Filharmóniatörténeti könyvet mutattak be
Vissza

Filharmóniatörténeti könyvet mutattak be

A kolozsvári Transilvania Filharmónia 1955–1989 közötti történetét feldolgozó könyvet mutattak be február 16-án, a péntek esti koncert előtt. A File din istoria Filarmonicii „Transilvania” din Cluj (1955–1989) című, több mint hétszáz oldalas kötet szerzői a jászvásári Simona és Mihaela Spiridon, akikről a könyvbemutatón kiderült, hogy anyáról és lányáról van szó. Amint az eseményen elhangzott, készülőben van a második kötet is, amely a rangos komolyzenei intézmény 1990 utáni időszakát dolgozza fel.

Az édesanya, azaz Mihaela Spiridon zongoraművész, a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia karácsonkői (PiatraNeamţ-i) tagozatának docense; lánya, Simona Spiridon pedig két egyetemet végzett: a kolozsvári zeneakadémia zongora főszaka mellett a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Bölcsész Karán francia–spanyol szakon alapképzésben részesült, majd a mesteri tagozatot is elvégezte. Mindketten megvédték már doktori dolgozatukat: Mihaela Spiridon az előadóművészet terén, Simona Spiridon pedig a BBTE Történelem és Filozófia Karán doktorált.

Nadia Fărcaş, a könyvet megjelentető Ecou Transilvan Kiadó munkatársa és a könyv szerkesztője elmondta: a két szerzőt a kolozsvári filharmónia iránti odaadása ihlette könyvírásra. – A hiteles és pontos dokumentáció mellett a könyv rávilágít a kor művészeti problémáira és olyan jelentős komolyzenei személyiségeket mutat be, akiknek előadóművészi vagy művészeti vezetői tevékenysége kapcsolódik a filharmónia tevékenységéhez – méltatta a kötetet a szerkesztő.

– Már több zenetudós próbálkozott megírni a filharmónia történetét, de aztán abbahagyták. Örülök a készülő második kötetnek is. Sajnos, az intézmény irattárának többszöri költöztetése miatt sok iratunk eltűnt, ez is nehezítette a két szerző munkáját – jegyezte meg Marius Tabacu, a filharmónia igazgatója.

– Ez a könyv nagy hasznára lesz azoknak, akik filharmóniánk történetét vagy repertoárját szeretnék tanulmányozni. A szerzők kitérnek az 1946–1948 között létezett Ardealul Filharmónia tevékenységére, a Transilvania Filharmónia 1955-ös létesítésére, felsorolják az intézmény igazgatóit, karmestereit, karnagyait, kamaraegyütteseit. Sajnálatos, hogy 2003-ban, amikor a Babeş–Bolyai Tudományegyetem szenátusa úgy döntött, a filharmónia el kell hagyja addigi székhelyét, a dokumentumokat zsákokban teherautóra pakoltatta az egyetem, útközben pedig néhány zsák leesett, eltűnt. Ezért is üdövözljük az egyetem 2012-es döntését, amikor Ioan Aurel Pop rektor visszafogadta a filharmóniát – elevenítette fel a régmúlt és a közelmúlt történéseit Gheorghe Muşat, a filharmónia hangszeres előadója, aki már több zenei tárgyú könyvet is írt.

– Nagyon érdekes volt a filharmónia archívumát végiglapozni. Felbecsülhetetlen értékű iratokra leltünk, mint például Szvjatoszlav Richter (1915–1997) orosz zongoraművész, David Ojsztrah (1908– 1974) orosz hegedűművész és Fischer Annie (1914–1995) magyar zongoraművész aláírásával ellátott dokumentumokat, vagy az intézmény 1958-ban elfogadott több mint 50 oldalas működési szabályzatát – mondta Mihaela Spiridon. Simona Spiridon arra emlékezett, hogy a bukaresti lemezkiadó vállalatnál, az Electrecordnál milyen nagy becsben vannak most is a kolozsvári filharmónia zenekarának felvételei.

(Borítókép: A könyvbemutató résztvevői, balról jobbra: Nadia Fărcaş, Gheorghe Muşat, Simona és Mihaela Spiridon, valamint Marius Tabacu. A szerző felvétele) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...
Kiépült Bálványosváralja és Mikeháza ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ