Igény szerint növelik a kolozsvári közszállítási járművek számát
Bukarestben teljes gőzzel beindul a tömegközlekedés
Bukarestben teljes gőzzel beindul a tömegközlekedés
Vissza

Igény szerint növelik a kolozsvári közszállítási járművek számát

Míg a fővárosban a Bukaresti Közszállítási Vállalat (STB) május 18-tól az összes közszállítási járművét forgalomba helyezi, addig a Szabadságnak adott nyilatkozatában a kolozsvári testvérvállalat vezérigazgatója úgy nyilatkozott: fokozatosan, az igényeknek megfelelően kalibrálják a tömegközlekedési eszközök használatát. Liviu Neag lapunknak elmondta: az autó- és trolibuszokon, valamint a villamosokon kötelező lesz a védőmaszk használata, a hatósági intézkedés betartását a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) és a helyi rendőrség illetékesei közösen ellenőrzik. A fővárosi tömegközlekedési vállalat képviselői a száj és az orr takarására védőmaszk használatát javasolják, a szemek védelmére pedig a szemüveget. A bukaresti és kolozsvári közszállítási illetékesek arról egybehangzóan nyilatkoztak, hogy valamennyi járművet az érvényes előírásoknak megfelelően fertőtlenítenek.

Egyelőre képtelenség megjósolni, mekkora tömegek mozgósítását jelenthetik a hatóságok által bejelentett május 15-e utáni lazító intézkedések. Néhányan elsősorban a nyugdíjasok tömeges elindulásától tartanak, mások szerint viszont az idősebb korosztályt továbbra is otthon fogja tartani a koronavírus villámgyors terjedése miatti félelem. 

Kulcskérdés, hogy a hatóságok hogyan oldják meg a lakosság mobilitásának kérdését, amely elsősorban helyi, regionális és országos méreteket ölt, hiszen az országhatárok továbbra is (részben) zárva maradnak, a légi közlekedés újraindulása pedig bizonytalan. A tömegközlekedési járműveken a legnagyobb kihívást az utasok távolságtartásának biztosítása jelenti, különben a nem megfelelő számú jármű üzemeltetése zsúfoltsághoz, a vírus továbbterjedéséhez vezethet.

Arra kértük Liviu Neagot, a Kolozsvári Közszállítási Vállalat vezérigazgatóját, számoljon be az elmúlt időszak tapasztalatairól és részletezze, milyen elképzeléseik és terveik vannak a május 15-ei kijárási tilalom feloldása kapcsán.

A több évtizedes tapasztalattal rendelkező tömegközlekedési szakember kijelentette: a szükségállapot bevezetése óta körülbelül 50 százalékkal kevesebb közszállítási jármű közlekedik Kolozsváron. – Be kellett járnom a munkahelyemre, mert az általam végzett feladatot nem lehet távmunkával megoldani. Akadtak olyan ügyek, amelyeket el tudtam intézni a számítástechnikai eszközök segítségével, de túlnyomó többségük személyes jelenlétet igényelt. Március közepétől mostanáig megfelelően működtek a dolgok, a közlekedő járműveink számát a felére csökkentettük. Május 15-e után lassan-lassan visszatérünk a szükségállapot előtti közlekedési programhoz – vetítette előre a vezérigazgató.

Liviu Neag elmondta: egyelőre nem tudni, hogy valamennyi tömegközlekedési eszköz üzembe helyezésére szükség lesz-e vagy sem, a vállalat viszont valamennyi forgatókönyvre felkészült.

– Kétlem, hogy villámgyors lesz a világjárvány előtti élethez való visszatérés. Várhatóan a tömegközlekedést igénybe vevő egyetemi hallgatók száma is drasztikusan csökken. Biztos lesznek olyanok, akik esetleg vizsgáznak vagy akiknek ilyen-olyan intéznivalójuk akad. Számunkra az a rendkívül fontos, hogy a járművek ne legyenek zsúfoltak, tarthassák a megfelelő távolságot egymás közt az utasok – szögezte le.

A közszállítási járművek fertőtlenítése folyamatos lesz

A vezérigazgató szerint a közszállítási vállalat munkatársai és a helyi rendőrség illetékesei folyamatosan ellenőrzik majd, hogy az utasok viselik-e a kötelező védőmaszkot a tömegközlekedési eszközökön május 15-e után. Hozzátette: úgy tudja, a kesztyű használata nem lesz kötelező. – Folyamatosan figyeljük az utasok számát, és az igénybevétel alakulása függvényében használatba állítjuk a készenlétben álló tömegközlekedési járműveket. Ismerjük a különböző társadalmi rétegek vásárlási órarendjét, tudjuk, milyen közösségi tevékenységekre, történésre lehet számítani a városban, és mindezek figyelembevételével indítjuk az autóbuszokat, villamosokat és trolibuszokat – nyilatkozta Neag.

A CTP vezérigazgatója szerint a szükségállapot bevezetése óta nem voltak gondok, legtöbben húszan utaztak egyszerre a tömegközlekedési járműveken. – Utasszám szempontjából május 15-e után kisebb robbanásra számíthatunk, de azzal is számolunk, hogy sokan továbbra is elővigyázatosak lesznek, nemigen hagyják majd el otthonukat. Minden forgatókönyvre készen állunk – szögezte le a kolozsvári tömegközlekedés vezetője.
Hangsúlyozta: a közszállítási járműveket továbbra is folyamatosan, az előírásoknak megfelelően fertőtlenítik. – Ilyen vonatkozásban semmilyen lazítás nincs, és nem is várható. Sikerült beszerezni a megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszert, miután a fertőtlenítőszer-piac valamelyest stabilizálódott. Ugyanakkor az ablakokra öntapadósok kerülnek, amelyek a védőmaszk kötelező használatára és távolságtartásra figyelmeztetnek – fogalmazott a vezérigazgató. A járművek első ajtaját továbbra is zárva tartják a gépkocsivezetők biztonsága érdekében, a védjetek, hogy dolgozhassunk jelmondatnak megfelelően. – A sofőrök ötlete volt ez az óvintézkedés, amelyet azonnal felkaroltunk. Ugyanakkor valamennyien fertőtlenítőszert, védőmaszkot és kesztyűt kapnak a vállalattól – részletezte Neag. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ – Atmoszférák a ...
Véres kezek
Hindiből fordított regény kapta a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ