Felfedeztetni és megkedveltetni a kolozsvári Kis-Szamost
Vissza

Felfedeztetni és megkedveltetni a kolozsvári Kis-Szamost

Újrahasznosítás és hulladékcsökkentés. Ez volt a fő témája – a fenntartható környezet érdekében – a hétvégén Kolozsváron lebonyolított, Somes Delivery 2019 elnevezésű rendezvénysorozatnak.

A szombaton és vasárnap immár ötödik alkalommal megtartott vízi fesztivál ezúttal a Donát lakónegyedi Sun strand szomszédságában, a folyó két partján zajlott le. A szervezők mottója arra figyelmeztet, hogy amennyiben tiszta Kis-Szamost akarunk magunknak, akkor nekünk kell felelősen és meggondoltan viszonyulnunk a környezethez, ha pedig zöld várost szeretnénk Kolozsvárból teremteni, akkor az áthaladó folyóhoz kell ténylegesen és átvitt értelemben is közelebb kerülnünk. A két nap alatt a felvilágosítás, a véleménycsere, a sport, a kertészet, a szórakozás uralta a partszakaszt. Díszvendégként pedig egy ízig-vérig „víziember”, a négyszeres olimpiai kenubajnok, Ivan Patzaichin részvétele emelte a programok vonzerejét.

Az idei Szamos-fesztiválra a szervezők azért választották a Donát lakónegyedi helyet, mert szerintük az jelképes erővel bír: a táj szépsége arra készteti a kolozsváriakat, hogy elgondolkozzanak azon, miként lehet megvalósítani a folyó hulladékmentesítését, hogyan lehetne felhasználni a vizet nem csak csónakázásra, hanem fürdőzésre is, ahogyan azt a helyi lakosság fél évszázaddal ezelőtt még magától értetődő módon űzte. A mai emberek szemében elsikkadnak azok az értékek, amelyeket a „szőke Szamos” képvisel, ezért lenne ildomos nagyobb tisztelettel és megbecsüléssel viszonyulnunk hozzá. Például a szemetelés megszüntetésével.

A szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében a folyószakasz mindkét partján román és magyar nyelvű feliratokkal (fém és műanyag, üveg, papír) ellátott műanyagzacskók ösztönözték az arra elhaladókat. De a leglátványosabbak a faácsolású, kávézást, kertészkedést, lábfürdőzést, fórumozást (lakossági nézetek tesztelése a globális felmelegedésről és a folyóvíz  jövőjéről), közösségi találkozást (például, a Wimbledoni tenisztorna női egyesének döntőjét Simona Halep és Serena Williams között, kivetítőn nézhették az érdeklődők), ücsörgést, nassolást, zenehallgatást, játszóterezést, ószerezést szolgáló teraszok voltak. Valamint a kis komp, amelynek kipróbálásakor, a szüleivel benne billegő kislány ismétlést követelt. Egy másik kisgyerek annyival is beérte, hogy papírhajót bocsáthatott a folyóba.

Az interaktív programok között szerepelt a kajakokban, a tízszemélyes hosszú kenukban és a gumicsónakokban való sétaevezés. Aminek ugyan nem kedvezett az alacsony vízállás, de sok fiatal számára mégis különleges élményt jelentett a legendás Ivan Patzaichin közelében kavarni a hullámokat. Az egykori négyszeres olimpiai aranyérmes kenuzó különben sok társadalmi jótékonysági és környezetvédelmi projekt támogatója. Hírnevét nemes ügyek szolgálatával gyümölcsözteti, amelyből természetesen nem maradhat ki a víz szeretetére való nevelés.  Kolozsvárra most az Ivan Patzaichin 23-as Mérföld Egyesület szállította a vízi járműveket.

A Szamos-fesztivál feltehetően elérte célját: az arra ellátogató sok lakosban tudatosult, hogy nagyobb odafigyeléssel forduljunk a természeti kincsnek tekintendő folyónkra, könyveljük azt el a város szerves részének, amelyet – akárcsak műemlékeinket, zöldövezeteinket – óvni, gondozni kell. És a két nap során többször közbeszóló záporok sem akadályozták meg ennek az üzenetnek a terjesztését. 

Borítókép: ROHONYI D. IVÁN


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bajnokok Ligája: tíz csapat küzd hat ...
Amikor kinő a zöld a tetőn: közösségi ...
Megszavazták a pénzügyminiszter elleni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ