Solidaris Egyesület – tizennégy éve a rászorulók szolgálatában

Adománygyűjtési akciót indítanak a nélkülözők megsegítésére

Solidaris Egyesület – tizennégy éve a rászorulók szolgálatában
A kolozsvári Menedékszoba program lehetőségeiről és eredményeiről számoltak be a Telefonos Szeretetszolgálatot működtető Solidaris Egyesület pénteki sajtótájékoztatóján, szó esett a Ne éhezzen senki kampányról, valamint a Fagypont (Sub zero) hajléktalan­misszióról is. Sajó Norbert, az egyesület alapítója szerint 2009-ben a telefonos segélyszolgálat beindításával olyan útra találtak rá, amely nem vesztette aktualitását 2022-ben sem. Több betelefonáló visszajelzéséből is az derül ki, mennyire fontosnak tartják az „emberi hangot”, a személyes kapcsolatot. A járvány alatt is bebizonyosodott, mekkora szükség van a munkájukra – tette hozzá. A tél közeledtével tartósélelmiszer-gyűjtésbe kezdenek, hajléktalanok számára havi egyszer meleg ételt biztosítanák, amihez várják a felajánlásokat. Aki segítene, hívja a 0730-565656 vagy 0265-555555 telefonszámot vagy támogassa a Telefonos Szeretetszolgálat munkáját a 8864 számra küldött „Solidaris” szövegüzenettel.

Az egyesületnek a helyi önkormányzattal együttműködésben zajló Menedékszoba programja a kolozsvári orvosi kezelésre érkezőket és hozzátartozóikat mentesíti a szállás költségétől nemcsak a Kolozsvár vonzáskörzetéből, hanem a Partiumból és Székelyföldről érkezők esetében is. Oláh Emese alpolgármester elmondta: a városháza csupán szimbolikus összeggel támogatja a kezdeményezést, ami valóban hiánypótlónak számít. Reményeik szerint a jövőben nemcsak a menedékszoba, hanem a Telefonos Szeretetszolgálat működtetéséhez is hozzájárulhatnak. A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy olykor ő is segédkezik a szállásigénylők fogadásában vagy a Széchenyi/Mihai Viteazul téri ételosztásban.

– A menedékszoba amellett, hogy csupán 20-30 méterre van a kórháztól, a napi 120-130 lejes panzióköltségtől is mentesíti a kezelésre érkezőket. Sajnos a társadalom nem tesz különbséget az ide érkező kirándulók és az egészségügyi kezelésre érkezők között, így a tehermentesítés másra hárul – mutatott rá Sajó Norbert. Hozzátette: van olyan étterem, amely felajánlotta, hogy ha egy hétnél tovább tartózkodik a városban a szállásigénylő, akkor étkeztetést biztosít számára. De sikerült olyan busztársaságot is találni, amely ingyen szállítja Székelyföldről Kolozsvárra a beteget és kísérőjét, így szépen lassan épül ki ez a rendszer. – Gyógyszertáraknál is próbáltunk nagyobb kedvezményt kialkudni a nálunk menedékre találóknak, de egyelőre nem jártunk sikerrel – jegyezte meg.

Az elmúlt három hónapban 84 százalékos volt a Solidaris menedékszobájának kihasználtsága, a havi 30 napból 25-ben vették igénybe. De három-négyszer is hívják őket naponta a lehetőség miatt, két-háromhetente tudnak igent mondani a négyszemélyes szoba elérhetőségére.

– Szerencsére két-három szervezettel is együttműködünk, mint például az adventista egyházzal, megpróbálunk közösen megoldást találni a helyzetekre – fogalmazott Sajó Norbert. Sikerült együttműködési megállapodást kötniük az onkológiai intézettel is, ennek is köszönhető, hogy ilyen sokan hívják őket, mert az onkológus maga ajánlja a hozzá bejelentkező betegnek az ingyenes szálláslehetőséget. Ez maga után vonta a román ajkú érdeklődők számának növekedését is, így most már országos szinten terjed a marosvásárhelyi és kolozsvári menedékszoba híre.

– A Bukarest–Marosvásárhely–Kolozsvár–Debrecen–Budapest tengelyben gondolkodunk, mert igazából úgy lenne kerek a menedékszoba-hálózat, hiszen ezekre a településekre utaznak leggyakrabban gyógykezelésre. A 0730-565656 számon lehet bejelentkezni a kolozsvári és a 0720-565656 telefonszámon a marosvásárhelyi irodánkba – magyarázta.

A Marosvásárhelyi és Kolozsvári Rádióval közösen kezdtek masszívabban élelmiszergyűjtésbe a Ne éhezzen senki kampány részeként.

– Azért nem vártunk a karácsonyi időszakig az adománygyűjtéssel, mert nem tudtuk felmérni, hogy miként fog állni társadalmunk anyagilag a novemberi–decemberi gázszámlák idején. A támogatói körből már halljuk a panaszt olyanok részéről is, akik nem a mindennapi megélhetés gondjával élnek – indokolta az októberi kampánystartot.

– De ez nemcsak erről a kampányról szól, hanem sokkal többről. Arra ösztönöznénk vele mindenkit, hogy nézzenek körül a családjukban, szomszédaik körében, mennyire viseli meg őket a téli időszak – mondta. A menedékszobáért és a Ne éhezzen senki kampányban való részvételért is a Telefonos Szeretetszolgálat 0265-555555-ös telefonszámát kell hívni. A 120-150 lej értékű tartósélelem-csomagért kisnyugdíjasok, nagycsaládosok jelentkezhetnek. Ugyanennek a kampánynak a részeként próbálnak gondot viselni a kolozsvári hajléktalanokra is.


Sajó Norbert (középen): támogatókat, partnereket keresünk programjainkhoz (Fotó: Rohonyi D. Iván)

A Fagypont programban heti egyszer 70 embert látnak el, ami sok fejtörést okoz az egyesület munkatársainak, mert egyre nő a számuk.

– Látjuk, hogy nagyon sokuknak érvényes személyije van, azaz a negyed valamelyik tömbházából érkező idős ember, aki sorban áll a hajléktalanokkal együtt. Jelenleg szendvicseket, teát vagy limonádét viszünk ki, de nagyon szeretnénk november 1-től kezdve meleg ételt is osztogatni – mondta Sajó Norbert, aki szerint tavaly télen önerőből el tudtak látni 74-75 személyt meleg étellel. A hajléktalanmisszióhoz partnert is találtak, így a havi négy alkalomból már csak egyet vállalnak fel ők. Sikerült meggyőzniük két gyülekezetet – a Hetednapi adventistát és a Kőszikla baptistát – és a Protestáns Teológiai Intézet diákközösségét, hogy vegyenek részt a misszióban. Lakatos Beáta, a kolozsvári iroda koordinátora elmondta: próbálnak munkát is keresni a hajléktalanoknak, de 60-70 személyből csak egy-két esetben járnak sikerrel.

(Borítókép: Ételosztás a Széchenyi téren – nem csak hajléktalanok jelentkeznek / Fotó: Rohonyi D. Iván)