Hivatalos: megjelent a közlönyben a rendelet a védőmaszk kötelező viseléséről – kevesebb a kivétel
Vissza

Hivatalos: megjelent a közlönyben a rendelet a védőmaszk kötelező viseléséről – kevesebb a kivétel

Megjelent a hivatalos közlönyben péntek este a munkaügyi minisztérium és belügyminisztérium közös rendelkezése a védőmaszk kötelező viseléséről, a járványügyi intézkedésekről valamint a kötelező kézfertőtlenítésről mindaddig, ameddig érvényben marad a veszélyhelyzeti állapot.

Az eredeti szövegváltozathoz képest a közlönyben megjelent jogszabály változásokat is tartalmaz: így például a diákok kivételt képeztek a maszk viselete alól abban az esetben, ha órán tartózkodnak és betartják az előírt távolságot egymás közt – a most megjelent rendelkezésben ellenben már nem szerepel ez a kivétel a kötelező maszkviselés alól; hasonlón nem foglalták bele a hivatalos közlönyben megjelent szövegbe azt a kivételt sem, hogy munkahelyen sem kötelező a védőmaszk viselete amennyiben betartja a személyzet a két méter távolságot.

A hivatalos közlönyben megjelent rendelkezés értelmében, a kockázati helyzetet figyelembe véve, amelyet a vállalati vagy intézeti munkaügyi orvos illetve a tanintézmény orvosa mér fel, a védőmaszk kötelező viselete alól létezhetnek kivételek is, mint: - az alkalmazott egyedül tartózkodik a helyiségben; -  az illető személy légzési problémákat kiváltó betegségben szenved, - megerőltető fizikai tevékenység végzése közben, vagy ha a tevékenységet szélsőséges körülmények között végzik, például nagy melegben vagy erősen párás környezetben, - a tévébemondók és meghívottaik, a 3 méteres távolságtartás betartásával, - azoknak sem kell védőmaszkot viselniük, akik közönség előtt beszélnek, amennyiben 3 méter távolságra vannak egymástól, és a helyiségben nem tartózkodnak többen 16 személynél, - az 5 évesnél kisebb gyerekek.

Ezeket az eseteket kivéve, a védőmaszk viselése kötelező bármilyen nyilvános zárt helyen, kereskedelmi helyiségben, közszállítási eszközön, munkahelyen, mindaddig, ameddig az illető az adott helyen tartózkodik.

A védőmaszknak el kell takarnia mind a szájat, mind az orrot, és 4 óránként cserélni kell vagy amikor megrongálódott, benedvesedett. A maszknál már nem szabad járni a viselése közben, továbbá fertőtleníteni kell - a rendeletben ennek módjáról is írnak. Amennyiben valaki náthás, kötelező a maszkot viselni nyílt téren is, akár a lakásban is.  
A jogszabály rendelkezik a kötelező járványügyi eljárásokról is, munkahelyen, nyilvános helyeken, intézményekben: - érintésmentes készülékkel meg kell mérni a testhőmérsékletet (figyelembe véve a készülék hibalehetőségeit az érték kimutatásánál), - amennyiben a testhőmérséklet meghaladja a 37,3 celsius fokot, meg kell ismételni a mérést 2-5 perc múlva, és ha a hőmérséklet továbbra is magasabb, és/vagy egyéb légzési problémákat is megfigyelnek, az illető személyt a háziorvosához kell irányítani kivizsgálásra, amelyet adott esetben további orvosi ellenőrzés követ majd – fogalmaznak a rendeletben.

A nem munkahelyi személyzetet csak indokolt esetben lehet beengedni az adott helyiségbe, ez pedig további eljárásokat követel: - hasonló eljárással meg kell mérni a testhőmérsékletet, kötelező a kézfertőtlenítés valamint a helytől függően egyéb intézkedések betartása, - az illető személyt valaki majd elkíséri az intézményben, feljegyezve az irodát is, ahová ment.

Borítókép: illusztráció (ROHONYI D. IVÁN)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tanuljunk gamerszlenget, hogy ...
Iohannis: nem szándékozunk lezárni az ...
Elhunyt az argentinok legendája, Diego ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...