Először tartanak átfogó gyakorlatot a hegyimentő-szolgálatok búvárai
Vissza

Először tartanak átfogó gyakorlatot a hegyimentő-szolgálatok búvárai

– Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallok arról, hogy belföldi vagy külföldi szakemberek bevonásával itt-ott búvár tanfolyamokat szerveztek, ám a résztvevőkkel sehogy sem sikerül kapcsolatba kerülnünk – fakadt ki a Szabadságnak a Kolozs Megyei Tanács hatáskörébe tartozó Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat igazgatója, Gheorghe Frăţilă, amikor a június 13-án kezdődött és 16-án véget érő országos továbbképzési tanfolyam kapcsán tudomására hoztuk az információt. – Egyébként az országos továbbképzési tanfolyam során kiderült, hogy sokkal többen vagyunk, mint azt bárki is gondolta volna, és ez nagyon kellemes meglepetés volt – tette hozzá Frăţilă.

Közölte: a jósikafalvi víztározón (Bélesi-tavon) zajló rendezvénysorozat egyben az első olyan alkalom az utóbbi 27 évben, amikor a hegyimentő alakulatokhoz tartozó professzionális búvárok szervezett formában találkoznak.

A megyei döntéshozó testület sajtóosztálya megerősítette: valóban országos premierről van szó, azaz a hegyimentő szolgálatoknál tevékenykedő búvárok első ízben tartanak ilyen továbbképzést. A képzésen, amelyet 4 szakoktató felügyel, 9 megyéből összesen 34 búvár vesz részt. A Bélesi-tó három különböző helyszínén történnek az alámerülések, az egyik helyszín például a vízből kiálló egykori templom.

Megtudtuk: jelenleg tíz romániai megyében van a hegyimentő-szolgálatnak búvára. – Bihar megyében csupán egy személy folytatja ezt a tevékenységet, Kolozs megyében összesen tizenketten rendelkeznek a megfelelő szakképesítéssel. Ezekhez hozzáadódnak a Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőségek (ISU) búvárai – jegyezte meg a Kolozs Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat igazgatója.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás: felügyeli a ...
Választás: a koronavírussal fertőzöttek ...
Másodfokú viharriasztás harminc megyében

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ