Első alkalommal látható a Három nővér a román színházban
Vissza

Első alkalommal látható a Három nővér a román színházban

Új előadással várja nézőit a Kolozsvári Román Színház: szeptember 24-én, péntek este hét órától mutatják be A. P. Csehov Három nővér című darabját Răzvan Mureșan rendezésében, Elisabeta Pop és Raluca Rădulescu fordítása alapján.

A Három nővér minden bizonnyal az egyik leghíresebb Csehov-darab, mégis, a Kolozsvári Román Színház színpadán most látható először. 120 évvel a darab első színpadra vitele után Răzvan Mureșan és a kolozsvári társulat napjaink történéseihez igazítva aktualizálta Irina, Olga és Mása történetét, akik a lehetetlennek tűnő boldogságról álmodoznak, előrevetítve, ugyanakkor határozatlan ideig el is napolva annak vágyát és lehetőségét, hogy vidéki életüket hátrahagyva visszatérjenek az orosz fővárosba, Moszkvába, ahol születtek.

Mi gátol meg bennünket manapság abban, hogy megtegyük a saját boldogságunk felismeréséhez szükséges lépéseket, hogy bátorságunk legyen hátrahagyni rossz döntéseinket vagy megadjuk önmagunknak a lehetőséget az optimista továbblépéshez? Míg a tizenkilencedik században az akadályok nem elsősorban pszichológiai, hanem sokkal inkább földrajzi, technikai, társadalmi jellegűek voltak, addig napjainkban a személyes beteljesülés vágyának elérése leggyakrabban pszichológiai buktatókba ütközik, amelyek mélyen emberiek és valójában az emberiség történelme során folyamatosan jelen voltak – írja a produkcióról közleményében a társulat.

Az előadást elsőként szeptember 24-én, péntek este hét órától láthatja a közönség a színház nagytermében, majd második alkalommal szeptember 28-án, kedden játssza a társulat. A premier előadásban a legkisebb nővér, Irina szerepében Alexandra Tarce látható, míg a második alkalomkor ugyanezt a karaktert Diana Buluga alakítja.

Rendező Răzvan Mureșan, díszlettervező Lőrincz Ilona Alyamani, koreográfus Györgyjakab Enikő. Szereposztás: Olga – Irina Wintze; Mása – Sânziana Tarța; Irina – Alexandra Tarce, Diana Buluga; Andrej – Matei Rotaru; Natalja Ivanovna – Anca Hanu; Kuligin – Cristian Grosu; Versinyin –Cosmin Stănilă; Tuzenbach – Miron Maxim; Szoljonij – Adrian Cucu; Csebutkin – Radu Lărgeanu; Anfisza – Adriana Băilescu; Fedotyik – Radu Dogaru; Rode – Ruslan Bârlea; Ferapont – Petre Băcioiu.

A jelenleg érvényben lévő járványügyi előírásoknak megfelelően a színház 50 százalékos kapacitással fogadhatja a közönséget és csak az uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkezők belépése engedélyezett az előadásokra. Jegyek válthatók online, a www.bilete.ro weboldalon, részletek a www.teatrulnationalcluj.ro honlapon.  

(Borítókép: Fotó a Három nővér próbájáról. Fotó: Nicu Cherciu) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • A bili esete a Hóstáttal
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre