Erdélyi Népfőiskolát hoz létre a Telefonos Szeretetszolgálat
Vissza

Erdélyi Népfőiskolát hoz létre a Telefonos Szeretetszolgálat

Már több mint húsz, erdélyi magyar közéleti személyiség fejezte ki a Solidaris Egyesület törekvésével való egyetértését: a Kolozsváron is régóta ismert Telefonos Szeretetszolgálatot működtető civil szervezet népfőiskolát indít egy kis Maros megyei településen.

– Az Erdélyi Népfőiskola keretében lehetőséget szeretnénk nyújtani a vidéki emberek számára, hogy aktuális, őket is érintő kérdésekről tájékoztatást, információt kapjanak. Előadókat szeretnénk elhívni, akiknek a 30-35 perces kiselőadás után a jelenlevők kérdéseket tehetnek fel, amelyeket az előadóval és egymással is megbeszélhetnek. Évente négy-öt alkalommal szerveznénk közös hétvégét az aktualitás, közérthetőség, szakmaiság és hitelesség jegyében – nyilatkozta a Szabadságnak Sajó Enikő az egyesület sajtófelelőse, aki szerint az első hétvégét 2020. május végére tervezik és a találkozások sorát augusztus végén zárnák.

Az előadók között első ízben jogászt, onkológust, képzőművészt, séfet szeretnének elhívni, mert tematizálnák a hétvégéket. Körbejárják például a műtrágya hatását gazdaságunkra, megvizsgálják és lefordítják a mezőgazdasági törvényt, de az örökbefogadás kérdését is boncolgatják majd. Tervük, hogy a gyakorlati oldalt is képviselve egészségügyi szűrővizsgálatokon is részt vehessenek az érdeklődők.  

Megtudtuk: a rendezvények nem csak oktatási, tájékoztatási jellegűek lesznek, hanem közösségépítő jelleggel is bírnak. Az előadások mellett táborokat, táncházat szerveznének, ily módon javítva a vidékiek életminőségét.

– Rendezvényeink mindenki számára nyitottak, távolabbi érdeklődőknek kihelyezett helyszíneken hirdetnénk előadásokat, összejöveteleket. Például van igény és körvonalazódni látszik egy Kolozs megyei település bekapcsolódása is, amelyre nagyon nyitottak vagyunk – folytatta Sajó Enikő.

A Maros megyei kistelepülésen az erdélyi összefogás jegyében már megvásárolták az események helyszínét, egy telket.  A telken álló istálló és ház felújítási munkálataihoz még nincsenek meg a források, de a civil szervezet keresi a pályázati lehetőségeket, valamint adományokat is várnak. A szerkesztőségünkbe eljuttatott kiáltvány az eddigi mecénások közösen megfogalmazott dokumentuma. A törekvéshez bárki csatlakozhat.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tánczos Barna szenátornál is ...
Indul magyar kilencedik osztály a ...
Varga Judit: folytatódhat az SZNT ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ