Évadzárás és évadismertetés a filharmóniánál
Vissza

Évadzárás és évadismertetés a filharmóniánál

Bár még tart a kolozsvári Transilvania Filharmónia idei évada, Marius Tabacu igazgató, Gabriel Bebeşelea karmester és Oana Andreica művészeti titkár már a 2017/2018-as évadot ismertette a sajtó képviselőivel a tegnapi eseményen.

Az újságírók nem kis meglepetéssel vették tudomásul, hogy a következő évad műsorterve már több mint  90 százalékban elkészült, amire eddig nemigen volt példa. Ugyanakkor a filharmónia fenntartja a műsorváltoztatás jogát, hiszen bármikor, bármelyik előadó megbetegedhet, és akkor helyettesítőről kell gondoskodnia az intézmény vezetőségének, lehetőleg úgy, hogy a közönség elégedett legyen.  

Az idei évad záró koncertjéről Marius Tabacu elmondta: elsőként  Enescu  Pastorale-Fantaisie című műve hangzik el, amelyet a zeneszerző 18 éves korában írt, a kézirat egy ideig eltűnt, majd megkerült, és jelenleg az Enescu Múzeumban őrzik. Ezt követően Yehudi Wyner kortárs zeneszerző zongoraversenyét hallgathatjuk meg, amelynek szólistája a híres amerikai zongoraművész, Robert Levine lesz, akit főleg a Mozart-muzsika kutatása terén elért eredményeiről ismerünk. A záró mű, Enescu I. szimfóniája pedig pont 30 évvel ezelőtt, 1987-ben hangzott el, akkor Cristian Mandeal dirigálta.

Ami a 2017/2018-as évadot illeti, Gabriel Bebeşelea karmester elmondta: még több román és még több kortárs zeneművet fognak játszani. Ugyanakkor szakítani kívánnak azzal a több évtizedes hagyománnyal, miszerint az első mű zenekari alkotás, a második versenymű, a harmadik pedig egy-egy szimfónia.

Gabriel Bebeşelea, aki csak a most záruló évadtól vette át a karmesteri tisztséget,  elmondta: sikerült nagyon jó kapcsolatot kialakítani a zenekar tagjaival. A fiatal karmester többéves szerződést írt alá a filharmóniával, ám azt nem akarta elárulni, hogy hány évről szól az egyezség.

Marius Tabacu igazgató szomorúan értesítette az újságírókat, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (FNC) idén nem támogatja a Zenei Ősz Fesztivált, ez pedig 75.000 lejes hiányt okoz a kolozsvári filharmóniának. Ennek ellenére az igazgató biztosította a sajtót, hogy a félévszázados múltra visszatekintő fesztiválon ez az anyagi megszorítás nem fog nyomot hagyni. Amúgy a Zenei Ősz időtartama három hétről kettőre csökken – október 13-a és 28-a között tartják meg –, de ez nem jelenti a koncertek számának csökkentését. Az igazgató kitért arra is, hogy a filharmónia művészei között most „nagyon jó a hangulat”, ez pedig a közelmúltban eszközölt bérnövelésnek is betudható, a vezetőség pedig igyekszik még nagyobb igényességgel és a minőség iránti elkötelezettséggel támogatni az intézményben zajló művészi munkát. 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az Egyesült Államok hivatalosan ...
Műtétjei után Federer már 2021-re és az ...
Donald Trumpot rossz színben feltüntető ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ