Eltorzult rendszerek
Vissza

Eltorzult rendszerek

Több önkormányzatban megújulás történt 2020 őszén. Új polgármesterek, új összetételű önkormányzatok kerültek a települések élére. Ezek közé tartozik Bukarest és Marosvásárhely is, de még hosszan lehetne sorolni az új vezetéssel rendelkező települések sorát.

Az elmúlt két év arra világított rá, hogy sajnos a jószándék nem elég, hiába van meg a lendület és az akarat arra, hogy nagyszabású változtatásokat eszközöljenek az önkormányzatok, hozzáértésre, szakmai tapasztalatra is szükség van. Képesnek kell lenniük az új vezetőknek előidézni és gyakorlatba ültetni ezeket a változtatásokat. El kell fogadni, hogy ez nem könnyű, hiszen mindkét településen Soós Zoltánnak és Nicușor Dannak, valamint csapataiknak nagy ellenállással kell szembesülniük az egykori helyi vezetőséget támogatók részéről. Az újonnan funkcióba került „zöldfülű” elöljárók alig most kezdik alaposabban kitanulni legjobb esetben, hogy a közigazgatás hogyan működik, milyen határidőket kell betervezni - már amennyire lehet tervezni hazánkban -, milyen jogi és adminisztratív úton érdemes elindulni azért, hogy ne kerüljön zsákutcába egy-egy kezdeményezés.

Nagy hagyománya van annak, hogy egyik állami intézmény hogyan tudja szabotálni a másik munkáját engedélyek kiállításának megtagadásával vagy késleltetésével, a jogi útvesztőkről aztán ne is beszéljünk, hiszen ha peres ügyeket kell tisztába tenni, akkor ott sajnos szavatolt a helyben topogás. Minden bizonnyal nagyon sok múlik az informális kapcsolatokon, amivel az új vezetők nem rendelkezhetnek. Hátrány számukra az is, hogy az előző ciklusokban számos rossz döntést kellett helyrehozniuk, és annak is isszák most a levét, hogy nagyon kevés beruházás volt elindítva. A minap Marosvásárhely alpolgármestere, Portik Vilmos azt közölte, hogy a peremvárosi buszjáratok beindítása másfél-két évbe telhet. A szándék mindenki részéről megvan, de a rendszer üzembe helyezése, a közbeszerzések lebonyolítása, a tanulmányok és az előtanulmányok elkészítése, önkormányzati döntések elfogadása és ki tudja hány száz engedély beszerzése és kiállítása egy fél mandátumba telik.

A hazai igazságszolgáltatás gyöngyszemei is megérnének egy misét, hiszen a minap a Bukaresti Törvényszék felfüggesztette Bukarest főpolgármesterének azt az utasítását, miszerint bontsák le bukaresti római katolikus Szent József-székesegyház melletti Cathedral Plaza irodaépületet, amelynek lebontásáról már 2013-ban született jogerős ítélet. Ez utóbbinak azonban mostanig egyetlen bukaresti városvezető sem szerzett érvényt. Az irodaépület tulajdonosa feljelentést is tett a főpolgármester ellen, akit hivatali visszaéléssel vádolt meg. Teljes román jogi abszurd, amikor egy bíróság egy kilenc évvel meghozott jogerős ítéletet alkalmazó polgármesteri utasítást képes felfüggeszteni. S még ki tudja hogyan végződik a polgármester ellen indított per...

A román jogállamiság kudarca mindez és arra figyelmezteti az új városvezetőket, hogy aligha számíthatnak a közigazgatás és az igazságszolgáltatás támogatására (jóindulatról nem s beszélve), hiszen a rendszer hihetetlenül csavaros és ellenséges. A működésbe helyezése sokszor sziszifuszi munka, márpedig enélkül aligha lehet eredményeket felmutatni városvezetőként. Talán nem véletlen, hogy a sikeres és a rendszer által elfogadott vagy legalábbis évtizedekig fenntartott önkormányzati vezetők közül sokaknak diktatórikus vonásaik vannak. Úgy tűnik, hogy csak a vaskezű vezetők (tisztelet a kivételnek) tudnak bánni az ilyen megkövesedett és eltorzult rendszerekkel...


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Áprilisban jön Murakami Haruki új ...
Ki kerülhet a NATO élére Stoltenberg ...
Még több nyugati fegyverre számít ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ