Faültetések, bicikliút-építések és nagybefektetések várhatók
Ismertette tízéves tervét Alin Tişe megyei tanácselnök
Ismertette tízéves tervét Alin Tişe megyei tanácselnök
Vissza

Faültetések, bicikliút-építések és nagybefektetések várhatók

Tíz fontos projektről tájékoztatott tegnapi sajtótájékoztatóján Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, amelyek között szerepelnek jövőben startoló vagy véget érő kivitelezések, de olyan is akad, amelyet tíz év alatt valósítanának meg. Ez utóbbi nem valami nagybefektetés, hanem egymillió fa elültetése Kolozs megyében. A környezetbarát projektek közé sorolható még három megyei bicikliút kiépítése is, amelyek hossza eléri a száz kilométert, de a Hója-erdő revitalizációját is tervezik. Tişe elmondta: sikerült Kolozs megye minden óvodájában és iskolájában bevezetni az internetet, a vizet, továbbá megoldani a szennyvízelvezetést. Beszámolt arról is, hogy Csürülye faluban sportlétesítményt hoznának létre, és jövőre 144 kilométernyi megyei út aszfaltozását tervezik. Emellett elmondta, hogy előrelépés történt a Kolozsváron megépülő új gyermekkórház és szervátültető központ ügyében. A megyei integrált hulladéktároló beüzemelését pedig 2021 áprilisára ígérte a tanácselnök.

Nagyratörő projekteket ismertetett tegnap Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, amelyek részben megvalósítás alatt álló, részben pedig teljesen új elképzelések.  

– A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemmel (USAMV)  partnerségben az elkövetkező tíz évben egymillió facsemetét ültetünk el. A facsemetéket az egyetem ingyenesen bocsátja a rendelkezésünkre. Remélem, hogy a facsemeték elültetésében segítenek az érintett önkormányza­tok és civil szervezetek által toborzott önkéntesek is – részletezte a leghoszabb lefolyású tervet Tişe. Hozzátette: céljuk ezzel a levegő- és az életminőség javítása, valamint a leromlott ökoszisztémák helyreállítása. – A megyei tanács a Világbank támogatásával olyan területrendezési terven dolgozik, amelynek egyik fontos célkitűzése az erdősítés – mutatott rá szerda reggeli sajtótájékoztatóján a megyei tanácselnök.

Bár még nem nem ismerik a költségeit, és a kivitelezéshez szükséges forrásokat sem azonosították be, a Kolozs Megyei Tanács 100 kilométernyi bicikliutat építene ki három útvonalon. Az első a Kolozsvár–Szelicse–Csü­rülye–Magyarpeterd–Tor­dai-hasadék közötti út, a második a Tordai-hasadék és Torda közötti út, míg a harmadik a Ko­lozs­vár–Szelicse–Csürü­lye– Magyar­léta–Oláhléta–Torda­szent­lászló–Járabánya–Bányahavas út nyomvonalát követné. A bicikliutakat főként a már meglévő megyei utakból különítenék el, de szükség esetén a területkisajátításoktól sem rettennek vissza. A költségeket és a megvalósítási határidőket majd a megvalósíthatósági előtanulmányba foglalják bele. A kivitelezés becsült időtartama ugyan négy év, de már két év múlva szeretnének eredményt felmutatni – jegyezte  meg. Az ötlet megvalósítását könnyíti, hogy a tervezett biciklipályák útvonalain kevés település található,  a célállomások pedig értékes turisztikai vonzerővel rendelkeznek. Mivel az érintett vidéki községek költségvetése csekély, és alig tudják fedezni saját költségeiket, a megyei tanács átvállalja a bicikliutak megépítését. A tervet viszont csak akkor tudják kivitelezni, ha a megye jövő évi költségvetése nem zuhan az idei szint alá – mutatott rá az elöljáró.
 
Alin Tişe büszkén jelentette be: Kolozs megye összes óvodájában és iskolájában (összesen 423 tanintézetben) bevezették az internetet, a vizet és az illemhelyek is az épületben találhatók. Azt is elismerte, hogy 24 település 44 létesítményében még nincs megfelelő ivóvíz. Ezért a megyei tanács jövő évi költségvetéséből elkülönítenek rá pénzalapot, hogy ezt a hiányosságot pótolhassák. Ennek megvalósítására egy évet szánnak, a megvalósíthatósági előtanulmány már készülőben van. A befektetést saját költségvetéséből fedezi a megyei tanács – részletezte az oktatási infrastruktúra javítását célzó tervet Tişe.
 
Szintén nagyszabású terv, hogy Csürülye faluban állami és megyei költségvetésből többfunkciós sportkomplexumot hoznak létre, amely a nemzeti sportszövetség által is jóváhagyott öt focipályával, két kosárlabdapályával is rendelkezik. Emellett egy sportklinikát és egy 60 férőhelyes szállodát is felépítenének, amely lehetőséget biztosítana az olimpiai csapatok edzésére. A sportkomplexum felépítéséhez szükséges héthektáros területet a község önkormányzata biztosítja, a megvalósíthatósági előtanulmányt pedig az Országos Befektetési Társaság (CNI) készíti el. A dokumentum majd tartalmazza a pontos költségeket és határidőket – magyarázta a tanácselnök.

A 120 millió eurós költségűre becsült gyermekkórház esetében már elkészültek a különböző tanulmányok, és átkerült a megyei tanács hatáskörébe az építkezéshez szükséges 16,9 hektáros terület is. Jó esély van arra, hogy jövőre elkezdődjenek a kivitelezési munkálatok is, amelyek legalább három évig tartanak – számolt be a megvalósítás stádiumáról.
 
–  Az elmúlt négy évben még annál is több Kolozs megyei utat leaszfaltoztunk, mint az elmúlt húsz évben összesen, így a megyei utak több mint 70 százalékát sikerült feljavítanunk. Jövőre pedig további 144 kilométernyi út korszerűsítését tervezzük, így 2021-re korszerű úthálózat áll majd a megye útjain közlekedők rendelkezésére – biztatott Alin Tişe. Jó hír az is, hogy a Kolozs Megyei Tanács megkötötte az integrált szervátültetési központ tervezésére vonatkozó  szerződést, így jövőtől elkezdhetik a kivitelezési munkálatokat a Trefort/V. Babeş utcában. A munkálatok futamidejét ez esetben is három évre becsülik.

A Hója-erdő revitali­záció­jával kapcsolatosan a megyei tanácselnök elmondta: már elfogadták a körzeti városrendezési tervet (PUZ), és elkezdték 450 fa kiültetését, az utak megépítését, játszótér, bicikliutak és park létesítését, de üdülőtelepet, látogatóközpontot és adminisztratív épületet is terveznek a Hója parkba. Jövő évben meghirdetik a további kivitelezési munkálatok versenytárgyalását, és két év alatt 42 hektárosra tervezik bővíteni a zöldövezetet 59 millió lejes ráfordítással.

A reptéri park and ride típusú parkoló megépítési költségei elérik a 62 millió lejt, és jövő tavasszal tervezik aláírni a kivitelezési szerződést. A 855 férőhelyes parkoló, nyolc buszt befogadó állomás és adminisztratív épületeknek is helyt adó 12 hektáros létesítmény kivitelezésére 12 hónapot szabtak meg.
 
A megyei tanács több mint két éve tervezi, hogy Aranyoslónán megépíti a Tetarom 5. ipari parkot. Már elkészült a körzeti városrendezési terv (PUZ), és ha a kivitelezési versenytárgyalást idén meghirdetik, a munkálatok jövőre elkezdődhetnek. A megvalósításhoz szükséges pénzalapot az elkövetkező években saját költségvetéséből biztosítja a megyei tanács.
   
Alin Tişe azt is bejelentette: elkötelezte magát a digitalizáció mellett. Ezért folyamatban van egy digitális atlasz létrehozása, amely majd tartalmazni fogja a Kolozs megyei önkormányza­tok által kibocsátott összes urbanisztikai dokumentációt. Emellett virtuális irodát is létrehoznak az online iratbenyújtás lehetőségének megteremtése érdekében, és a megyei tanács urbanisztikai irattárát is digitalizálni fogják. Ez utóbbihoz szükséges berendezést már meg is vásárolták. Szintén a közeljövőben digitalizálni akarják a megyei tanács által nyújtott közszolgáltatásokat, hogy bárki számára hozzáférhetővé váljanak.
 
Jó hírrel zárta sajtótájékoztatóját Alin Tişe: 2021 áprilisára ígérte a megye integrált hulladékkezelő központjának (CMID) befejezését, beleértve a hulladékválogató állomást is. Tişe elismerte: a CMID-ben alkalmazandó technológia már elavulófélben van, tehát új technológiákon kell törniük a fejüket. Ide tartozik az is, hogy a CMID első elemének befogadóképességét az eddigi 15 évről legalább 20 évre kitolják. A tanácselnök megnyugtatott: Kolozsvárt nem fenyegeti uniós szankció a hulladékgond miatt, mivel minden nem eukonform hulladéktározóját bezárta és ökologizálta. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Országos szintű lakhatási stratégiára ...
Tavaly csökkent az OTP bank nyeresége
Munkaügyi miniszter: minden alkalmazott ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ