Honismereti értekezlet Dél-Erdély magyarságáról
Vissza

Honismereti értekezlet Dél-Erdély magyarságáról

Dél-Erdély magyarsága, Déva vár árnyékában címmel kétnapos értekezletet tart az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákoknak és érdeklődő felnőtteknek a dél-erdélyi magyarság múltjáról és jelenéről. A díszteremben a csernakeresztúri vendégek történeti-képzőművészeti tárlatokat és néptáncokat mutatnak be, az előadásokat pedig neves szakemberek tartják. Tegnap délutáni üdvözlőbeszédé­ben Vörös Alpár, az iskola igazgatója megemlítette, hogy tízéves honismereti sorozatuk következő eseménye ez az értekezlet, amivel kezdetét veszi a tanintézet idei centenáriumi ünnepségsorozata, amely novemberben nagyszabású háromnapos eseményben csúcsosodik. A Zsil-völgyi magyarságról szóló értekezlet nem könnyű megszervezése a programvezető Székely Géza képzőművész-tanár és Makkai János bányamérnök nevéhez fűződik. A rendezvény bevezetőjeként a csernakeresztúri néptáncegyüttes műsora szolgált.

 

Szabó Julianna a Válogatás a csernakeresztúri helytörténeti múzeum gyűjteményéből című tárlatot mutatta be, és kis dokumentumfilmmel szemléltette az 1910-ben odatelepült bukovinai székelyek hagyományait tovább éltető tájházat, amelyet a helyi hagyományőrző egyesület 1994-ben épített meg és rendezett be. A Zsil-völgyi anzix című bányatörténeti, fotó- és képzőművészeti tárlat kapcsán Makkai János bányamérnök a bányászélet viszontagságait, az iparág nehézségeit, a vidék hangulatát, életmódját ismertette. Székely Géza képzőművész-tanár pedig a díszteremben és az iskola első emeletén kiállított képeket, fotókat méltatta. 

Ezután Szabó Julianna a csernakeresztúri népi hagyományokról és néptáncról értekezett, Gáspár-Barra Réka helytörténész Hunyad megye helytörténetét mutatta be, Kun Kriza Ilona néprajzkutató Hunyad megye népi kultúráját ismertette, Kun Árpád lelkipásztor a Hunyad megyei templomokról tartott előadást, Dáné Tibor főszerkesztő a Művelődés kulturális folyóirat Hunyad megyével foglalkozó számát mutatta be, Szabó Zsolt író és Wagner Péter építészmérnök pedig azt elevenített fel, hogy miként látta Kazinczy Ferenc Hunyad megyét kétszáz évvel ezelőtt. 

A mai, 10 órakor kezdődő programban a következők előadások szerepelnek: Hunyad megyei középkori várak (Lupescu Radu történésztől), Anyanyelvi oktatás Hunyad megyében (Kocsis Attila, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója), Kisebbségvédelem az EU-ban  (Winkler Gyula EU parlamenti képviselő), Lupényban voltam lelkipásztor-esperes (Gáll Sándor püspöki tanácsos), Dávid Ferenc és az unitarianizmus Hunyad megyében (Koppándi Zoltán lelkipásztor),  A zsil-völgyi bányászat múltja és jelene (Benedekfi Dávid bányamérnök és András József professzor),  A dévai szeretetotthon mint közösségformáló és megtartó erő (Böjte Csaba atya). A kétnapos rendezvényt délután 3 órakor a dévai szeretetotthon gyermekeinek műsoros előadása zárja.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az Autoworld megnyitotta első ...
Véglegesen a reformátusoké a várudvari ...
Harminc százalékkal esett vissza a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ