Februárban kiderül
Vissza

Februárban kiderül

Nagyjából most februárban kell majd szembenézni a fizetésekkel (általában) kapcsolatos változtatások gyakorlati eredményeivel. És ez a szembenézés úgy tűnik, tartogat majd meglepetéseket mindkét oldalnak, a kifizetőnek és kifizetettnek egyaránt. A költségvetési intézményekben a bérek módosítása már jóval az elmúlt évben elkezdődött, amikor a kormány a parlament jóváhagyásával rendre fizetésemelésekről döntött: a választott tisztségviselőknek, a szenátoroknak és képviselőknek a tavalyi év felétől máris nagyobb bér jutott, az általános béremelés pedig kiterjedt a helyi és központi közigazgatásra.

Több költségvetési intézmény esetében, például a tanügyben és egészségügyben, idén januárra halasztották az elkezdett béremelések folytatását, a beharangozott huszonöt százalékos növekedések azonban eléggé kétértelműnek bizonyultak. Kiderült ugyanis, hogy ebben tulajdonképpen benne foglaltatik az az összeg is, amely a járulékok átruházását jelenti, a munkaadótól a munkavállalóra. Ami valóban jóval nagyobb bruttó összeget eredményez, de azt a pluszt le is kell vonni a teljes társadalombiztosítási és egészségügyi hozzájárulások befizetésére. Fel is háborodtak ezen a tanügyis szakszervezetek, és csütörtökön bejelentették, hogy sztrájkolni fognak, mivel a kormány nem teljesítette ígéretét a tanügyben dolgozók béremelésére, plusz bérpótlékok megítélésére vonatkozóan. Példaként említették, hogy egy tanárnak negyven év munkaviszony után a keresete nem fogja elérni a háromezer lejt, a januári fizetésemelése pedig még kétszáz lej sem lesz – ami ötször kevesebb a megígért növelésnél. Ígéretből azonban még van, hiszen márciusra időzítették a további – újabb – húsz százalékos béremelést, már ha lesz belőle valami. 

{Tovább olvasható még 374 szó.}
Béreik miatt már tiltakoztak a héten az igazságszolgáltatási intézményekben dolgozók is, a kisegítő személyzet, továbbá a kriminológusok, korábban a rendőrök is elégedetlenkedtek, és minden valószínűséggel várható még felháborodás a közintézmények személyzete részéről béreik tekintetében. Mert a tavaly elfogadott egységes bértörvény a közpénzből fi
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Babérkoszorús örökség: családi ...
Egyenesbe kerülhet a kerékpárutak ...
Egy hét múlva kihirdetik a DiscoverEU ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3