Érvek a módosítás mellett
Vissza

Érvek a módosítás mellett

Több okból is sürgősé vált a büntetőtörvénykönyv módosítása. Tegnap megszületett premierben az első olyan bírósági döntés, amely eltörölt egy hivatali visszaélés bűncselekménye miatt három év szabadságvesztést kiszabó korábbi ítéletet, amelyet a Hunyad megyei tanács volt jegyzőjére róttak ki. Mint ismert, az alkotmánybíróság tavaly júniusban részben alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a Btk.-nak a hivatali visszaélésre vonatkozó cikkelyét, amely túl laza keretek közé helyezte ezt a típusú bűncselekményt. Lehetőséget teremtett az ügyészeknek, hogy visszaéljenek hatalmukkal és ráhúzzák olyan esetekre is ezt a vádat, amikor egy hivatalnok nem sértett meg konkrétan törvényes előírást. A börtönbüntetésről szóló ítélet törlését a gyulafehérvári ítélőtábla mondta ki tegnap.

Emellett az is kiderült a napokban a Legfelső Bírói Tanács kimutatásából, hogy az elmúlt öt évben, vagyis a 2012-2016-os időszakban 1004 személy ellen emeltek vádat hivatali visszaélés miatt, és közülük csak 494-et ítéltek el. Ez azt jelenti, hogy a korrupcióellenes ügyészség által elindított eljárások 49 százaléka ért véget sikerrel a vádhatóság szemszögéből, vagyis a vádlott elítélésével. Felmerülhet a kérdés, hogy ezzel mi a gond, hiszen aki ártatlan, azt úgyis felmentették, bizonyítékul szolgálhat a felmentő ítéletek magas száma. Csakhogy ez az elítélési ráta éppen a hazai igazságszolgáltatás alacsony szintű professzionalizmusát mutatja, a minőségi munkát jelentené, ha az elítélések aránya megközelítené a száz százalékot. 

{Tovább olvasható még 167 szó.}
Ugyanis egy felmentés azt jelenti, hogy ártatlan embereket jogi eljárással vegzáltak, masszív lehallgatási apparátust állítottak rájuk és hozzátartozóikra, kitették annak a kálváriának, hogy a közvélemény korrupcióval bélyegezze meg őket, illetve évekig járattatták velük az ügyészséget és a törvényszéket, hogy aztán kiderüljön, ártatlanok voltak. H
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Lezuhant egy helikopter Torda mellett ...
„Itt a tudomány és a vallás kéz a ...
Konfirmálás – a felnőtté válás ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vígképű lovag – Dávid Gyula ...
  • A második bécsi döntés
  • Próbacikk
  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése