Egyre népszerűbbek a felnőttbarát szállodák
Vissza

Egyre népszerűbbek a felnőttbarát szállodák

Nem is emlékszel, mióta nem voltál nyaralni a pároddal, csak kettesben, gyerek(ek) nélkül? Mióta nem volt egy romantikus hétvégetek? Későn kelni, ágyban reggelizni, pezsgőzni anélkül, hogy állandóan „résen legyél”, nehogy megzavarjon valaki?

Jóllehet a hagyományos tömegturizmus még mindig életképes, ma már rengeteg speciális, testreszabott lehetőség kínálkozik a turisták számára, gondoljunk a wellness hétvégékre, a borhotelekre és a kalandtúrákra. A felnőttbarát utazások is egyre népszerűbbek: a koncepció nem új, az erre vonatkozó ajánlatok száma a 2000-es évek elején kezdett növekedni. Egyes szállodákban teljes emeleteket tartanak fenn csak felnőttek számára, korhatáros („csendes”) wellness-részlegeket hoznak létre, de nem ritka, hogy teljes „gyermekmentes” tevékenységeket szerveznek.

Többen rosszallóan viszonyulnak az ilyen típusú ajánlatokhoz. Alaptalanul! - jegyzik meg a turisztikai szolgáltatók képviselői. Nem arról van ugyanis szó, hogy nem szereted a gyerekeket, csupán egy nyaralásra vágysz egymagadban, vagy a pároddal kettesben. Esetleg épp akkor, amikor a gyermekek táborban vannak, vagy a nagyszülőknél nyaralnak. Ha kiveszel pár nap szabadságot, és sikerül ellazulni, feltöltődni, te és a párod is, az jó hatással van a kapcsolatotokra, és ebből csak mindenki nyer, véli a szakemberek is.

Példának egy középkorú házaspárt hoznak fel, akik felnevelték gyermekeiket, még mindig dolgoznak, így most több idejük és pénzük van minőségi szolgáltatást nyújtó szállodában lazítani. Legalábbis így tervezték: sport, szauna, különböző kezelések, gasztronómiai élmények, és sok pihenés. Erre aligha kerülhet sor, ha az edzőteremben 6-8 éves gyerekek ugrándoznak, a szálloda kis medencéjében pancsolnak, a hotel folyosóin futkároznak.

A gyerekek egyszerűen jól érzik magukat. Miért is ne? Végül is ez a célja a vakációnak. De ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy másoknak, akik nem a hozzátartozóik, akaratlanul is részt kell venni ebben a szórakozásban.

Sokan úgy vélik, hogy a szülőknek, ha kisgyermekük van, inkább családi panzióba kell megszállniuk, vagy olyan hotelek szolgáltatásait kellene igénybe venniük, amelyek kifejezetten gyermekbarátok. Vagyis inkább a gyermekek, mint a felnőttek igényeinek felelnek meg, és így a kicsik sincsenek feszélyezve.

A csak felnőttek számára fenntartott hotelek fogalmát először Görögországban, Törökországban, Spanyolországban vezették be, de már Bulgáriába is eljutott, több helyen csak 16 éven felüli turistákat fogadnak.

A "csak felnőtt" fogalma viszonylag új Romániában, ahol még mindig nem sok szálloda található a „gyermekmentes” kategóriában. Az egyik tengerparti szálloda menedzsere elmondta: vendégeik egyre gyakrabban kérték, hogy ha lehet, a szálloda egy csendesebb részén helyezzék el őket. Azoknak a szállodáknak, amelyek ezeknek az igényeknek eleget téve végül alkalmazták ezt a koncepciót, egyetlen céljuk volt: a béke és kikapcsolódás, amelyet a turistáknak nyújtani akarnak.

 


EZ ÉRDEKELHETI
HŰHA ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ