Erdélyi főúri étkek a Református Kollégium konyháján
Szilvássy Carola receptjei a szombati szakácsversenyen
Szilvássy Carola receptjei a szombati szakácsversenyen
Vissza

Erdélyi főúri étkek a Református Kollégium konyháján

Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola olyan nő volt, akit nem lehetett figyelmen kívül hagyni. A rendkívül szép, vállalkozó szellemű, intelligens, a kor társadalmi normáival szembemenő nemesasszony aktív közéleti tevékenységet folytatott, emellett persze mindenekfelett nő volt, aki szenvedélyesen tudott gyűlölni és szeretni, és amint kivételes receptjei is tanúsítják, főzni is. Szombaton az összegyűjtött receptjei közül készítettek el hármat a Kolozsvári Református Kollégium szakiskolájának konyháján Az erdélyi főúri konyha titkai főzőversenyre jelentkező szakácstanoncok a rendelkezésükre álló alapanyagokból. A húsfogásból és köretből álló főétel adott volt mindenki számára, de hogy ­legyen némi kihívás is a feladatban, az elkészítendő desszertet – az előre meghatározott tízből – a helyszínen sorsolták ki. Az első versenyen, amely egyben tapasztalatszerzés is volt, hat erdélyi iskola képviseltette magát.

Nagy volt a sürgés-forgás szombaton a Kolozsvári Református Kollégium keretében működő szakácsiskola konyháján: készült a főétel, a krumplifánk, uborkás szelet. A nehéz feladat ellenére (Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola kivételes receptjeit kellett „életre kelteni”) a versenyre nevező, különböző településekről érkező hat csapat állta a sarat, és megpróbált a ládájában található alapanyagokból főúri étkeket varázsolni, csak most nem egy irodalmi szalon vendégeinek, hanem a szakértő zsűrinek, a résztvevőknek, na meg a kíváncsiskodóknak főztek. Fiatal koruk ellenére a szakácspalánták otthonosan mozogtak a konyhában és bár a zsűri mesterszakácsai szerint van még mit tanulniuk, akadt köztük olyan tehetség is, aki 5-6 év múlva akár saját konyhát is vezethet. 

Nem tudnak az ország magyar szakácstanoncainak szóló versenyről, éppen ezért hagyományteremtő céllal szervezték meg a szombati eseményt – tudtuk meg Nagy Tibortól, a szakiskola igazgatójától, aki szerint nem volt könnyű megteremteni a versenyfeltételeket, de ehhez képest láthatóan mindenki jól érezte magát, és nem gátolta a csapatokat, hogy villanyrezsót kellett használniuk a főzéshez, vagy hogy a húsok elkészítéséhez csak egyetlen sütő állt rendelkezésre. 

Narancshéj- és mazsolatorta, csupa finomságok

– Kétfős csapatok jelentkezését vártuk, hogy a három versenyfeladatra elég legyen számukra a rendelkezésre álló három óra. A főétel, az uborkás szelet krumplifánkkal adott volt, de az elkészítendő desszertek receptjei közül a helyszínen sorsoltak – magyarázta az iskolaigazgató. Az almabesamel, a narancshéj torta, a nyers csokoládékrém, a széna-szalma, a vaníliafánk, a chocolade-os szilva, a mazsolatorta, a kirántott almás palacsinta, a kitűnő kuglóf és részeg ananászok receptjeit jelölték meg a lehetséges versenyfeladatok között. Az első versenyen hat iskola képviselteti magát: a csíkszeredai Joannes Kajoni Szakközépiskola, a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola, a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégium, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a kolozsvári Református Kollégium.

Szakértelemmel készültek az ínycsiklandozó fogások

A Carola Egyesület elsőszámú célja, hogy Szilvássy Carola­ emlékét és példaértékű életművét valamilyen szinten visszahelyezze a köztudatba. Éppen ezért decemberben előadást tartottunk a Református Kollégiumban az Örökségünk őrei versenyben résztvevő csapatnak, akik a kolozsvári Bornemissza-Szilvássy házat fogadták örökbe – mesélte Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a Carola Egyesület elnökségi tagja. – Fölvázoltuk Karola pályáját, és azokat a területeket, amelyen a diákok tevékenykedhetnek. Felvetettük a filmet, a színházat, beszélgettünk Carola szépségreceptjeiről is, és persze a receptes könyvről is szó esett. Közben megtudtuk, hogy a kollégium munkatársai egy szakácsverseny megszervezésén gondolkodnak, így a gasztronómia vonal is hangsúlyos szerephez juthatott – részletezte a két intézmény együttműködésének történetét. – Fontos, hogy az erdélyi konyhának, a gasztrokultúrának ez a kifejezetten jó ága eljusson a fiatalokhoz. Nem zsíros, nem egészségtelen, megfőzhetetlen ételekről van szó, hanem olyasmikről, amelyek akár a mostani trendekhez is alkalmazhatóak lehetnek. De hogy érthető legyen, miért nemzetközi, miért felvilágosult receptek a Carola receptes könyvében találhatók, jobban kell ismernünk Carola egész lényét, és azt a kultúrát, amit magába szívott – fogalmazott Szebeni Zsuzsa, aki a versenyt megelőzően előadásában ismertette Szilvássy Carola kivételes személyiségét, életútját. 

Tapasztalatszerzés a Carola-féle receptekkel 

Barabás Réka és Császár Annamária a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum szakácsosztályából érkezett a versenyre, hogy tapasztalatot szerezzen. – Nem ismertük a Carola-féle recepteket, de hazai terepen kipróbáltuk a felkészítőnk útmutatásai szerint, így nem okozott nagyobb nehézséget az ételek elkészítése. A főétel elkészítése nem volt nehéz, a krumplisfánkra kellett kicsit jobban odafigyelni, hogy ne legyen túl lisztes a tésztája. A desszertek közül pedig a nyers csokoládékrém jutott nekünk, és az nagyon egyszerű volt – mondta Barabás Réka. – Összeszokott csapat vagyunk, nagyon jó Rékával dolgozni. Amikor először megláttuk a recepteket, azt hittük, hogy külföldi ételek, de nagy meglepetésünkre kiderült, hogy nem. A felkészülés során akadt olyan, amelyiknek nagyon könnyen ment az elkészítése, meg olyan is, amit nagyon elrontottam, de a versenyfeladatnak szerencsére a könnyen elkészíthető nyers csokoládé-krémet kaptuk – mesélt az élményekről Császár Annamária.

Hasznos tanácsokból is bőven kijutott a versenyzőknek

Gherman Anamaria és Szalai Szilvia Krisztina hazai terepen dolgozhatott, hiszen mindketten a kollégium szakácsosztályának diákjai. Beismerték: előnyt jelentett számukra a hazai terep, és a főételt is sokszor elkészítették már, úgyhogy az nem jelentett nagy kihívást számunkra. A desszert kisorsolásánál is szerencséjük volt, mert a rántott almás palacsintát kellett elkészítenünk, amire titkon vágytak. – Minden desszertet elkészítettünk a versenyt megelőzően, és a széna-szalma bizonyult a legnehezebbnek. Nagyon finomak, csak az elkészítési folyamatuk nehéz. Az almás palacsintánál például arra kellett jobban figyelnünk, hogy ne égessük oda a palacsinta prézli bevonatát. Az is nehezítette a kisütést, hogy zsírt, nem pedig olajat használtunk hozzá – mesélték. A recept egyébként első látásra egyszerűnek tűnik, a lesütött hígpalacsintákat párolt alma, rumos mazsola töltelékkel kell megtölteni, majd prézliben kisütni. 

A gasztrokulturális vonalra is figyeltek 

A zsűri tagjai Vass Róbert mesterszakács, Urogdi Csaba Attila mesterszakács, Balázs András, a Culina Nostra catering cég menedzsere, Farkas Adrienne szerkesztő, a Carola Egyesület elnökségi tagja és Szebeni Zsuzsa különböző szemszögből értékelte a munkafolyamatot, na meg az elkészült fogásokat. Míg a mesterszakácsok szigorú szakmai szempontok alapján segítették az ifjú szakácspalántákat, a Carola Egyesület tagjai a gasztrokulturális vonalra figyeltek oda jobban, Balázs András pedig a csapattagok közti kommunikációt figyelte.  

Nagy a sürgés-forgás a konyhában

Hasznos tanácsokkal is bőven ellátták a verseny résztvevőit a mesterszakácsok. Vass Róbert az élelmiszerpazarlás mellőzésére figyelmeztetett. – Feladata mindenkinek, hogy minél kevesebb ételt, minél kevesebb alapanyagot prédáljon el. Tekintsünk erre kihívásként, próbáljuk kitalálni, hogy az eddig általunk kidobásra ítélt maradékokat mire lehetne még felhasználni. Például a gombának a szára is fogyasztható, a fiatal csiperke gombát fölösleges meghámozni, a jól megtisztított gyökérzöldségek héjából pedig nagyon jó alaplevet lehet főzni – adott tippeket a tudatos konyhaművészethez. A főétel kapcsán megjegyezte, hogy a szalonna pirításából kinyert zsiradékot is nyugodtan felhasználhatták volna sütéshez, mert annak idején a főúri konyhákban sem tettek másképp.  

Urogdi Csaba Attila azt említette, hogy a versenyzők nem kóstolták meg az ételeket főzés közben, emiatt akadtak a feltálalt fogások között ízetlenek és túlsózottak is, holott a fűszerezés könnyen korrigálható lett volna. De azt is elmondta, hogy a húst valamilyen szósz kíséretében ajánlott feltálalni. A díj nélkül távozó csapatoknak pedig azt tanácsolta, hogy ne adják fel a szakmát egy kezdeti nehézség, esetleges sikertelenség esetén, mert csak sokéves tapasztalattal válhat valakiből jó szakember. 

Az első díjat a csíkszeredai Joannes Kajoni Szakközépiskola diákjai, Ferencz András és Szabó Bence érdemelte ki, a második díjat a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégium diákjai, Páll Ferencz és Ivácson Rebeka kapta, harmadikok pedig a Református Kollégium diákjai, Gherman Anamaria és Szalai Szilvia Krisztina lettek. De mindenki részvételi oklevéllel és hasznos tapasztalatokkal térhetett haza. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – KMN: „A mi Szent ...
Hibrid világunk Hibrid lenyomata
Vizes Eb: Popovici világrekorddal ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ