Elnapolták az igazságügyi miniszter elleni bizalmi voksolást
Vissza

Elnapolták az igazságügyi miniszter elleni bizalmi voksolást

Határozatképtelenség miatt elnapolta ma a képviselőház az igazságügyi miniszter elleni bizalmi szavazást, amelyet az ügyészségi vezetők kiválasztásának szabályait módosító sürgősségi kormányrendelet miatt terjesztett be a jobbközép ellenzék.

A Tudorel Toader által benyújtott javaslat tiltakozáshullámot váltott ki a bíróságokon: ezek hatására a kormány kedden visszavonta a kifogásolt intézkedések többségét.Parlamenti indítványában az ellenzék azzal vádolta a minisztert, hogy a szociáldemokraták politikai felügyelete alá akarja gyűrni az igazságszolgáltatást. A kormányoldal ellenkező előjellel bírálta Toadert, azt vetve a szemére, hogy késlekedik a büntetőjog módosításával.A PSD végül nem vett részt a voksoláson, ezért a képviselőház határozatképtelenné vált.

Az RMDSZ levette a kezét Tudorel Toaderről

Az RMDSZ parlamenti képviselői ezúttal nem fogják támogatni Tudorel Toader igazságügyi minisztert az ellene benyújtott egyszerű indítványról való szavazáskor – közölte tegnap Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

„Nem fogjuk támogatni ezúttal Toader urat. Ez egy egyszerű indítvány, a parlament lehetősége, hogy ellenőrizze a kabinet valamely miniszterének tevékenységét. Az egyszerű indítványban sok minden van, amivel én nem értek egyet, de a sürgősségi kormányrendelet kérdésében semmiféle észszerű érvünk nincs (...), az igazságügyi rendszerben nem tartható fenn ez az állapot' - jelentette ki a szövetségi elnök.

Kelemen felidézte, hogy az RMDSZ teljes meggyőződéssel támogatta az igazságügyi rendszer átszervezésének azokat a részeit, amelyek a bírák és ügyészek karrierjének szétválasztására vonatkoztak.

„Az igazságügyi miniszter nem jött a parlamentbe, nem foglalt állást az ügyben, annyit mondott, hogy a parlament a jogalkotó, a minisztérium nem szól bele, ez a parlament dolga. Erre három héttel ezelőtt arra eszmélünk, hogy hirtelen az igazságügyi minisztérium és a kormány jogszabályt hozott és mindent visszafordított, amit mi hoztunk. (...) Egyszer csak Toader úr lett a jogalkotó a parlament helyett. Aztán megint azzal szembesültünk, hogy változik a 7-es kormányrendelet, visszaállították az eredeti változatot. (...) Nem lehet így tekinteni ránk, mintha hiába beszélnénk, hiába dolgoznánk, mintha egyszerűen valakinek a hasznos idiótái lennénk' - fogalmazott Kelemen a TVR műsorában.

A Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványról ma szavazott volna a parlament.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Borsodi L. László a Székelyföld ...
Tranzíciók – Ismét Székely ...
Kolozsvár-dialógusok 2.0 – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ