Horváth Anna pere: digitális metaadatok, szoftverek a másfél órás tárgyaláson
Vissza

Horváth Anna pere: digitális metaadatok, szoftverek a másfél órás tárgyaláson

Ma a Legfelső Bíróságon a vártnál sokkal hosszabb ideig tartott a Horváth Anna és Fodor Zsolt ügyében tartott tárgyalás – tudtuk meg Kolozsvár volt alpolgármesterének védőügyvédjétől. Sergiu Bogdan váratlan fejleményekről is beszámolt: bár korábban a bíróság úgy döntött, engedélyezi a védelem kérelmét, s csupán a riportermagnó alapos szakvizsgálatnak történő alávetése után kezdi el a munkát, a bíróság által kijelölt szakember mégis elkészítette a hanganyag műszaki paramétereinek elemzését.
- A Korrupcióellenes Ügyészség kolozsvári illetékese kérvényt nyújtott be, amelyben halasztást kért, ugyanis azt állította, még nem sikerült a Román Hírszerző Szoltálat munkatársa által használt riportermagnó nyomára akadnia. Aztán hirtelen kiderült, hogy a bíróság által felkért szakember a hangvevő készülék megvizsgálása nélkül már elvégezte a hanganyag elemzését. Tény, hogy valami nagyon nem passzol, a hírszerző által riportermagnó segítségével készített hangfelvétel 2016. május 13-án készült, a mentésre viszont csupán 16-én került sor. Szerintünk módosítottak a digitális állományon. Ha valaki semmit sem változtat a fájlon, s nem menti le újra, akkor annak az eredeti dátuma őrződik meg – érvelt a védőügyvéd.

Sergiu Bogdan arról számolt be, hogy a bíróságnak részletesen ecsetelte az állománnyal és a riportermagnóval, valamint a SRI által használt számítógépes programmal kapcsolatos műszaki adatokat.

- A hangállomány is olyan, mint egy szövegszerkesztés során létrehozott fájl. Ha megnyitják, és nem módosítanak rajta, akkor menteni sem kell, s az eredeti dátum marad meg. Ezzel az állománnyal valami történt, ugyanis május 13-a helyett egy három nappal későbbi dátum jelent meg. Erre nincs más magyarázat, mint az, hogy módosítottak rajta – tette hozzá Sergiu Bogdan.

Mint ismeretes, a DNA egyetlen bizonyítéka a SRI által készített hangfelvétel. Ennek műszaki vizsgálata, véli a védelem, alapvetően fontos, ugyanis amennyiben valamilyen rendellenesség tapasztalható a műszaki paraméterek vonatkozásában, akkor a korrupcióellenes ügyészség bizonyíték nélkül marad.

- A hangfelvétel első percei háttérzaj nélküliek. Ez csak úgy történhet meg, ha valaki letörölt valamit. Hogy miért lényegesek az első percek? Mert akkor hangzik el, hogy milyen céllal találkozott Horváth Anna és Fodor Zsolt – jegyezte meg a védőügyvéd, aki a hanganyag által generált digitális meta adatok sajátosságait is részletezte a bíróságnak.  

Megtudtuk: a védelem panasszal fordult az alkotmánybírósághoz, amelyben nehezményezi, hogy a Román Hírszerző Szolgálat által valamely ügyben vagy valamely személyre szabva végzett hangfelvételeket, lehallgatásokat az érintettekkel kapcsolatos bármely más perben fel lehet használni.

Az ügyvéd közölte, hogy a SRI a következő szoftvert használta a hanganyag kezelésére: az Adobe Audition CC számítógépes program 2015-ös kiadását.

Mint ismeretes, a DNA befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással vádolja Horváth Annát. Tavaly márciusban alapfokon 2 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Kolozsváron.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eső után köpönyeg
Mégsem forgott veszélyben az állam ...
Koronavírus – Újabb 698 eset, 24 ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ