Ha november, akkor Diabétesz Világnap
Vissza

Ha november, akkor Diabétesz Világnap

A Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezte meg a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, évente november 14-én hívják fel a figyelmet a cukorbetegség kockázataira. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

A 2018-19-es diabétesz világnap témája a család és cukorbetegség. Egyrészt tudatosítja az emberekben, hogy mekkora hatása van a cukorbetegségnek a családokra és a társadalomra. Másrészt felhívja a figyelmet a családi háttér fontosságára a megelőzésében, kezelésében és a nevelésben.

A cukorbetegség gyakorlatilag majdnem minden családot érint. Két cukorbetegből egy nem tudja, hogy diabéteszben szenved. Az adatok elég rémisztők: Romániában a 2014-es Predator klinikai tanulmány szerint a 20–79 év közötti lakosság több mint 11%-át érinti a probléma. Azóta ez a szám csak nőtt. 2017-ben már 4 millió ember haláláért volt felelős a diabétesz. Manapság több mint 425 millió ember érintett a témában világszerte, ennek 90%-a 2-es típusú cukorbeteg. Így a családnak nagyon fontos szerepe van a rizikófaktorok csökkentésében: gondolok itt az egészséges életmódra, mozgásra és főleg az egészséges étkezésre. Egyre gyakoribb az elhízás, aminek megelőzésében és megszüntetésében óriási szerepe van a családnak. Legalább olyan fontos a nagyszülők, nagynénik-bácsik hozzáállása, mint a szülőké, hogy szeretetből ne vegyenek a csemetének édességet, gyorséttermi termékeket, cukros szénsavas üdítőitalt, hiszen egyéb módon is kifejezhető a törődés. Életmentő lehet, hogy bizonyos tüneteket időben felismerjenek, és orvoshoz forduljanak. Máskor valamely szövődmény kapcsán állítják fel a kórképet, amikor már túl késő. A már diagnosztizált cukorbetegek családjának is fontos a támogatás, hogy tudják kezelni a szövődmények által okozott helyzeteket. A kezelés sokba kerül, mind a család szintjén (anyagilag és lelkileg) mind az államnak, ezért érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt.

Milyen tünetei lehetnek? Fokozott szomjúságérzet nagymértékű vizeletürítéssel, bőséges étkezés mellett is súlycsökkenés, homályos látás, végtagok zsibbadása, gyakori fertőzések (akár vizeletfertőzés is), nehezen gyógyuló sebek, száraz, repedezett bőr. De lehet teljesen tünetmentes is.

Vércukor értékek: reggel, legalább 8 óra étkezési szünet után: normál 99mg/dl alatt, elődiabétesz 100–125mg/dl, diabétesz 126mg/dl feletti értékek. Nagyon fontos a glikolizált hemoglobin értéke is: 5,7% alatt normál, 5,7-6,4% között prediabétesz és 6,5% felett cukorbetegségről beszélünk.

Sajnos, amennyire egyszerű felállítani a kórképet, annyira bonyolult lehet időként a kezelés és a vércukorértékek normál szinten tartása hosszútávon. Mindig azt mondom a pácienseimnek, hogy ez egy életfogytiglan tartó harc, és csak akkor győzhetnek, ha mindig betartják az életmódbeli szabályokat és a kezelést, minél kevesebb cukorérték ingadozással, ami ugyan nem jár fájdalommal, de idővel szövődmények kialakulásához vezet.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tokió 2020: áprilistól Tokióban őrzik a ...
Hány nyugdíjas van Romániában? Mennyi ...
Ne aggódjatok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ