Fehér megyei gulyásfesztivál: újdonságok a hagyományos, 16. rendezvényen
Vissza

Fehér megyei gulyásfesztivál: újdonságok a hagyományos, 16. rendezvényen

Egyre otthonosabb hangulatú a Fehér megyei gulyásfesztivál, amelyet idén már 16. alkalommal szerveztek meg: sokan a résztvevők közül visszajáró vendégek, de más megyékből is érkeznek rendszeresen. Idén a programba újdonságokat is beiktattak. Néhányan a résztvevők közül tervezték, hogy megjelennek az április 30-án, a Marosújvári RMDSZ és a Sóváros Egyesület által szervezett majálison, ahol ezúttal székelykáposztával várják az ínyenceket.

Szombaton, április 27-én rendezték meg a nagyenyedi RMDSZ székházában a hagyományos gasztronómiai fesztivált, amelyet ezúttal is nagy érdeklődés övezett, más megyékből is érkeztek résztvevők.

A Fehér megyei gulyásfesztivál egyre otthonosabb hangulatú, hiszen a helyi és környékbeli résztvevők nagy része visszajáró vendég, így már jól ismerik nem csak a terepet és a versenyszabályzatot, hanem egymást is. A csapatok főszakácsai már jól tudják, mit kell tenniök, hogy időre elkészüljön az étel, hiszen fél egy után már le kell adni a mintákat a szigorú zsűrinek. Azzal is tisztában vannak, mit kell otthonról magukkal hozniuk és hogyan kell úgy kotyvasztani, hogy a nagy nyüzsgésben még véletlenül se lehessen ellopni a titkos receptet. A szervezőbizottság ezúttal is biztosította a résztvevőknek a gulyáshoz való húst, burgonyát, tűzifát és infrastruktúrát.

Amíg a gulyás az üstökben rotyogott, a résztvevők boldogan beszélgettek, kóstolgatták a jó enyedi bort és mindenkinek sikerült elfelejtenie a hétköznapok gondjait. A jó hangulatot csak fokozta a magyarlapádi Pirospántlikás népi zenekar muzsikája – a fesztivál történetében először iktattak élő népzenét a programba.

Egy másik újítás az volt, hogy friss kürtőskalácsot is lehetett vásárolni a helyszínen, mégpedig Böjte László nevelőnek köszönhetően, aki az általa vezetett, a Szent Ferenc Alapítvány gyulafehérvári gyerekotthona javára ajánlotta fel a teljes bevételt. A szervezők íjászkodást is beterveztek, hiszen sok gyerek kísérte el szüleit a fesztiválra, azonban a terep adta biztonsági okokból erről lemondtak.

A gasztronómiai verseny az idén is szoros volt, a zsűri pedig a szokásosan igényes. Az izgalmat fokozta, hogy az egyik esélyes csapat, a többszörösen díjazott Mesterhármas az idén nem jelentkezett. A megmérettetésre bejelentkező csapatok már a névválasztással is sokat elárultak magukról. Néhányan - például a Mari konyha, Hun konyha, Paprika Julcsa, Fakanál - a témára utaltak nevükkel, mások a származásukat hangsúlyozták ki: Felvinc csapat, Vajasdi Margaréta, Bástya. Az eseményen jelen volt az Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Egyesület több tagja, ők két csapattal is beneveztek, a Honfoglalókkal és a Huszárokkal. Előbbiek, a Honfoglalók meg is nyerték a harmadik helyet, második a Varga Mária főszakács és Varga Orsolya segédszakács alkotta Mari konyha lett. Az első helyen az Utolsó dobás végzett, ahol Farkas Ferenc volt a főszakács, Fülöp Attila pedig a főtüzelő.

A jó hangulatú enyedi gulyásfesztivál minden bizonnyal meghozta a kedvet az újabb találkozásra, hiszen a résztvevők közül néhányan azt tervezték, hogy megjelennek az április 30-án, a Marosújvári RMDSZ és a Sóváros Egyesület által szervezett majálison, ahol ezúttal székelykáposztával várják az ínyenceket.

Borítókép és fotók: BALOG ZOLTÁN


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...
Ciprian Deac a CFR 1907 gólkirálya
Walking Dead a középkorban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ