindössze 37 gyerek maradt „osztály nélkül”. Kolozs megyében összesen 282 betöltetlen hely maradt a kilencedik osztályokban (7,29%). A magyar iskolák közül a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceumba, a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceumba, a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceumba, a dési Andrei Mureșanu Főgimnáziumba és a bánffyhunyadi Octavian Goga Elméleti Líceumba lehet még jelentkezni.

A nyolcadik osztályt végzett tanulók számítógépes elosztását követően a Kolozs megyei gyerekek 99 százaléka bekerült valamilyen osztályba. Pontosabban: a 3622 nyolcadikat végzett tanuló közül 3585 jutott be a kilencedik osztályba. Mindössze 37 gyerek maradt a megyében, aki nem került be egyetlen kilencedik osztályba sem, mivel túl kevés opciót jelölt be. Nincs ok a szomorúságra, mivel a megyében 282 betöltetlen hely maradt, ami a meghirdetett opciók több mint 7 százaléka.  Betöltetlen helyek maradtak a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceumban (a turizmus osztályban kilenc, a természettudományi osztályban tíz hely), a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceumban (a humán tagozaton öt hely), a szamosújvári  Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban (humán tagozaton kilenc hely, természettudományi tagozaton öt hely), a dési Andrei Mureșanu Főgimnáziumban (természettudományi osztályban tizenhárom hely), a bánffyhunyadi Octavian Goga Elméleti Líceumban (a természettudomány osztályban két hely).

Kolozs megyében 94 kilencedik osztályt hagyott jóvá az oktatási minisztérium a 2023/2024-es tanévre: 94 elméleti osztályt, 57 technológiai osztályt és 25 művészeti, sport- és tanítóképző osztályt. A számítógépes elosztás következtében 2335 gyerek került be az elméleti líceumokba, 1250 a technológiai líceumokba. A tanulók összesen 67 190 opciót jelöltek be, ami tanulónként 18,5 opciót jelent. Más megyéből 113 tanuló érkezik a következő tanévben.

Országos szinten 112 747 nyolcadikat végzett tanuló vett részt a számítógépes elosztásban. Közülük 111 128 tanuló bekerült a kilencedik osztályba (98,56%). A tanulók 47 százaléka (52 896) abba az osztályba jutott be, amelyet első opcióként jelölt meg. Országos szinten 2 620 839 opciót jelöltek be, ami tanulónként 23 opciót jelent. Július 20-a és 25-e között a jelölteknek át kell küldeniük, illetve be kell nyújtaniuk az iratkozási dossziét annak az iskolának a titkárságára, ahova bejutottak. Július 26-a és 28-a között a megyei szakbizottság a speciális esetek megoldásával foglalkozik. A második elosztást augusztus 7-e és 9-e között szervezik, így a most hely nélkül maradt 37 tanuló is bekerül valamilyen osztályba, a szabad helyek függvényében.

Szilágy megyében a következő tanintézetekben maradtak betöltetlen helyek: szilágysomlyói Iuliu Maniu Műszaki Kollégium (elektronika és automatizálás, 2 hely), szilágykrasznai Cserey–Goga Technológiai Líceum (természettudomány, 2 hely), szilágycsehi Gheorghe Pop de Băsești Technológiai Líceum (matematika–informatika, 4 hely), szilágysomlyói Ioan Ossian Technológiai Líceum (mezőgazdasági osztály, 17 hely). Fehér megyében a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban nem maradtak helyek, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Líceum teológiai osztályában viszont még tizenhárom hely van. Beszterce-Naszód megyében maradtak betöltetlen helyek a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnáziumban (természettudomány, 11 hely, társadalomtudomány, 21 hely).