Felavatták a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség új székhelyét (FOTÓRIPORTTAL)
Cuibus: többen is megpróbálták megakadályozni az ingatlan felépítését
Cuibus: többen is megpróbálták megakadályozni az ingatlan felépítését
Vissza

Felavatták a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség új székhelyét (FOTÓRIPORTTAL)

Ecaterina Andronescu tanügyminiszter jelenlétében, ünnepélyes keretek között avatták fel ma a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség új – Apáczai Csere János/Arges utcai – székhelyét.

Az eseményen a tárcavezetőn kívül jelen volt Kovács Irén kisebbségekért felelős államtitkár is, ám ez utóbbi nem szólalt fel. Beszédében Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő utalt a hat éve húzódó építkezés bonyodalmaira, és külön kiemelte: sokan nem akarták, hogy a tanfelügyelőség új székhelye ott épüljön fel, sőt még az állami szervek is próbálták ezt megakadályozni. „A lényeg mégis az, hogy az új székhely elkészült, a nehézségek pedig idővel elfelejtődnek” – hangoztatta a főtanfelügyelő. Az ünnepségen felszólalók közül többen is azt emelték ki, hogy a Kolozs megyei közoktatás által, az utóbbi években elért kiváló eredmények miatt is megérdemelte a tanfelügyelőség a korszerű, európai normáknak megfelelő székhelyet.

– Végre elmondhatjuk, véget ért egy hatéves huzavona, amelyet perek, az első kivitelező csődbe menetele és az állami hatóságok részéről kreált akadályok jellemeztek. Sokan nem akarták, hogy felépüljön ez az épület. Az új székhely a Kolozs megyei közoktatásban, utóbbi években elért eredmények elismerése is. A munkálatok folytatódnak a Viitorul sportklub építésével. Megvan rá a pénz, és rendelkezünk az összes engedéllyel, így két éven belül az is elkészülhet – hangoztatta Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő a tanfelügyelőség új székhelyének avató ünnepségén.

 Ecaterina Andronescu tanügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a mostani székhelyavatás további eredményekre sarkallja a közoktatás minden résztvevőjét.

Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke a megyei tanács, a tanfelügyelőség és a polgármesteri hivatal közötti együttműködés eredményének tekintette az építkezés befejezését, továbbá azt hangoztatta: ilyen jó tanulmányi eredmények tükrében a tanfelügyelőség és ezzel együtt a Kolozs megyei lakosság megérdemli a korszerű létesítményt. Dan Tarcea liberális alpolgármester arról biztosította a tanfelügyelőséget, hogy az együttműködést a továbbiakban is támogatni fogják.  

A kolozsváriak által befizetett adók 20 százalékát költik közoktatásraA Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak közoktatást támogató kezdeményezéseit ismertette Tarcea: a kolozsváriak által befizetett adók és illetékek 20 százalékát költik közoktatásra. Ebből a pénzből fedezik a közoktatásban a kiegészítő finanszírozással fedezhető költségeket, továbbá a 30 ezer iskolás ösztöndíját, az ingyenes közszállítási bérleteket, az iskolák és sportcsarnokok finanszírozását. – A közoktatás finanszírozása az egyetlen befektetés, amely mindig nyereséges – zárta beszédét az alpolgármester.

Az építtető cég képviselője biztosította a jelenlevőket, hogy a létesítmény nem csak korszerű, hanem jó minőségű is. Továbbá arra figyelmeztette a tanügyminisztert, hogy utaljon ki pénzt a Babes-Bolyai Tudományegyetem Könyvtárának bővítésére is, mert annak munkálatai pénzhiány miatt stagnálnak. Nem követendő példaként hozta fel a Monostor negyed végére tervezett, félig megépített sürgősségi kórház épületét is, amelybe egykor jelentős összeget fektettek, de a befektetés sosem valósult meg, és az épület őrzése csak nyeli a pénzt.

Tanügyi törvénytervezet? Még a kivonata sincs meg– A már sokat emlegetett új tanügyi törvénytervezetnek még a kivonata sem készült el. Az új jogszabályban világosan megszabjuk a célkitűzéseket, azaz hogy az iskolásoknak mit kell tudniuk egy-egy oktatási ciklus végén. Csak azt akarjuk, hogy ami eddig nem működött, az ezután működjön – nyilatkozta Ecaterina Andronescu a Szabadság azon kérdésre, milyen állapotban van a sokat emlegetett új tanügyi törvénytervezet.

A magyar tagozat ellehetetlenítését célzó, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen folyó helyzetről Ecaterina Andronescu elismerte, már 2012-ben nagyon feszült volt a helyzet. A tanügyminiszter szerint a román és a magyar oktatók között 2012-ben megkötött egyezménybe foglalt feltételek jó része teljesült, ugyanakkor jónak találja, ha a magyar hallgatók gyakorlati órái románul zajlódjanak, hiszen a magyar orvosnak tudnia kell a szakkifejezéseket románul, és értekeznie kell a román anyanyelvű pácienssel. Hangoztatta: szándékában áll újra Marosvásárhelyre menni az ügy megoldása végett.

Andronescu szerint két évbe telik, amíg minden romániai osztályt – szám szerint 90 ezret – okostáblákkal látnak el, míg táblagépeket az V-XII. osztályba járó gyerekek kapnának. A megvalósítás legalább két évbe telik. Mivel az internet a legolcsóbb információforrás, kár lenne ezt figyelmen kívül hagyni, főleg mert a mai fiatalok már a DNS-ükben hordozzák a digitális eszközök kezelését.

Hitbéli dogmák helyett erkölcsi értékekAz iskolai vallásórákról a tanügyminiszter úgy vélekedett: kevésbé hitbéli dogmákra, ám annál inkább erkölcsi értékekre kellene irányítani az iskolások figyelmét. A szexuális nevelés bevezetése kapcsán Andronescu kifejtette: az egészségügyi nevelés elnevezésű tantárgy keretén belül az iskolások koruknak megfelelő tájékoztatást kaphatnak, új tantárgyra – amit tanügyminiszteri rendelet és nem az oktatási törvény ír elő – nincs szükség.

Az új tankönyvekben fellelt hibákért nem a minisztériumot, hanem a tankönyv szerzőjét és annak lektorát kell hibáztatni. A doktori dolgozatok plágiumát pedig négy bizottság vigyázza, de a régi doktori dolgozatokat csak akkor fogják felülvizsgálni, ha felmerül a plágium gyanúja.

Elégedettnek tűnt a tanügyminiszter a kolozsvári egyetemek, különösképpen a Babeş-Bolyai Tudományegyetem által a nemzetközi rangsoroláskor elért eredményekkel, és ennek hangot is adott azon a szerdai megbeszélésen, amelyet a kolozsvári rektorokkal folytatott. A tanügyminiszter a kétféle érettségi bevezetésétől sem zárkózik el. Így például bevezetne egy országos érettségit, amely feljogosítaná a sikeres vizsgázót, hogy egyetemre felvételizzen, és létezne egy technológiai érettségi, amely posztliceális tanfolyamokon való részvételre és munkahely elfoglalására jogosítaná fel birtokosát. Egyik érettségi vizsgán való részvétel nem zárja ki a másikat.

A nemrég hamis orvosdiplomával tevékenykedő olasz állampolgár kapcsán Andronescu kifejtette: nem látta a hamis oklevél honosítására vonatkozó minisztériumi határozatot, a tanügyminisztérium elismerhette, azaz honosíthatta az olasz hamis oklevelét, de ez nem jelentette automatikusan a szakmába való elhelyezkedését az illetőnek.

****Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási ...
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ