Huszárdalos, rajzversenyes szamosújvári március 15
Vissza

Huszárdalos, rajzversenyes szamosújvári március 15

A márciusi ifjak bátorságára, a magyar nemzet szabadsághar¬cára emlékeznek minden évben Szamosújváron is március 15-én. A rendezvénysorozat szervezésébe a helyi RMDSZ, a Téka Alapítvány, a Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum, a helyi cserkészcsapat is részt vállalt, és az egyházak is bekapcsolódtak. A vasárnapi koszorúzást a helyi Czetz János cserkészcsapat tagjai szervezik évek óta.

Szerdán délelőtt ünnepre hangolódott az iskola apraja-nagyja. Az előkészítő–második osztályosoknak rajzversenyt szerveztek, illetve kis bemutató után huszárdalokat is tanultak. A harmadik és negyedikesek játékos, interaktív verseny keretében ismerkedtek a szabadságharc szereplőivel, a használt fegyverekkel, korabeli ruhákkal. Ugyancsak Riti József Attila történelemtanár vezette az 5–7. osztályosok vetélkedőjét is. A felső tagozat számára Mihály Réka angoltanár QR leolvasós játékot szervezett, 1848-hoz kapcsolódó információkat rejtett el a kódokba. 

Délután, a református templomban tartott ünnepi istentisztelet után, a helyi művelődési házban szerveztek gálaműsort. Az egybegyűlteket Rotar Izabella, helyi RMDSZ-elnök köszöntötte, hangsúlyozva az ünnep fontosságát, illetve megköszönve a helyi pedagógusoknak az együttműködést.

Hagyományszerűen az elemiseket a 4. osztály képviselte (Vigh Emese, Dávid Noémi), ők szavalatokkal és tematikus tánccal készültek. A Rozmaring népdalkórus, Katona Annamária népdalkörének diákjai katonadalokat énekeltek. Az 5–12. osztály Kányádi Sándor Fától-fáig című versét dolgozta fel, Debreczeni Orsolya, Schuller Hajnal, Székely Melinda magyartanárok és Mihály Réka angoltanár irányításával. Az Ördöngös zenekar bánffyhunyadi népzenét játszott, míg a Kiskaláka felcsíki táncokat mutatott be, a Kaláka pedig buzai táncokkal lépett fel.

A délelőtti versenyek győzteseit is az ünnepségen díjazták. A rajzverseny díjazottai: előkészítő osztály I. díj – Indolean Jarina, II. díj – Kisari Eduárd, III. díj – Sükösd Sándor. 1. osztály. I díj – Molnár Kata, II. díj Kaszián Ágnes, III. díj Colta Júlia. 2. osztály. I. díj. Réti Blanka, II. díj Balla Berta, III. díj Rotár Dávid.

A történelmi vetélkedők csoportos részvétellel zajlottak, különböző történelmi személyiségek nevét viselő csapatok között. A díjakat a Téka Alapítvány és az RMDSZ biztosította. A színpad díszletét idén az előkészítő osztályosok készítették, Liszicsán Enikő és Puskás Etelka tanítványai.

Az együttműködés újabb bizonyítéka az ünnepségsorozat, hisz a szamosújvári magyarok nemcsak a mindennapokban, de a közös ünnep előkészítésében is összefognak.

Fodor Emőke


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Differenciált tételek magyar diákoknak ...
Fehér gólyákat gyűrűznek Kolozs megyében
Sikeres üzleti tervek és barátságok ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Zöld diót szentivánkor
  • Ötszáz kilométer két keréken a ...
  • I. Fehér Megyei Magyar Napok: minőségi ...
  • A Mi Tornavizsgánk
  • Történelmi kisebbségeinkről