Hiába beszélik, egyelőre nem vár karantén Kolozsvárra (FRISSÍTVE: 30 eset a magyar operánál)
Új „Covid-kórházzal” oldják meg az intenzív terápiás helyek hiányát
Új „Covid-kórházzal” oldják meg az intenzív terápiás helyek hiányát
Vissza

Hiába beszélik, egyelőre nem vár karantén Kolozsvárra (FRISSÍTVE: 30 eset a magyar operánál)

Miután a Kolozs megyében jegyzett új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt időszakban szinte naponta rekordokat döntött, sokan kezdtek el azon gondolkozni, mikor kerül karanténba Kolozsvár. Az erre vonatkozó pletykáknak további alapot adott, hogy tegnaptól a hatóságok bezáratták a kincses városban a terasszal nem rendelkező vendéglőket, kávézókat, szórakozóhelyeket. Az orvos végzettségű László Attila szenátor azonban megnyugtatott: az esetszámok vonatkozásában Kolozsvár még távol áll attól, hogy karantén alá vonják. Persze, a helyzet nem túl rózsás, például ami az iskolai oktatást illeti, Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk: a megyében eddig 80 diák és 24 pedagógus fertőződött meg a tanév kezdete óta, utóbbiak közül négy magyar. A helyi hatóságok ugyanakkor folyamatosan gondolkoznak megoldásokon, így újabb kórházat nyilvánítottak Covid-kórházzá, és új ügyeletet hoztak létre a radiológián.

Miután az országban két héten belül megduplázódott, az utóbbi héten pedig megközelítette a 20 ezret az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, s az új esetek tekintetében Kolozs megye az élen járt, olyan pletykák kezdtek el terjedni, miszerint a kincses várost hamarosan karantén alá vonhatják. 

László Attila Kolozs megyei szenátort, az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusát ezért arról kérdeztük, milyen körülmények közepette helyezhetik Kolozsvár városát vesztegzár alá. A prefektusi hivatal már október 9-én jelentette ugyanis, hogy a városban 1,5 fölé emelkedett az ezer lakosra számolt mutató, s Kolozs megyében hétfőre 69 új esetet jelentettek, ezzel az elmúlt két hétben jegyzett új megbetegedések száma ezer lakosra vetítve már 1,66 volt.
 
Az orvos végzettségű László Attila szenátor lapunknak elmondta: az esetszámok vonatkozásában Kolozsvár még távol áll attól, hogy karantén alá vonják. A település lezárása akkor jön szóba, ha egymás utáni két hét leforgása alatt túllépi a hármat az ezer lakosra vetített koronavírusos megfertőződések száma – magyarázta a politikus. Egy 320-330 ezres lakossággal rendelkező város esetében – mint Kolozsvár – 960 körüli esetszámnak kellene összegyűlnie két hét alatt. A vesztegzár elrendelését viszont mindenképpen egyéb jellegű intézkedések sorozata előzi meg, köztük a különféle intézmények lezárása, munkaidők megváltoztatása.
 
A Kolozs megyei prefektusi hivatal hétfői közlése szerint különben a megye Covid-kórházaiban 379 embert kezeltek, közülük 343-an megyei illetőségűek. Intenzív terápiás osztályokon 31 beteget ápoltak, köztük 25 a Kolozs megyei személyek száma.

Kolozs megye: 80 diák és 24 pedagógus fertőzött

Hétfői adatok szerint Kolozs megyében 80 koronavírussal fertőzött tanulóról és 24 pedagógusról volt tudomása a megyei tanfelügyelőségnek. Értesüléseink szerint Kolozs megyében, pontosabban Kolozsváron négy magyar pedagógust diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, arról nincsenek pontos információk, hogy a magyar oktatásban részt vevő tanulók közül hányan fertőzöttek.
 
– Ha egy iskolában koronavírusban megbetegszik egy pedagógus, akkor az igazgatóság értesíti a szülőket és a megyei tanfelügyelőséget. Ha az illető pedagógus több osztályban tanított, minden osztály online oktatásban vesz részt az elkövetkező két hétben – nyilatkozta a Szabadságnak Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes. – Minden Kolozs megyei tanintézményért felel egy-egy szakfelügyelő. Az iskolaigazgatók ennek a szakfelügyelőnek jelentik mindennap, hány tanulót, illetve pedagógust diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel. Sajnos, napról napra nő az esetszám, főleg a nagyváro­sokban. Jó hír az, hogy sok olyan vidéki iskola van, ahol egyetlen megbetegedést sem jelentettek.
 
Megtudtuk: Magyarszarvas­kend vörös forgatókönyvvel kezdte a tanévet, de most már a zöld forgatókönyv van érvényben ott is, de Szamosújvárnémeti településen is már a sárga forgatókönyv szerint folyik az oktatás.
A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség tegnap déli közlemény szerint október 12-én, hétfőn délben Kolozs megyében 294 tanintézet működött a zöld, 124 tanintézet a sárga és öt tanintézet a vörös forgatókönyv szerint. Összevetve a tanfelügyelőség október 9-i adataival, amikor 291 zöld, 122 sárga és 10 vörös forgatókönyv volt érvényben, a hétfői adatok jobbnak tekinthetőek.
 
Új „Covid-kórház”, meghosszabbított ügyelet

Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, a kolozsvári járványkórház vezetőségével tartott megbeszélés után elrendelte egy új ügyelet létrehozását a radiológiai és orvosimagisztikai részlegen. Erre azért volt szükség a Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt kórházban, hogy minél jobb ellátást tudjanak biztosítani olyan körülmények között, hogy a koronavírusos esetek száma aggasztóan nő.
 
„Mozgósítunk minden szükséges erőforrást, hogy a koronavírusos betegeket kivizsgálják és kezeljék. Rendelkezünk elegendő pénzalappal és szakszemélyzettel, amelyik elláthatja ezt az új ügyeletet, amelyen nemcsak a járványkórházba beutalt betegeket szolgálja, hanem a többi, koronavírusos esetet kezelő kórházba beutalt pácienseket is” – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

Az új ügyeletnek köszönhetően egyes értesülések szerint 24 órából 24-ben tudnak vizsgálatokat végezni, míg eddig a laboratórium csak egy váltásban dolgozott, 8–14 óra között.
 
Ugyancsak tegnap a Megyei Sürgősségi Helyzetek Bizottsága úgy döntött, hogy Covid-kórházzá nyílvánítják a Kolozsvári Városi Kórházat, vagyis a Clujana kórházat. Erre szintén az esetek számának növekedése miatt volt szükség. Értesüléseink szerint az intézmény csütörtöktől fogadhatja a koronavírusos pácienseket, és ezzel a Covid-betegeknek fenntartott intenzív terápiás helyek száma is a jelenlegi 35-ről 50-re nő a megyében.
A Clujana kórházban az elmúlt időszakban éppen azokat a betegeket kezelték, akiket a koronavírus-fertőzöttek ellátására átalakított négy másik kolozsvári kórházból irányítottak át ide. A bizottság tegnapi választása ugyanakkor nem véletlenül esett éppen erre a kórházra, ugyanis a járvány kitörését követően hétmillió lejt kapott az önkormányzattól a vírus elleni küzdelemhez szükséges eszközök, fogyóanyagok beszerzésére.

A prefektus kijelentette: az új COVID-kórházban 17 hely lesz az intenzív osztályon, 80-100 ágyat pedig a kevésbé súlyos esetek kezelésére hoznak létre.A családorvosokat is bevetnék a küzdelembe

Vasárnapról hétfőre 2069 koronavírusos megbetegedést igazoltak országszerte, vagyis az elmúlt 24 órában végzett 10 051 tesztnek több mint húsz százaléka bizonyult pozitívnak, ami a vírus terjedésének megnövekedett arányát jelzi. Az ezer lakosra vetített koronavírus-fertőzöttségi mutató Bukarestben, valamint Fehér és Vâlcea megyében meghaladta a kettőt, Iaşi, Bákó, Neamţ, Teleorman, Szilágy, Szeben, Krassó-Szörény, Kolozs, Brassó, Temes és Vaslui megyében pedig túllépte az 1,5-ös szintet.
 
Hétfőn 9365 beteget kezeltek országszerte kórházakban Covid-19-cel, 628 páciens szorult intenzív terápiás kezelésre. Vasárnapról hétfőre 56 koronavírussal diagnosztizált beteg elhalálozását jelentették, ezzel 5467-re emelkedett a fertőzés szövődményei folytán bekövetkezett halálesetek száma az országban.

Hétfőn Románia területén 14 446 igazoltan koronavírus-fertőzött volt otthoni, 8866 pedig intézményi elkülönítésben. Ugyanakkor 31 314 fertőzésgyanús személy volt házi, kilenc pedig intézményes izolációban. A járvány eleje óta összesen 157 352 személynél igazolták a koronavírus-fertőzést Romániában.

Ludovic Orban miniszterelnök az utóbbi időszak megnövekedett esetszáma kapcsán kijelentette: a koronavírusos betegeket kezelő kórházakra nehezedő nyomás csökkentése érdekében a tünetmentes fertőzöttek kezelését a háziorvosok gondjaira bíznák.

Jelenleg a járványkórházakba irányítanak mindenkit, akinek pozitív lett a koronavírustesztje, ahol az új karanténtörvény szerint még a tünetmentes fertőzötteket is megfigyelés alatt tarthatják 48 órán keresztül. A kormányfő szerint úgy módosítanák a törvényt, hogy a fertőzöttek állapotának felmérését ne bízzák az amúgy is túlterhelt kórházakra, ha egyébként a páciens nem kéri ezt és a családorvos sem látja indokoltnak.
A háziorvosok aggályosnak tartják az elképzelést, arra hivatkozva, hogy nem rendelkeznek megfelelő védőfelszereléssel, így a családorvosok országos társasága a kormányfő egyik tanácsosának lemondását is követelte, amiért az illető egy tévéműsorban a háziorvosok helyzetét a háborúba küldött katonákéhoz hasonlította, mondván: „sajnos közülük is meghalnak néhányan”.

Tegnap az ismert aktív fertőzöttek száma megközelítette a 33 ezret, közülük 9365-öt kezelnek kórházban, 628-at intenzív terápián.

Harminc fertőzött a Kolozsvári Magyar OperánálA sajtó úgy tudja: összesen harmic fertőzött van a kulturális intézménynél, múlt héten még csak négy esetről tudtak.

Források szerint két alkalmazott súlyos állapotban van, ők az intenzív osztályra kerültek.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában márciusban ...
Jövő héten vetítik Nagy Dénes filmjét a ...
Megoszlanak a vélemények a nemrég ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ