Georgiai film nyerte a Szarajevói Filmfesztivál fődíját
Emanuel Pârvu lett a legjobb rendező
Emanuel Pârvu lett a legjobb rendező
Vissza

Georgiai film nyerte a Szarajevói Filmfesztivál fődíját

Egy asszony küzdelméről szól a Szasisi deda (Szörnyűséges anya) című georgiai (korábban Grúzia) film, amelyet a Szarajevói Filmfesztivál legjobb alkotásának választottak. A Szarajevó Szíve elnevezésű díjat csütörtök este adták át.

A történet szerint egy középkorú nőnek választani kell a családja és évekig elnyomott szenvedélye, az írás között. Végül az írás mellett dönt, amely lelkileg és testileg is hatalmas áldozatokat követel tőle. 

A Szasisi deda a 27 éves Ana Urushadze első nagyjátékfilmje. A Michel Franco mexikói rendező vezette nemzetközi zsűri az „elegáns rendezésért”, valamint a provokatív témaválasztásért díjazta az alkotást. 

A legjobb rendezőnek járó elismerést Emanuel Pârvu (Románia) vehette át csütörtökön a Meda, or the Not So Bright Side of Things (Meda, avagy a dolgok nem annyira fényes oldala) című filmjéért, amely saját elmondása szerint arról a helyzetről szól, amikor egy jó ember rossz körülmények közé keveredik, amelyekből megpróbál kitörni.

Şerban Pavlu nyerte a legjobb színésznek járó díjat 

A filmben nyújtott alakításáért Şerban Pavlu elnyerte a legjobb színésznek járó szarajevói díjat. A legjobb színésznőnek járó elismerést a kanadai Ornela Kapetani kapta az albán Daybreak (Pirkadat) című filmben játszott szerepéért.

A Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb filmfesztiválján augusztus 11. és 18. között 18 kategóriában összesen 235 filmet láthatott a közönség: 111 egész estés és 124 rövidfilmet vetítettek, amelyek közül 137 volt játékfilm, 70 dokumentumfilm és 28 animáció.

A Szarajevó Szíve életműdíjat az idén Oliver Stone Oscar-díjas amerikai filmrendező és John Cleese brit színész, komikus, író kapta.

(Borítókép: Ana Urushadze első nagyjátékfilmje érdemelte ki a fődíjat. Fotók forrása: www.prokerala.com)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...
Lakatos Mónikát Womex életműdíjjal ...
Fődíj Horvát Lili filmjének Chicagóban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ