Érvek a módosítás mellett
Vissza

Érvek a módosítás mellett

Több okból is sürgősé vált a büntetőtörvénykönyv módosítása. Tegnap megszületett premierben az első olyan bírósági döntés, amely eltörölt egy hivatali visszaélés bűncselekménye miatt három év szabadságvesztést kiszabó korábbi ítéletet, amelyet a Hunyad megyei tanács volt jegyzőjére róttak ki. Mint ismert, az alkotmánybíróság tavaly júniusban részben alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a Btk.-nak a hivatali visszaélésre vonatkozó cikkelyét, amely túl laza keretek közé helyezte ezt a típusú bűncselekményt. Lehetőséget teremtett az ügyészeknek, hogy visszaéljenek hatalmukkal és ráhúzzák olyan esetekre is ezt a vádat, amikor egy hivatalnok nem sértett meg konkrétan törvényes előírást. A börtönbüntetésről szóló ítélet törlését a gyulafehérvári ítélőtábla mondta ki tegnap.

Emellett az is kiderült a napokban a Legfelső Bírói Tanács kimutatásából, hogy az elmúlt öt évben, vagyis a 2012-2016-os időszakban 1004 személy ellen emeltek vádat hivatali visszaélés miatt, és közülük csak 494-et ítéltek el. Ez azt jelenti, hogy a korrupcióellenes ügyészség által elindított eljárások 49 százaléka ért véget sikerrel a vádhatóság szemszögéből, vagyis a vádlott elítélésével. Felmerülhet a kérdés, hogy ezzel mi a gond, hiszen aki ártatlan, azt úgyis felmentették, bizonyítékul szolgálhat a felmentő ítéletek magas száma. Csakhogy ez az elítélési ráta éppen a hazai igazságszolgáltatás alacsony szintű professzionalizmusát mutatja, a minőségi munkát jelentené, ha az elítélések aránya megközelítené a száz százalékot. 

{Tovább olvasható még 167 szó.}
Ugyanis egy felmentés azt jelenti, hogy ártatlan embereket jogi eljárással vegzáltak, masszív lehallgatási apparátust állítottak rájuk és hozzátartozóikra, kitették annak a kálváriának, hogy a közvélemény korrupcióval bélyegezze meg őket, illetve évekig járattatták velük az ügyészséget és a törvényszéket, hogy aztán kiderüljön, ártatlanok voltak. H
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Differenciált tételek magyar diákoknak ...
Fehér gólyákat gyűrűznek Kolozs megyében
Sikeres üzleti tervek és barátságok ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Zöld diót szentivánkor
  • Ötszáz kilométer két keréken a ...
  • I. Fehér Megyei Magyar Napok: minőségi ...
  • A Mi Tornavizsgánk
  • Történelmi kisebbségeinkről