Folytatódnak a zárlatok a koronavírus terjedése miatt
Vissza

Folytatódnak a zárlatok a koronavírus terjedése miatt

Péntekre már tíz közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett. A fertőzés elérte a keleti tartományokat, de diagnosztizált beteget jelentettek nyugatról is: a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen két esetben azonosították az új vírust. Csütörtök estig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 26-ra emelkedett. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtöki ülésén úgy ítélte meg, hogy még nem indokolt nemzetközi egészségügyi válsághelyzetet meghirdetni. A Kínában koncertezett, több nagyváros zenészeiből összeállt zenekar két kolozsvári tagja a következő két hét folyamán úgyszintén nem hagyhatja el otthonát az elővigyázatosság kedvéért.

Kínában az eddig zárlat alá vont városok mindegyike Hupej tartományban található, ahol a járvány decemberi kitörése óta a legtöbb fertőzöttet azonosították. A kínai pénzügyminisztérium egymilliárd jüan segélyt nyújtott a tartománynak a helyzet kezelésére. A Csangcsiang Zsipao helyi pártlap pénteki közlése szerint a járvány gócpontjában, Vuhanban már folyamatban van egy új, ezer páciens ellátására alkalmas új kórház kialakítása, amelynek átadását hétfőre tervezik.
A vírus szerdán már Hupejen kívül is áldozatott szedett: egy 80 éves férfi halt bele a fertőzés okozta betegségbe a Pekinggel szomszédos Hopej tartományban, halálának okát azonban csak egy nappal később azonosították. A férfi előzőleg két hónapon keresztül Vuhanban tartózkodott, ahol rokonait látogatta meg.

A Hupej tartományban működő összes tanintézmény és óvoda – egyelőre meghatározatlan időre bezárt. A 11 milliós Vuhan város egyébként az ország egyik legfontosabb kutatási és felsőoktatási központja, csaknem 90 egyetemi intézménynek ad helyet. Pekingben a városvezetés lemondta a kínai holdújévre tervezett, „nagy létszámú eseményeket”. Az évszázadokon át a császárok lakóhelyeként szolgáló Tiltott Város szombaton meghatározatlan időre bezárja kapuit. 

Több országban vannak már betegek 

A pénteki híradások szerint a koronavírus már Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is megjelent. A szingapúri egészségügyi tárca tájékoztatása szerint az eddig diagnosztizált mindkét páciens Vuhanból érkezett. A szingapúri hatóságok az egészségügyi ellenőrzéseket kiterjesztik az ország szárazföldi és tengeri határátkelőhelyeire is. A vietnami egészségügyi minisztérium tudatta, az országba beutazott két kínai állampolgárnál kimutatták a fertőzést, de „jó állapotban” vannak.

Az indiai külügyi államtitkár, Vellamvelli Muralidharan is közölte: egy indiai nővért kezelnek a vírus okozta fertőzéssel, aki egy dél-szaúd-arábiai kórházban dolgozott.
Az Egyesült Királyságban öt embert utaltak be az új vírusra jellemző fertőzési tünetekkel. A betegek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak. A négy skóciai páciens mindegyike megfordult Vuhanban az elmúlt két hétben. A BBC úgy tudja, hogy az Észak-Írországban megbetegedett páciens is Vuhanban járt az elmúlt napokban, és a hétvégén utazott Belfastba. Az angliai közegészségügyi szolgálat szakértői megkezdték a Vuhan városából Nagy-Britanniába érkező közvetlen repülőjáratok fokozott ellenőrzését.
Az Air France francia légitársaság felfüggesztette a közvetlen járatokat Vuhanba.  A török egészségügyi tárca bejelentette, a törökországi repülőtereken hőkamerákkal vizsgálnak át minden, Kínából érkező repülőutast. A világ egyik legforgalmasabb légikikötője, a dubaji nemzetközi repülőtér közölte, hogy a közvetlenül Kínából érkező utasok testhőmérsékletét mérni fogják. Az abu-dzabi nemzetközi repülőtér hasonlóan jár el. Csütörtökre virradóra az olasz vöröskereszt munkatársai készenlétben álltak a római Fiumicino repülőtéren, hogy fogadják az időközben lezárt vuhani repülőtérről indult utolsó járat utasait. A 202 utast egy különösen erre a célra elkülönített steril helyiségbe kísérték, hogy testhőmérsékletüket megmérjék, de egyiküknél sem észleltek lázat.

Az Egyesült Államokban a Vuhanból indult járatokat a New York-i Kennedy, a Los Angeles-i, a San Franciscó-i, a chicagói O'Hare és az atlantai Hartsfield-Jackson nemzetközi repülőterekre irányították át, ahol rendelkezésre állnak az egészségügyi ellenőrzésre szolgáló megfelelő létesítmények.

A több százezer kínai munkást fogadó afrikai államok repülőterein is bevezették az egészségügyi óvintézkedéseket. Nigéria, Dél-Afrika, Kenya, Kongó, Uganda, Ghána és a Seychelle-szigetek légikikötőiben egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá a Kínából érkező utasokat.

Három kutatócsoport, a jövő járványaival foglalkozó nemzetközi szervezet, a CEPI támogatásával megkezdi a kínai járványt okozó új koronavírus elleni vakcinák kifejlesztését. 

Két kolozsvári tagja is volt a Kínában járt zenekarnak

Amint arról beszámoltunk, egy ötventagú zenekar, több romániai nagyvárosból származó zenésszel kedden tért haza egy hosszabb kínai koncertturnéról. A csütörtöki híradások szerint a zenekar temesvári tagjai vállalták, hogy tíz napig nem hagyják el otthonukat az elővigyázatosság kedvéért. Pénteken a Mediafax hírügynökség arról tájékoztatott, hogy hasonlóan járnak el az aradi és kolozsvári művészek is.

A Kolozs megyei közegészségügyi hivatal (DSP) igazgatója, Mihai Moisescu a Mediafaxnak elmondta: két kolozsvári művészről van szó, akikkel maga is beszélt, egészségi állapotuk jó. Mindamellett a következő két hét folyamán otthonaikban maradnak, és amennyiben láz vagy köhögés lépne fel náluk, a fertőző kórházban kezelik majd őket. A Mediafax értesülése szerint a Zeneakadémia egy hangszer-szakos diákja és a Kolozsvári Magyar Opera egy nyugdíjas zenésze vett részt a turnén.

Iasmina Breşneni, az Aradi Filharmónia zenésze a hírügynökségnek elmondta: a turné december 3-án kezdődött, és január 20-ig tartott. A zenekar megfordult Vuhan városban is, egy napot tartózkodtak ott, de akkor még nem volt szó járványról. Megjegyezte, az emberek ott eleve maszkokat hordanak az utcán a nagyfokú légszennyezés miatt, ők maguk is úgy jártak.


 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megőrizte veretlenségét a Kolozsvári ...
Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...
Lakatos Mónikát Womex életműdíjjal ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ