Folyamatos a közszállítási sofőrök és jegyellenőrök képzése
Elfogadták a CTP közel 185 millió lejes költségvetését
Elfogadták a CTP közel 185 millió lejes költségvetését
Vissza

Folyamatos a közszállítási sofőrök és jegyellenőrök képzése

Az elmúlt években hatalmas változások jellemezték a kolozsvári tömegközlekedést: az önkormányzat hathatós támogatásával a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) több tucat autó- és trolibuszt, valamint villamost vásárolt, kicserélték a villamossíneket, beüzemelték a jegyautomatákat, illetve okoskijelzőket helyeztek el a fontosabb megállókban. Emellett több jegyvásárlási és fizetési módszert vezettek be annak érdekében, hogy az utasok gyorsan és akadálymentesen juthassanak hozzá a vonaljegyekhez. A polgármesteri hivatal kezdeményezésére a menetidő csökkentése érdekében tömegközlekedési sávokat is bevezettek. Az önkormányzat és a helyi közszállítási vállalat célja a környezetkímélő tömegközlekedés, ezért a járműpark elektromos autóbuszokkal is bővült. Kérdéses azonban, hogy az infrastrukturális befektetés és eszközbeszerzés mellett elegendő figyelmet fordítanak-e a sofőrökre és a jegyellenőrökre.

Nemrég a Szabadság Facebook-oldalán és a szerző blogján arra kérdeztünk rá: milyen javaslatokat és panaszokat fogalmazna meg a tömegközlekedés kapcsán, illetve milyen kérdéseket intézne a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) vezérigazgatójához, Liviu Neaghoz. Olvasóink mintegy két tucat felvetését továbbítottuk a vállalatvezetőhöz, kiegészítve őket a saját kérdéseinkkel.

A hozzászólások között szerepeltek új vonalak létrehozására, a Kolozsvár agglomerációs övezetében működő járatok sűrűségnövelésére, valamint bővítésére vonatkozó felvetések, ezekre lapunk február 20-i számában közölt cikkben válaszolt a vezérigazgató.

Olvasói felvetésre a vállalat illetékesei lapunkkal még azt is közölték, hogy 2019 folyamán több új járatot indítottak: a 44-es számú a Donát negyedet köti össze a Györgyfalvi lakónegyed végével, pontosabban a Pata/Unirii utcával. Ezenkívül beindították a Hajnal negyed és ugyancsak a Györgyfalvi negyed végét összekötő 45-ös számú járatot. Az utazóközönség több ízben megfogalmazott kérésére ugyanakkor beindították az 53-as számú járatot, amely az IRA-piacot és a Széchenyi / Mihai Viteazul teret köti össze. 
– A szülők és az önkormányzat kérésére összesen 7 diákbuszútvonalat hoztunk létre annak érdekében, hogy a kisdiákok időben és biztonságban eljussanak az iskolába, és csökkenjen a város gépjárműforgalma. Ugyanakkor az Emerson cégcsoportnál dolgozók támogatása érdekében meghosszabbítottuk az 52-es vonal néhány járatának útvonalát a cég székhelyéig. Szintén tavaly meghosszabbítottuk a 29-es vonalat, így az autóbusz már nem a Széchenyi térről, hanem a Szamosközi / Henri Barbusse utcából indul és nem csupán a Monostor lakónegyed végén található villamos- és trolibusz-végállomásig halad, hanem a Szent János / Sfântu Ioan úton fordul meg – olvasható a válaszban.

Járdaközeli parkolást indítványoznak 

Egyik olvasónk felvetette, hogy több buszsofőr sem hajt eléggé közel a járdához a buszmegállóban, jelentősen megnehezítve ezzel a buszra felszálló kisgyerekes anyák dolgát, hiszen a babakocsit így nagyon nehezen lehet feltolni az autóbuszra. 

– Valamennyi gépjárművezető időnként képzéseken vesz részt annak érdekében, hogy megfeleljen az elvárásoknak és betartsák a megállóba érkezéssel és az onnan való kihajtással kapcsolatos előírásokat. Megjegyeznénk, hogy a csuklós autóbuszok hossza 18 méter, s nem mindegyik buszmegálló megfelelő hosszúságú, hogy a jármű pont a járda mellett álljon meg – fogalmaznak a CTP szakemberei.

Liviu Neagtól a jegyellenőrök felől is érdeklődtünk, arra voltunk kíváncsiak, hogyan toborozzák és képzik őket. – A jegycsípőket többlépcsős válogatás alapján alkalmazzuk, és valamennyi fegyelmi kihágáskor megrovásban részesítjük őket. Az utóbbi időszakban jelentősen csökkent a jegyellenőrök helytelen viselkedésével kapcsolatos panaszok száma – jegyzik meg a CTP illetékesei.

A tömegközlekedési vállalat vezetőiben már évekkel ezelőtt felmerült nő jegyellenőrök alkalmazása, ugyanis a szebbik nem képviselői előzékenyebbek, kedvesebbek, ám sajnos egyetlen hölgy sem jelentkezett a sok nehézséggel járó munkára.

38,5 millió eurós költségvetés 2020-ra

A kolozsvári városi tanács tegnapi rendkívüli ülésén elfogadták a közszállítási vállalat költségvetését. A határozattervezet szerint a vállalat 184,8 millió lejes bevételre számít, amely a múlt évhez képest 8,3 millió lejes növekedést jelent. A költségek vonatkozásában azt prognosztizálják, hogy ezek 183,2 millió lejre rúgnak; ebből a legnagyobb tételt a vállalat működési költségei, illetve a személyzet fizetésalapja teszi ki. 2017-ben a vállalat 90 millió lejes kölcsönt vett fel az egyik kereskedelmi banktól, ebből idén 11,6 milliót fizetnek vissza.
Idén a befektetések értéke 73,5 millió lej, a legnagyobb tétel, pontosabban 58,6 millió lej európai alapokból származik. A vállalat saját költségvetéséből többek között 10 csuklós autóbuszt (1,5 millió lej), új, panorámalátványt nyújtó autóbuszt (730 ezer lej) és két iskolabuszt (1,2 millió lej) vásárolnak majd. Ugyanakkor európai pénzekből, illetve a városházától származó összegekből egyebek között 6 új Astra típusú villamost (46,4 millió lej), 8 darab kis méretű iskolabuszt (5 millió lej) vásárolnak.

A CTP-nek jelenleg 1273 alkalmazottja van, év végéig ezek száma 1397-re emelkedik majd.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...
Bejrúti robbanás - Donald Trump részt ...
1350 új koronavírusos megbetegedést ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ