Hamarosan visszaföldelik a Híd utcai kaput
Megjelölik a középkori és a római kori maradványok helyét
Megjelölik a középkori és a római kori maradványok helyét
Vissza

Hamarosan visszaföldelik a Híd utcai kaput

A közeljövőben újra a föld alá temetik a néhány nappal ezelőtt feltárt Híd utcai kaputorony alapfalának részletét, amelyben római kori építőelemek is vannak – közölték a sajtóval Sorin Ilie Cociş és Cosmin Rusu régészek tegnap. A leleteket először geotextil anyaggal fedik le, amelyre homok és kavics kerül, majd aszfaltréteggel borítják be. A régészek egyetértettek abban, hogy a kaputorony helyét valamilyen módon meg kell jelölni – például másféle útburkolattal vagy pannóval –, ám erről nem a kutatást végző szakemberek, hanem vélhetőleg a polgármesteri hivatal dönt majd tulajdonosi minőségben. Mindenesetre, már csak rövid idő áll a rendelkezésünkre, ha le akarjuk fényképezni magunkat a középkori kaputorony feltárt alapfala előtt. Viszont, amint befejeződnek a jelenlegi munkálatok, a régészek átköltöznek az utca túlsó oldalára, ahol szintén ásatásokat folytatnak, és bíznak abban, hogy megtalálják a kaputoronynak további részeit is.

– A Híd/Ferdinánd király utcában a munkálatok az építkezéseknél szokásos régészeti felügyelet mellett kezdődtek. Az ásatás során 70 centiméteres mélységig mentünk le. Mivel a kaputornyot az 1870-es évek elején bontották el, úgy gondoltuk, hogy a maradványai sokkal mélyebben vannak. Nagy volt az örömünk, amikor már 20 centiméteres mélységben rábukkantunk az első darabokra – magyarázta a sajtónak Sorin Ilie Cociş régész, a Román Akadémia Régészeti és Művészettörténeti Intézetének szakembere. 
Elmondta: a szakembereknek természetesen tudomásuk volt a 15. században épült kaputoronyról, ám a pontos helyét csak gyanították. A most feltárt maradványok között az ivóvíz, a szennyvíz- és a földgázhálózat csövei húzódnak. 

– Érdekes, hogy a vezetékek elhelyezésekor, az évek során ezek a falmaradványokat soha nem fúrták át, a csövek mindig megkerülték ezt az értékes leletet – hívta fel a figyelmet Sorin Ilie Cociş. Közölte továbbá, az Országos Régészeti Bizottságtól már engedélyt kértek arra, hogy az utca másik felén is ássanak, miután ezen a részen befejeződtek a munkálatok. A régészek vizsgálódásai semmiféleképpen nem késleltetik az utcajavítási munkálatokat – hangsúlyozta. 

A régésztől megtudtuk: a felfedezés nyilvánosságra hozatalától kezdődően közel 3000 ember látogatott el ide. Mivel az utca nagyon forgalmas, a gépkocsiforgalom lezárása semmiféleképpen nem valósítható meg. A középkori és a római kori leletek helyét valószínűleg más színű útburkolattal vagy pannóval fogják kijelezni. 
– A 15. századi erődítés kaputornyairól nem tudtuk pontosan, mekkorák voltak. A most feltárt, Híd utcai kaputorony hossza 12 méterre tehető, ami nyilvánvalóan arra utal, hogy fontos építmény volt – tudtuk meg Cosmin Rusu régésztől, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem munkatársától. 

– Az embereknek meg kell érteniük, hogy a régészek soha nem „tesznek keresztbe” a felújítási és az infrastruktúrát érintő munkálatoknak. A mi munkánk abban áll, hogy a különböző munkálatok elvégzésekor napvilágra került leleteket dokumentáljuk, ily módon gazdagítva kultúránkat és múltunkat. Sajnos, a forgalmas utca nem teszi lehetővé, hogy a középkori és a római kori maradványokat közszemlére bocsássuk. Viszont, miután beborítják őket és elhelyezik felettük aszfaltréteget, akkor valamilyen módon meg kell jelölni ezek helyét – emelte ki George Cristian Cupcea, az Erdélyi Történeti Múzeum (MNIT) vezérigazgató-helyettese. 

Az utcafelújítási munkálatok régészeti felügyeletét irányító Sorin Ilie Cociş mellett a kutatócsoportban részt vesz még Lupescu Radu, a Sapientia EMTE docense, Csók Zsolt, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum munkatársa, és a fent említett Cosmin Rusu régész. A hétfői sajtótájékoztatót a régészek mindenekelőtt abból a célból hívták össze, hogy összegezzék a feltárás eddigi eredményeit, felhívják a figyelmet arra, hogy a feltárt falrészek helyét mindenesetre meg kellene jelölni a felszínen. Mindamellett, amint közleményükben is jelezték, hangsúlyozni szeretnék azt is, hogy ezt a régészeti helyszínt érdemes lenne átfogó módon feltárni.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Színpad épül a Főtéren. Mire ...
Cannes – A Kritikusok hete is ...
Iohannis alkotmányossági óvást emelt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ